Σε πρώτο πρόσωπο

{
}

Μια καινούργια οινική εμπειρία

Πριν την συμμετοχή μου σαν κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, δεν είχα κάποια σχέση αλλά ούτε παρακολουθούσα το διαγωνισμό με αγωνία κάθε χρόνο για τα αποτελέσματα αυτού. Χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγω βέβαια, απλά γιατί πάντα πίστευα στις τυφλές δοκιμές για την επιλογή των κρασιών στις λίστες.

 

Φέτος λοιπόν, ήταν η αρχή μιας νέας εμπειρίας σαν κριτής κρασιών επίσημα σε ένα διαγωνισμό και όχι στον επαγγελματικό μου χώρο, όπως έχω συνηθίσει.

 

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε με ένα welcome dinner γνωριμίας των κριτών μεταξύ τους και την επόμενη ημέρα νωρίς το πρωί βρεθήκαμε στις θέσεις μας, χωρισμένοι σε ομάδες των 7 δοκιμαστών, έτοιμοι να δοκιμάσουμε τα τρία πρώτα flight κρασιών. Η οργάνωση του Διαγωνισμού αλλά και το service των κρασιών από την ομάδα που ήταν εκεί, πραγματικά ήταν υψηλού επιπέδου. Επίσης κάθε ημέρα υπήρχαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλους τους κριτές με σκοπό την εκπαίδευση τους πάνω στον Ελληνικό αμπελώνα και όχι μόνο. Το κλίμα ανανέωσης και αλλαγής του διαγωνισμού Θεσσαλονίκης, είναι εμφανές.

 

image

 

Τα κάθε flight που δοκιμάζαμε, αποτελούταν από περίπου 16 κρασιά, που το μόνο που ξέραμε για αυτά ήταν η ποικιλία ή οι ποικιλίες αλλά και το στιλ (π.χ. ενισχυμένα κρασιά ή κρασιά με λιγότερο από 3g/l σάκχαρα). Η αγάπη μου για τις τυφλές δοκιμές είναι μεγάλη, γιατί σου προσφέρουν συγκινήσεις και εκπλήξεις που μια φανερή γευσιγνωσία είναι δύσκολο να τις φθάσει.

 

Από το πρώτο κιόλας κρασί η σκέψη μου ήταν στο να μην αδικήσω κανένα κρασί και να προσπαθήσω να κρίνω όλα τα κρασιά με τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια και φυσικά πάντα στο μυαλό μου είχα το «γιατί». Τι εννοώ με αυτό; Αν κάποιος από την ομάδα ή την οργάνωση με ρωτούσε με τι κριτήρια έβαλα την βαθμολογία, να μπορούσα να του απαντήσω το «γιατί» ήμουν αυστηρός ή «γιατί» έδωσα μια υψηλή βαθμολογία.

 

image

 

Πράγματι, την δεύτερη ημέρα του Διαγωνισμού στο τέλος του δεύτερου flight κρασιών ήρθε στα ποτήρια όλων των δοκιμαστών ένα έξτρα κρασί για να το βαθμολογήσουμε. Το κρασί αυτό στη συνέχεια μάθαμε ότι ήταν ένα κρασί του δεύτερου flight, το οποίο μας δόθηκε ξανά, έτσι ώστε να ελέγξουν την ακεραιότητα μας αλλά και την κούραση που μπορεί να είχαμε μετά το πρώτο μισό του διαγωνισμού.

 

Κάπου εκεί κατάλαβα ότι η «φυσική κατάσταση» ενός δοκιμαστή είναι σημαντική δεξιότητα. Τι εννοώ με τον όρο αυτό; Όταν δοκιμάζεις κάθε μέρα πάνω από 50 κρασιά τυφλά, από τις 9 το πρωί έως αργά το μεσημέρι, με το άγχος να μην αδικήσεις κάποιον και γνώμονα να σεβαστείς τον κόπο κάθε παραγωγού που μπήκε στην διαδικασία να στείλει τα κρασιά του προς δοκιμή, είναι ένα μεγάλο διάστημα ωρών και όπως κάποιος δρομέας για να αντέξει σε αυτό πρέπει να έχει φυσική κατάσταση, έτσι και στο κρασί πρέπει να δοκιμάζεις καθημερινά κρασιά με συνθήκες πίεσης.

 

Κάθε μέρα η οργάνωση του διαγωνισμού μας έδινε τις βαθμολογίες που βάζαμε στα κρασιά και δίπλα τον μέσο όρο βαθμολογίας της ομάδας, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τι απόκλιση μπορεί να είχαμε από τους υπόλοιπους κριτές τις ομάδας μας. Η ανακούφιση που ένιωσα όταν ήρθε η βαθμολογία του flight με το κρασί που μας δόθηκε δύο φορές και είδα ότι είχα ακριβώς την ίδια βαθμολογία με την πρώτη δοκιμή, ήταν μεγάλη. Κάπου εκεί, ξεκίνησα να καταλαβαίνω, ότι σε ένα Διαγωνισμό εκτός από τα κρασιά, κρίνονται και οι δοκιμαστές των κρασιών αυτών και εκεί ήταν που ο Διαγωνισμός αυτός αποκτούσε μεγαλύτερο νόημα για εμένα. Η συγκέντρωση, η πνευματική διαύγεια, η γνώση, η εμπειρία, τα σταθερά αντικειμενικά κριτήρια και ο χρόνος που θα σπαταλήσεις σε κάθε ένα κρασί, χωρίς να το ξεπετάξεις απλά για να πας στο επόμενο, είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για έναν taster που σέβεται τον εαυτό του και τον Διαγωνισμό.

 

image

 

Ένας Διαγωνισμός, ανεξάρτητα αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή όχι, είτε είσαι κριτής είτε διαγωνιζόμενος, πάντα σε κάνει καλύτερο και σε εξελίσσει. Αρκεί τα αποτελέσματα του να τα μεταφράσεις σωστά και να πάρεις αυτά που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς και να αναζητήσεις νέες προκλήσεις, γιατί αν συνεχίσεις να κάνεις μόνο αυτό που μπορείς, δεν θα γίνεις τίποτα περισσότερο από αυτό που είσαι τώρα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ