Νέα σειρά

“The Macallan 1824” στο Explorer’s Bar του NJV Athens Plaza

{
}

Σε μια εκδήλωση με τα αρώματα και τις γεύσεις που καθιστούν το The Macallan ένα από τα κορυφαία single malt whisky στον κόσμο και την ατμόσφαιρα του Explorer’s Bar στο NJV Athens Plaza, που ταιριάζει απόλυτα σε ένα γνήσια σκοτσέζικο απόσταγμα, παρουσιάστηκε η νέα σειρά “The Macallan 1824”. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν σε παγκόσμια πρώτη τη νέα σειρά “The Macallan 1824”, προτού ακόμη αυτή διατεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά. Ειδικά για την περίσταση, η ομάδα των chefs του ξενοδοχείου ετοίμασε  εκλεκτά εδέσματα που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους μετά από την κάθετη και συγκριτική γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, AIWS, The Macallan Brand Ambassador.

 

Η σειρά αποτελείται από τρία αποστάγματα, παλαιωμένα αποκλειστικά σε βαρέλια από sherry, το Amber, το Sienna και το Ruby, και αναδεικνύει τη σημασία και την ομορφιά του φυσικού χρώματος, που αποτελεί ούτως ή άλλως έναν από τους έξι θεμέλιους λίθους του The Macallan.

 

Ο ρόλος του βαρελιού

Για τη δημιουργία της νέας σειράς ο Bob Dalgarno, The Macallan whisky maker, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει από πολλά διαφορετικά βαρέλια με κριτήριο το φυσικό χρώμα που προσδίδουν αυτά στο τελικό απόσταγμα. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά που μας ξεναγεί με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο του φυσικού χρώματος του The Macallan: Κάθε προϊόν γεννήθηκε και πήρε το όνομά του από τα φυσικά χρώματα που παίρνει το whisky κατά την παλαίωση σε διαφορετικά είδη βαρελιών, ενώ η επιλογή ονομάτων από τον κόσμο των φυσικών ορυκτών – amber όπως κεχριμπάρι, sienna όπως κόκκινη ώχρα και ruby όπως ρουμπίνι – αντανακλά αλλά και υπογραμμίζει το φυσικό χρώμα του The Macallan.

 

Πρόκειται για μία καινοτόμο προσέγγιση που υιοθετεί για πρώτη φορά το χρώμα έναντι της παλαίωσης ως βασικό διακριτικό χαρακτηριστικό του whisky, διατηρώντας πάντα τη γνώση και την τεχνογνωσία που εδώ και 188 χρόνια έχει αναπτύξει το The Macallan. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η σειρά ονομάστηκε “The Macallan 1824”, έτος κατά το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το αποστακτήριο του The Macallan.

 

image

 

Τα Whisky της σειράς

Με την ποιότητα των δρύινων βαρελιών να καθορίζει κατά περίπου 60% το χρώμα, το χαρακτήρα και τη γεύση του The Macallan, το βαρέλι στο οποίο αυτό ωριμάζει αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παράγοντα του τελικού αποτελέσματος και στυλ και διαφοροποιεί τα τρία whisky της σειράς: Ευγενές αλλά συνάμα πολύ εκφραστικό, το The Macallan Amber ξεχωρίζει για το βαθύχρυσο, σχεδόν κεχριμπαρένιο χρώμα και τη σχεδόν εκρηκτική μύτη. Με λίγες σταγόνες νερό το ποτήρι πλημμυρίζει αρώματα εσπεριδοειδών με λεμονάτες νύξεις, αλλά και ανθώδεις νότες σε φόντο βανίλιας και διακριτικού καπνού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με νότες γλυκών μπαχαρικών και ξερών φρούτων να συμπληρώνουν τα αρώματα που νιώθει κανείς στη μύτη.

 

Πιο σκουρόχρωμο, σε μια ζεστή απόχρωση του μελί, το The Macallan Sienna έχει πιο διακριτική αλλά και πιο σύνθετη μύτη. Λίγες σταγόνες νερό αποκαλύπτουν μια αρωματική παλέτα που ξεκινά από τα πορτοκάλια και τη βανίλια για να φτάσει στους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Στο στόμα είναι πληθωρικό, στρογγυλό, με έξοχη την αίσθηση του ξύλου και απολαυστικά αρώματα ξερών φρούτων, σοκολάτας, βανίλιας και μπαχαρικών.

 

Τέλος, το The Macallan Ruby, είναι ένα εντυπωσιακά βαθύχρωμο, κοκκινωπό σχεδόν whisky, με μια μύτη που ανοίγει σιγά-σιγά σε μια ασύλληπτου βάθους και πολυπλοκότητας αρωματική παλέτα ξερών φρούτων, κονφί εσπεριδοειδών, βανίλιας, σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών όπως η γλυκόριζα και το μοσχοκάρυδο. Στο στόμα είναι πλούσιο, σχεδόν ελαιώδες και βελούδινο αλλά ταυτόχρονα «αυστηρό» και πολυεπίπεδο, με διαρκή εναλλαγή αρωμάτων και μια απολαυστική, ατέλειωτη επίγευση.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ