Materia Prima: Mύηση στο κρασί

{
}

Τον ψηλό, γελαστό Μιχάλη Παπατσίμπα τον γνωρίσαμε στο Oinoscent, όπου επί 7 χρόνια δούλευε και μοιραζόταν ότι μάθαινε ή ανακάλυπτε για το κρασί. Εδώ κι ένα μήνα έχει τη δική του «πρώτη ύλη», το winebar Materia Prima, για να μοιραστεί και πάλι οινικές εμπειρίες και γνώση με φίλους και θαμώνες.

 

image

 

Σκεφτόταν τον χώρο σαν σπίτι του. Να προσφέρει φιλοξενία, να μιλάει με ανθρώπους που αγαπάνε το κρασί, που θέλουν να το εξερευνήσουν. Γι' αυτό έφτιαξε έναν κατάλογο μικρό και εύχρηστο, να καλύπτει όλα τα γούστα αλλά να τον χειρίζεται κι ο πελάτης με άνεση. Συμπλήρωμα του καταλόγου είναι η γυάλινη κάβα στο κέντρο του μαγαζιού. Ταξινόμησε τις φιάλες κατά ποικιλία ώστε όποιος μπαίνει να διαλέγει εύκολα. Εξ άλλου ο Μιχάλης είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, πάντα έτοιμος να βοηθήσει. «Θα ήθελα ο χώρος να λειτουργήσει σαν σχολείο, όπου με μικρά βηματάκια μπαίνεις όλο και βαθύτερα στον κόσμο του κρασιού. Yπάρχουν εδώ και πολλά βιβλία, αν χρειαστεί να προτείνω κάποιο, γιατί κι εγώ πολλές φορές χανόμουν με άχρηστες πληροφορίες. Θα ήθελα επίσης να οργανώνω δοκιμές για παιδιά που σπουδάζουν το κρασί, εκτός ωραρίου μαγαζιού» λέει.

 

image

 

Ο Μιχάλης σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος, όμως δεν ήταν οι σπουδές ούτε η πτυχιακή του με θέμα «Οι ευεργετικές επιδράσεις του οίνου» που τον οδήγησαν στη μαγεία του κρασιού. Ήταν μια Νάουσα του 1994, ξεχασμένη σ’ ένα σούπερ μάρκετ, που τον γοήτευσε. Κι ένα πρόγραμμα Erasmus στη Basilicata της Ιταλίας που άνοιξε τους ορίζοντες. Από τότε τα ταξίδια του πολλά και πάντα συνδυασμένα με κρασί. «Το κρασί σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα των ανθρώπων. Με το κρασί οι ντόπιοι σου μιλούν για τις συνήθειες, την ιστορία, τις αναμνήσεις τους. Με σαγηνεύει το Ευρωπαϊκό κρασί γιατί η ιστορία του είναι πιο κοντά μου. Λατρεύω την Ιταλία, θέλω να πηγαίνω συχνά, ιδίως στην Αίτνα. Περνάω υπέροχα στη Λυών και τα γύρω χωριά, στο Beaujolais, που σου ανοίγουν τα σπίτια τους τόσο εύκολα, αλλά και στο Priorat. Οι άνθρωποι του κρασιού έχουν πάντα ενδιαφέρον, έχουν ιστορίες να διηγηθούν» λέει με ενθουσιασμό παιδιού.

 

Στο Materia Prima θα υπάρχουν κάποιες επιλογές από τα ταξίδια του όπως και παλιές χρονιές από κρασιά που αγαπάει. Είναι λάτρης του Ξινόμαυρου και θα ήθελε να έχει όλους τους παραγωγούς της σπουδαίας ποικιλίας. Ιδανικό του να έχει κρασιά νόστιμα, φτιαγμένα με πάθος κι όχι με γνώμονα της εμπορικότητα. Σαν το Pithoi από Nero d’ Avola.

 

image

 

Στην κάβα του οι φιάλες αναγράφουν την τιμή σερβιρίσματος αλλά όποιος θέλει αγοράζει και για το σπίτι με μείον 8 ευρώ. Στον κατάλογο υπάρχουν σε ποτήρι αφρώδη στα 4.5-5.5 ευρώ, λευκά 3.5-5.5 ευρώ, όπως Νυχτέρι Χατζηδάκη ή Vouvray Champalou, ροζέ, ερυθρά από 4.5-8.5 ευρώ όπως Νάουσα Μαρκοβίτη 2012 και Amarone 2007 Accordini. Ποικιλία αποσταγμάτων, μπύρες ελληνικές αλλά και ενδιαφέροντες χυμοί συμπληρώνουν τη λίστα. Στα συνοδευτικά η πρώτη ύλη επίσης παίζει ρόλο. Ο ιδιοκτήτης προτιμά τροφές που συμβαδίζουν με το όνομα του winebar, δηλαδή δεν έχουν υποστεί πολύ μεταποίηση. Πίτες σπιτικές, 1-2 σαλάτες, μπουκιές τυριού, ένα εξαιρετικό καρπάτσιο, τυριά και το φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη και ελιές, που κάνει όλο το μαγαζί να μοσχοβολάει.

 

«Θα ήθελα η κάβα μου να λειτουργεί σαν μια παιχνιδιάρικη ντουλάπα. Να μπαίνεις και να ψάχνεις το «ρούχο» που θα σε εντυπωσιάσει, είτε είναι παλιά χρονιά, είτε σπάνιος οινοποιός, ή κρασί που δεν φτιάχνεται πια, από παλιά αμπέλια, φτιαγμένο σε πιθάρι. Να παίρνει ο καθένας το χρόνο του και να βρίσκει αυτό που ονειρεύεται. Το Materia Prima δεν έγινε με γνώμονα εμπορικό. Θέλω να είμαι γαλήνιος, χαρούμενος μ' αυτό που κάνω, αρκεί να μη μπω μέσα» λέει γελώντας ο Μιχάλης.

 

 
Μateria Prima Cava & wine bar, Φαλήρου 68, Κουκάκι. Tηλ. 210 9245935 Ανοιχτά κάθε μέρα 5.00-1.00 μμ. εκτός Δευτέρας.

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ