Ενα ούζο με ιστορία

{
}

Στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου βασιλεύει το αρωματικό Μοσχάτο, μια υπεραιωνόβια επιχείρηση αποσταγμάτων μάς κερνάει τα καλούδια της.

Η ιστορία Τύρναβος

 

1856. Ο Νικόλαος Κατσάρος, σεβαστός πολίτης και γνωστός έμπορος ποτών της εποχής, παράλληλα όμως ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να ασχοληθεί και με την παραγωγή αποσταγμάτων. Η περιοχή του Τυρνάβου ήδη φημιζόταν για το εξαιρετικό της τσίπουρο, οπότε η επιλογή ήταν μάλλον μονόδρομος. Ομως, όπως είπαμε, ήταν ανήσυχο πνεύμα και, θέλοντας να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, άρχισε τα πειράματα με τις εκχυλίσεις. Η εύκολη πρώτη επιλογή ήταν ο γλυκάνισος και ακολούθησαν δεκάδες ακόμα βότανα και μυρωδικά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή για τον απαιτητικό ουρανίσκο του γεύση. Ετσι, όταν ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα, βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα πρώτα –αν όχι το πρώτο, όπως ισχυρίζονται οι απόγονοί του– ούζα.

 

Η επιχείρηση

 

Εκατόν εξήντα χρόνια μετά, η ποτοποιία Κατσάρου παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση, με τον δισέγγονο Νίκο Κατσάρο στο τιμόνι.

 

Δεν στεγάζεται πλέον στο μικρό αποστακτήριο με το οποίο ξεκίνησε το ιστορικό ούζο, αλλά σε νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται με καινούργιο εξοπλισμό. Επιπλέον, για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της πρώτης ύλης, διαθέτει ιδιόκτητο αμπελώνα έκτασης 40 στρεμμάτων, καθώς και μακροχρόνια συμβόλαια με επιλεγμένους αμπελουργούς της περιοχής. Εκτός από τις διάφορες ετικέτες ούζου και τσίπουρου, παράγει και μια μεγάλη γκάμα από λικέρ από φρέσκα φρούτα και λουλούδια. Η εταιρεία «Κατσάρος Αποστάγματα» διακρίνεται για την εξωστρεφή κουλτούρα της, καθώς εξάγει τα προϊόντα της σε είκοσι τρεις χώρες και συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών ανά τον πλανήτη.

 

image

 

Το ούζο

 

Εκατόν εξήντα χρόνια μετά, η συνταγή του ιστορικού ούζου εξακολουθεί να βασίζεται στον γλυκάνισο και σε δεκατέσσερα ακόμα βότανα και μυρωδικά, όπως μάραθο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλλά και κάποια «μυστικά», που φυλάσσονται με ιερή ευλάβεια από την οικογένεια. Το εμφιαλωμένο αποτέλεσμα είναι αρμονικά αρωματικό, απόλυτα ισορροπημένο και ολοστρόγγυλο. Ολες οι ετικέτες ούζου Κατσάρου παράγονται εξ αποστάξεως 100%. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το ούζο που φέρει το όνομα «Οικογένεια Κατσάρου» και έχει ελάχιστα χαμηλότερο αλκοόλ (38%) από τον μέσο όρο των ούζων, κάτι που το κάνει μαλακό και ευκολόπιοτο· επίσης, το «Τζιβαέρι Special Collection», που είναι μία από τις ελάχιστες ετικέτες premium ούζου τριπλής απόσταξης που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Το τσίπουρο

 

Ένα αποσταγματοποιείο στον Τύρναβο δεν μπορεί παρά να παράγει και τσίπουρο! Ενα μονοποικιλιακό απόσταγμα που παράγεται από τη γηγενή ποικιλία της περιοχής, το Μοσχάτο Τυρνάβου. Υφίσταται ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία απόσταξης και φιλτραρίσματος, ενώ ακόμα και το νερό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του έρχεται από πηγές στους πρόποδες του Ολύμπου. Το τσίπουρο παράγεται κυριολεκτικά «δάκρυ δάκρυ», όπως λέει ο ίδιος ο Νίκος, και διακρίνεται για την απόλυτη καθαρότητα των αρωμάτων του. Η γκάμα του αποστακτηρίου περιλαμβάνει ετικέτες με ή χωρίς γλυκάνισο, καθώς και ένα τσίπουρο παλαιωμένο για τρία χρόνια σε ειδικά δρύινα βαρέλια, που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό συλλεκτικών κρυστάλλινων φιαλών decanter.

 

 

Αποστάγματα Κατσάρος, 7ο χλμ. Τυρνάβου-Λάρισας, Τύρναβος. Τηλ. 2410-831.420 και 6977-570.446 Email: info@katsarosapostagmata.gr, www.katsarosdistillery.gr

 

Τα προϊόντα Κατσάρος διανέμονται από τη Foodrinco και θα τα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες και μπαρ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ