Porto Carras: Ένα ιστορικό κτήμα σε νέα πορεία

{
}

Είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας, που κατέχει μια ζώνη Π.Ο.Π. μόνος του. Απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια τεράστια έκταση 4.750 στρεμμάτων και σχεδιάστηκε από ειδικούς επιστήμονες τη δεκαετία του ΄60, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αμπελουργικές-οινικές πρωτοβουλίες ήταν στα σπάργανα. Φιλοξενεί 27 εκλεκτές ποικιλίες και παρήγε κρασιά σταθμούς στην οινική μας ιστορία. 

Όλα αυτά θα ήταν παρελθόν αν -μετά από πολλές τρικυμίες είναι η αλήθεια- το ιστορικό Porto Carras δεν βρισκόταν στα χέρια ενός ανθρώπου που θέλει να αναδείξει την μοναδικότητά του.

 

Η Υλιάνα Στέγγου σηκώνει στους ώμους της την τεράστια κληρονομιά ενός θρυλικού ονόματος και από τους πρώτους στόχους της ήταν να φέρει στο Porto Carras την παλιά του αίγλη. «Εγώ πολιτικός μηχανικός ήμουν, δεν ήξερα από κρασιά πριν αναλάβω το Κτήμα. Αγαπώ όμως τη γη και με ενδιέφερε πολύ η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό» δηλώνει η ίδια. Οι προσπάθειες κράτησαν πολλά χρόνια αλλά άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

 

image

 

Δίπλα στις κλασικές οινοποιήσεις του Κτήματος με τις καινούριες ετικέτες, κυκλοφόρησαν και νέα κρασιά. Οι φυσαλίδες γοήτευσαν την Υλιάνα Στέγγου και δημιούργησε τα αφρώδη Yliana από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λημνιό και το ροζέ Zoe από Λημνιό και Cinsault. «Η ζήτηση αφρωδών στα ξενοδοχεία μας είναι μεγάλη και θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλευτώ τον πλούτο του αμπελώνα μας. Μεγάλο βήμα όμως θεωρώ και το λευκό Chateau Porto Carras, που κυκλοφορεί μόνο σε magnum φιάλες» λέει η ιδιοκτήτρια. Δικαιώθηκε πλήρως. Το blend Μαλαγουζιάς, Ασύρτικου, Λημνιού με 9μηνη παραμονή σε βαρέλι πήρε το Μεγάλο Χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2017. Ένα ποίημα ταιριάζει στο πανέμορφο Κτήμα κι έτσι προέκυψε το Poem, επιδόρπιος οίνος από λιαστά σταφύλια Λημνιού.

 

image

 

Το τελευταίο επίτευγμα παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Μια Μαλαγουζιά από το αμπελοτεμάχιο 7 με τα παλιά κλήματα, εκεί που είχε πρωτοφυτευτεί η ποικιλία το 1974. Είναι γνωστό ότι χάρη σ αυτές τις φυτεύσεις σώθηκε η Μαλαγουζιά και απέκτησε την σημερινή της φήμη.

 

Naked, το όνομά της. Γυμνή από φτιασίδια, με ατόφια την καθαρότητα της ποικιλίας, εμφιαλώθηκε au naturel, χωρίς φιλτράρισμα μετά από 10 μήνες παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. 500 magnum φιάλες, υπογεγραμμένες και αριθμημένες περιμένουν τους πιστούς της Μαλαγουζιάς.

 

Η παρουσίαση αυτή ήταν κι ένα κάλεσμα στο κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά το Kτήμα Porto Carras. Να περπατήσει τους αμπελώνες, να παρακολουθήσει τις πολλές εκδηλώσεις, να δοκιμάσει κρασιά και γεύσεις σ ένα μοναδικό τοπίο. Εξ άλλου στο Κτήμα δουλεύουν πολύ οργανωμένα τον οινοτουρισμό. Το κρασί εκτός από τα εστιατόρια έχει μπει και στο Κέντρο Θαλασσοθεραπείας και Spa, το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη, με wine και grapes spa treatments.

 

image

 

Η Υλιάνα Στέγγου τελείωσε την ομιλία της με μια προτροπή προς τον κόσμο. «Όταν πίνετε ένα κρασί Porto Carras πίνετε ένα κρασί με υπογραφή. Μην επιλέγετε χύμα, δεν προάγει το ελληνικό κρασί».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ