Φι όπως λέμε φινέτσα!

{
}

Ένα premium λικέρ από τα Κύθηρα καταρρίπτει όλα όσα ξέρατε μέχρι σήμερα.

Αν είχατε δοκιμάσει την πατρινή φατουράδα του εμπορίου και είχατε πνιγεί στα κανελογαρύφαλλα, ξεχάστε το! Ελάτε σήμερα μαζί μου σε ένα ταξίδι στα Κύθηρα για να ανακαλύψουμε ένα λικέρ μο- να-δι- κό!!!

 

Φατούραδα το λένε κι εδώ και πρόκειται για το ποτό που στα ενετικά χρόνια έφτιαχναν στα αρχοντόσπιτα του νησιού και κερνούσαν μ’ αυτό τους μουσαφιρέους.

 

Ένα ποτό με αρώματα εσπεριδοειδών και το αλμυρό άγγιγμα των θαλασσοδαρμένων Κυθήρων. Μια παλιά συνταγή που βρέθηκε στα χέρια της Μαρίας Κοψαχείλη και του Γιάννη Κουλελη και μετουσιώθηκε σε ένα premium λικέρ. «Φί» όπως λέμε φιλία, όπως λέμε φυλαχτό, όπως λέμε φύση ,όπως λέμε φετίχ. «Φί» όπως λέμε φατουραδα τελικά.

 

image

 

Τον πρώτο λόγο έχουν τα φρούτα. Που καλλιεργούνται βιολογικά σε ένα μικρό αγρόκτημα στο μακρινό Τσιρίγο.Συλλέγονται τον χειμώνα στο απόγειο της αρωματικής τους δύναμης και καθαρίζονται στο χέρι προσεκτικά να μην χαλάσουν οι γεμάτες αρωματικά έλαια φλούδες που θα εκχυλιστούν στη συνέχεα με υπομονή μέσα στο τσίπουρο. Ένα τσίπουρο που αποστάζεται αργά και προσεκτικά σε μικρό χάλκινο άμβυκα εξασφαλίζοντας ποιότητα και αρωματική δύναμη.

 

Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή έχουμε μπροστά μας ένα ανοιχτόχρωμο σαφί ποτό. Σε πλημμυρίζουν αρώματα σταφυλιού, εσπεριδοειδών και κάπου πιο πίσω λιβανιού και κανέλας για να μην ξεχνάμε τα παζάρια της Ανατολής όπου ξενιτευόντουσαν οι Τσιριγώτες ναυτικοί. Στο στόμα είναι ανάλαφρο, ευγενικό, σπιρτόζο και παιγνιδιάρικο με το αρωματικό περγαμότο στο πρώτο βιολί.

 

image

 

Παγώστε το –όχι υπερβολές!- και απολαύστε το όταν έχετε ανάγκη να κλείσετε τα μάτια και να ονειρευτείτε. Αλλά και όταν είσαστε με παρέα και θέλετε να διασκεδάσετε. Το «Φί» ταιριάζει θαυμάσια με λευκά ξηρά αφρώδη κρασιά αλλά και με τους «σκληρούς» της παρέας , τζίν , βότκα, τεκίλα, ρούμι.

 

image

 

Θα το αναγνωρίσετε αμέσως στο μπαρ ή την κάβα από το χαρακτηριστικό μπουκάλι και την όμορφη ετικέτα, την χειροποίητη διακόσμηση με το κορδόνι και το ξυλαράκι της κανέλας.

 

Τα κοκτέιλ

- Πολύπλοκο και αρωματικό

- Σοφιστικέ και τονωτικό   

- Βοτανικό και bitter 

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ