Γεύσεις και φυσαλίδες. Οι προτάσεις ενός Sommelier.

Έχετε εορταστική διάθεση, ένα καλό αφρώδες και αναρωτιέστε με τι να το ταιριάξετε; Αυτή η επίμονη ερώτηση γίνεται εντονότερη τις γιορτινές μέρες, όταν θέλουμε στο τραπέζι μας κάποιες πιο ιδιαίτερες γεύσεις.

 

Ο Άρης Σκλαβενίτης στο πλαίσιο του «Αφρός και φυσαλίδες» μας κάλεσε σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι, όπου ταίριαξε ποιοτικά εδέσματα με αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

 

Το πρώτο πιάτο με αυγοτάραχο συνδυάστηκε με Franciacorta Ca’ del Bosco. To εξαιρετικό αφρώδες από τη Β. Ιταλία, που συναγωνίζεται σε τιμή τη σαμπάνια, παραμένει 25 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες κι έχει χαρακτήρα βοτανικό με αρώματα εσπεριδοειδών, ζύμης, ψημένου ψωμιού. Η οξύτητά του ισορροπεί το έντονο, αλμυρό ψάρι, που σερβίρεται πάνω σε ψωμί με βούτυρο, ενώ το ξύσμα lime και το σχινόπρασο που το συνοδεύουν δένουν με τα εσπεριδοειδή του κρασιού.

 

Μια Αmalia Rose Brut του Γιάννη Τσέλεπου συμμαχεί με ένα καπνιστό, βιολογικό σολωμό από την Ιρλανδία. Ο καπνιστός χαρακτήρας κι η βελούδινη υφή του ψαριού δένουν ωραία με τον όγκο του Αγιωργίτικου. Η οξύτητα σβήνει τη λιπαρότητα του σολωμού ενώ η αλμύρα του ενισχύει το φρούτο του αφρώδους.

 

Μια Cava Rose Cusine 2012 φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες του Grenache βιοδυναμικής καλλιέργειας στο Penedes της Ισπανίας. Παραμένει 30 μήνες στη φιάλη και παρουσιάζει έντονο αφρισμό. Δίπλα του ένα χοιρομέρι που ωρίμασε σε κόκκινο κρασί, χωρίς λιπαρότητα με ζωηρά γήινα και ζωικά στοιχεία και βοτανικότητα έχει βρει το ταίρι του.

 

Aν είστε λάτρης του τυριού αναζητήστε το Brillat-Savarin που φτιάχνεται κυρίως στη Νορμανδία και στην Βουργουνδία. Ένα κρεμώδες τυρί με κρούστα, απίστευτο όγκο αλλά και 75% λιπαρά. Αρκετά αλμυρό με αρώματα γης και μανιταριών και με πληθωρικότητα που κάνει δύσκολο το συνδυασμό με κρασί. Ο Άρης πρότεινε ένα αφρώδες Jansz από την Τασμανία. Η μακρινή χώρα με το ψυχρό κλίμα έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή αφρωδών. Το Jansz έχει κρεμώδη, λιπαρή υφή και λίγα παραπάνω σάκχαρα, που του δίνουν όγκο, ώστε να μην φανεί όξινο δίπλα σ έναν τέτοιο γίγαντα.

 

Τελείωμα μ' ένα foie gras και μια σαμπάνια, την demi sec Deutz με αρώματα λουλουδιών και κουφέτου. Η ρουστίκ, έντονη umami γεύση του foie gras δένει με τη γλύκα και τις γεύσεις ξηρών καρπών και μελιού της Deutz. Eπιπλέον η δροσερή οξύτητα της σαμπάνιας αφήνει φρεσκάδα στον ουρανίσκο.

 

Έχοντας ένα ενδεικτικό οδηγό γεύσεων και συνδυασμών από έναν πεπειραμένο sommelier τολμήστε το διαφορετικό φέτος στις γιορτές. Και μην ξεχνάτε οι σαμπάνιες και τα αφρώδη είναι κρασιά, επομένως ταιριάζουν πολύ καλά με φαγητό.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ