Thessaloniki Food Festival

{
}

Όταν οι πολιτικές ηγεσίες έχουν δημιουργική φαντασία και έχουν πάντα τα δάχτυλα τους στο σφυγμό των πολιτών, τότε γίνονται πράγματα που είναι αληθινές πολιτικές πράξεις κι όχι ξύλινοι ψηφοθηρικοί «δεκάρικοι». Ίσως να μην είμαι το κατάλληλο άτομο να μιλήσει για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Γιάννη Μπουτάρη γιατί είμαι προκατειλημμένη εξ αιτίας της μακρόχρονης φιλίας μας.Ομως πώς να μην χειροκροτήσω-ανάμεσα σε πολλά άλλα- τον θεσμό του Food festival που τρέχει στην πόλη! Έχουμε συνηθίσει τα διάφορα φεστιβάλ να κρατάνε μερικές μέρες άντε εβδομάδες. Στην Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ γαστρονομίας έχει μόνο ημερομηνία έναρξης .Γιατί η διατροφή, το γαστρονομικό γίγνεσθαι μιας κοινωνίας δεν είναι υπόθεση περιστασιακών εορτασμών και τυμπανοκρουσιών. Είναι καθημερινότητα, πολιτισμός, πολιτική πράξη.

 

image

 

Και στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως τα κατάφεραν ακριβώς έτσι! Να ταυτίσουν την πόλη με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

 

image

Τα κλασσικά θρυλικά σαρμαδάκια!

 

Με διάφορες δράσεις που τελούν υπό την «ομπρέλα» του, o Δήμος κινητοποιεί την επιχειρηματική κοινότητα που σχετίζεται με την διατροφή και ενεργοποιεί τους πολίτες με πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκθέσεων, γευστικών δοκιμών που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα πλαίσια. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10€» .Πολλά εστιατόρια της πόλης, ο αριθμός των οποίων αυξάνει συνεχώς, συμμετέχουν στη δράση και γευστικές Τρίτες με οικονομικά, πλήρη μενού των 10 €. Ετσι οι Θεσσαλονικείς βγήκαν από το σπίτι!!!

 

image

 

Πρόσφατα δημιουργήθηκε το Thessaloniki Food Basket, ένα καλάθι με τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεύσεις άμεσα συνδεδεμένες με την γευστική παράδοση της πόλης. Η σύνθεση του Thessaloniki Food Basket θα αλλάζει δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα. Το καλάθι θα ταξιδεύει και εκτός συνόρων στο εξωτερικό, καθιερώνοντας αφενός την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό και ανοίγοντας αφετέρου δρόμους στην εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών.

 

image

 

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι τρεις πρώτοι Thessaloniki Chef Ambassadors. Νέοι chef από εστιατόρια της πόλης δίνουν το δικό τους γαστρονομικό στίγμα σχεδιάζοντας ειδικά μενού και δημιουργώντας χαρακτηριστικές συνταγές της πόλης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket. Οι πρώτοι πρεσβευτές – σεφ είναι η Ιωάννα Θεοδωρακάκη, ο Ανδρέας Κλαυδιανός και ο Νίκος Τζούμας.

 

image

Τα τρίγωνα Πανοράματος «αλλιώς»!!!

 

Και βέβαια απόλυτα συνδεδεμένος με το Thessaloniki Food Festival βρίσκεται ο αστικός αμπελώνας του Δήμου, μέσα στη Θεσσαλονίκη, από την πολύ μικρή παραγωγή του οποίου οινοποιούνται τρία κρασιά, οι τρείς Γοργόνες , εκτός εμπορίου- τουλάχιστον προς το παρόν- κοσμούν γευστικά τις επίσημες διεθνείς συναντήσεις του Δήμου.

 

image

 

Τι να πω; Ευτυχώς που υπάρχουν χαραμάδες φωτός στις σκοτεινές εποχές που ζούμε!

www.foodfestival.thessaloniki.gr

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ