On the road… #2

{
}

Στο θρυλικό έργο του Kέρουακ ο ήρωας ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής. Με μπόλικη τζαζ, ποίηση και ποτά μας μπάζει στον γοητευτικό κόσμο των beatniks.

Mπαίνοντας το φθινοπωρο ξεκινάμε το δικό μας On the road στα αγαπημένα μας στέκια του κρασιού. Οι άνθρωποι που έστησαν και δουλεύουν τα Wine bars είναι στην πλειοψηφία τους λάτρεις του κρασιού και ως γνήσιοι οπαδοί του Διόνυσου, ανήσυχοι. Θα τριγυρνάμε λοιπόν στους χώρους του κρασιού για να μαθαίνουμε τι καινούριο ετοιμάζουν, ποιες οι εκπλήξεις και οι ανακαλύψεις τους, πώς θα μας οδηγήσουν βαθύτερα στην γοητεία του κρασιού.

 

H φωτογραφία του Kerouac με το «φιλαράκι» του Cassady αγοράστηκε από το City Lights, το διάσημο βιβλιοπωλείο της beat generation στο San Francisco σε ένα από τα πολλά ταξίδια της Μαντλέν και του Δημήτρη. Αυτά τα ταξίδια που, μαζί με την αγάπη τους για το κρασί, τους έδωσαν την έμπνευση για την δημιουργία του heteroclito. Eνός cave & bar a vin, όπως το χαρακτηρίζουν, με μοναδικό πρωταγωνιστή το κρασί.

 

Από το ξεκίνημά του, καλοκαίρι του 2012, το heteroclito προβάλει το ελληνικό κρασί και κυρίως τις άγνωστες γηγενείς ποικιλίες, τα οινοποιεία περιορισμένης παραγωγής, τις σπάνιες ετικέτες. Κάποια κρασιά έκαναν εκεί την παρθενική τους εμφάνιση, όπως ο Νεαρός Τσαπουρνάκος του Βογιατζή και η Mademoiselle του Κτήματος Χαριτάτου. Σ αυτό όμως που πραγματικά έχει την πρωτιά είναι η παρουσίαση των «φυσικών» ή natural wines στο ευρύ κοινό.

 

«Προτείναμε επίμονα Οικονόμου, Σκλάβο, Λίγα κλπ. όταν ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή τους, ενώ σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία οι οινοχόοι τους αποθέωναν. Αυτό οφείλεται στην γνώση και στη συνεχή αναζήτηση. Θέλουμε να δημιουργούμε τάση, δεν ακολουθούμε τα trends και είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφής ομογενοποίηση» υποστηρίζει με σθένος ο Δημήτρης Κουμάνης.

 

image

 

Φέτος ο κατάλογος του bar a vin περιέχει κατά 30% περίπου τέτοιες ετικέτες από Έλληνες οινοπαραγωγούς και ελάχιστες ξένες.

 

Πολύ ενδιαφέρον όμως είναι και το νέο σχέδιο, που ονομάζεται Wine Gems. Στα πρότυπα του γαλλικού όρου “négociant”, η ομάδα του heteroclito δοκιμάζει, επιλέγει ή ακόμα και δημιουργεί κρασιά από όλη την Ελλάδα, τα οποία είτε παράγονται πειραματικά από τους οινοποιούς, είτε για λογαριασμό της, με την οινολογική της επίβλεψη και καθοδήγηση. Κρασιά από γηγενείς ποικιλίες με χαρακτήρα και οντότητα, δημιουργώντας έτσι εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους πελάτες.

 

Οι «Ετερόκλητες Δευτέρες» με σκοπό να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν το οινόφιλο κοινό θα συνεχιστούν, καθώς οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ακράδαντα στη γνώση. Ήταν πάντα από τις πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις του heteroclito, όπως και οι θεματικές εισηγήσεις του Kωνσταντίνου Λαζαράκη MW που συνοδεύονταν από οινικές προτάσεις σε ποτήρι.

 

image

 

Αν και το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής τα συνοδευτικά είναι πάντα ευφάνταστα, με τα καλύτερα υλικά και την αυστηρή επίβλεψη της Μαντλέν.

 

Μέσα σε 5 χρόνια το heteroclito μπήκε στην καρδιά μας κι έγινε ένα στέκι κλασικό με την έννοια που δίνει ο Ezra Pound. «Κάτι που είναι κλασικό, σημαίνει ότι διαθέτει μια ακατανίκητη φρεσκάδα».

 

 
Ηeteroclito, cave & bar a vin, Φωκίωνος 2 Τηλ. 2103239406. Ανοιχτά καθημερινά 2.30μμ. - 12.00 πμ.

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ