On the road… 3

{
}

Στο θρυλικό έργο του Kέρουακ ο ήρωας ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής. Με μπόλικη τζαζ, ποίηση και ποτά μας μπάζει στον γοητευτικό κόσμο των beatniks.

Εμείς ξεκινάμε το δικό μας On the road στα αγαπημένα μας στέκια του κρασιού. Οι άνθρωποι που έστησαν και δουλεύουν τα Wine bars είναι στην πλειοψηφία τους λάτρεις του κρασιού και ως γνήσιοι οπαδοί του Διόνυσου, ανήσυχοι. Θα τριγυρνάμε λοιπόν στους χώρους του κρασιού για να μαθαίνουμε τι καινούριο ετοιμάζουν, ποιες οι εκπλήξεις και οι ανακαλύψεις τους, πώς θα μας οδηγήσουν βαθύτερα στην γοητεία του κρασιού.

 

Βρίσκεται στην πιο τουριστική γειτονιά της Αθήνας, μόλις λίγα μέτρα από το Μουσείο Ακρόπολης, κι όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας του είναι Έλληνες. Ίσως γιατί το Wine Point έμεινε σταθερό στην πρωτοπόρα επιλογή του: να σερβίρει μόνο ελληνικό κρασί. Να δώσει προβολή και φωνή σε πολλούς και μικρούς παραγωγούς.

 

Κλείνοντας αυτό τον μήνα 6 χρόνια λειτουργίας ο ιδιοκτήτης του, Ξενοφών Σταυρόπουλος, κάνει έναν απολογισμό. Από τους καταλόγους του Wine Point έχουν περάσει πάνω από 700 ετικέτες, πάνω από 60 γηγενείς ποικιλίες, περισσότεροι από 150 παραγωγοί, 70 από αυτούς έχουν παρουσιαστεί και ως παραγωγοί του μήνα, έχουν γίνει πάνω από 120 διαφορετικές λίστες ποτηριών και 15 λίστες φιαλών. Από την αρχή στόχος ήταν να γνωρίσει το κοινό την δουλειά ιδιαίτερων οινοποιών, άγνωστες ποικιλίες και κρασιά που θα μπορούσε να τα δοκιμάσει μόνο στην περιοχή παραγωγής τους.

 

«Κοιτάζω παλαιότερες λίστες ποτηριών και γελάω. Ήταν τόσο extreme. Δεν εύρισκες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά αλλά Κακοτρύγη, Κυδωνίτσα ή Σκλάβα. Θυμάμαι πως πρωτοφέραμε το Mourvedre του Κοντοβράκη αλλά και το orange wine του Ανατολικός μόλις κυκλοφόρησε κι άλλα πειραματικά. Αυτή τη στιγμή έχω 3 κρασιά από το οινοποιείο των Λειψών» λέει ο Ξενοφών.

 

 image

 

Ξεκίνησε με 120 ετικέτες για να περιγράψει επαρκώς τον Ελληνικό αμπελώνα αλλά φέτος ο κατάλογος θα φτάσει τις 250. Κάθε 6 μήνες θα υπάρχει μια τιμώμενη ποικιλία, με πολλές επιλογές γι αυτήν. Σαν μια μικρή σπουδή για όποιον θέλει να την γνωρίσει σε διαφορετικές οινοποιήσεις. Οι παρουσιάσεις του Παραγωγού του μήνα θα συνεχιστούν πάντα στο ίδιο στυλ. Χωρίς κεντρική παρουσίαση και ομιλίες αλλά με τον παραγωγό να έχει επαφή με τον κόσμο, να πίνει και να συζητά μαζί του.

 

Αυτό που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς για το μέγεθός του είναι ότι το Wine Point, εκτός από τις 500 φιάλες των συντηρητών έτοιμες για σερβίρισμα, διαθέτει 5.000 ακόμα στο υπόγειο μαζί με παλιές χρονιές και Magnum φιάλες. «Αρκεί ένας ‘μερακλής’ να ζητήσει κάτι και θα το βρούμε» εξηγεί ο ιδιοκτήτης.

 

Η δύναμή του, όπως λέει, είναι οι 4 οινολόγοι που σερβίρουν και ο σεφ Δημήτρης Κόγκος που επιμελείται τα συνοδευτικά πιάτα. Στο Wine Point κάθε φιάλη ή ποτήρι σερβίρεται πάντα με ένα πιάτο τυριών- αλλαντικών από όλη την Ελλάδα. Από την Ξάνθη ως τη Λέρο και την Κω, από την Καρδίτσα ως την Άνδρο, Σύρο και Λήμνο τα προϊόντα διαλέγονται με προσοχή, όπως και τα κρασιά.

 

«Δεν θέλω να βάλω φαγητό παρ’ όλο που αυτή είναι η τάση τελευταία. Θέλω να είμαστε καθαρό Wine bar όπως ξεκινήσαμε. Το κρασί υπερέχει, τα άλλα έπονται» τονίζει ο Ξενοφών. «Κι όχι άλλο μπαλσάμικο. Όλες μας οι sauce είναι με πετιμέζι» προσθέτει ο Δημήτρης Κόγκος φέρνοντας φετούλες καπνιστού κοτόπουλου συνοδεία πράσινων λαχανικών για το κρασί μας.

 

Τελικά η σταθερότητα δεν είναι ποτέ ακινησία στο Wine Point.

 

 
Wine Point, Αθ. Διάκου & Πορίνου 2, Ακρόπολη Τηλ. 2109227050 Ανοιχτά 6μ.μ.-2.00π.μ.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ