Tα ΒορΟινά του Μέλλοντος

{
}

Οι οινοπαραγωγοί της ένωσης ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’ πάντα φέρνουν φρέσκο αέρα με την ετήσια εκδήλωσή τους στα τέλη Ιανουαρίου.

H μεγάλη γκάμα κρασιών, οι προσωπικότητες των παραγωγών, η καλή οργάνωση και συνακόλουθα η μεγάλη προσέλευση κοινού μετατρέπουν τα Βοροινά σε λαμπερή γιορτή.

 

Αυτή η λάμψη όμως θα θαμπώσει αν η ματιά δεν είναι στραμμένη στο μέλλον. Γι αυτό θεωρώ πως η παρουσίαση -Master class αν θέλετε- και η επιλογή του θέματος από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW ήταν ότι πιο καίριο και ουσιαστικό μας έφεραν τα Βοροινά.

 

Αν αναλογιστούμε πως το αμπέλι χρειάζεται 20-25 χρόνια για να δείξει τις δυνατότητές του, το κρασί τουλάχιστον 20 χρόνια για να δείξει ότι παλαιώνει, καταλαβαίνουμε οτι πολλοί παραγωγοί κάνουν κρασί για την επόμενη γενιά. Ζητήθηκε λοιπόν από 25 οινοπαραγωγούς της ΕΝΟΑΒΕ να επιλέξουν ένα κρασί, που αντιπροσωπεύει την μελλοντική τους πορεία. Η γοητεία της γευσιγνωσίας οφείλεται στα γνωστικά κριτήρια που παρέδωσε ο Λαζαράκης στο κοινό του, μιλώντας για τις παγκόσμιες οινικές τάσεις, ώστε τα συμπεράσματα να είναι πιο εποικοδομητικά.

 

image

 

'Back to the future' όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε ο Master of Wine την τεράστια μόδα για τα κρασιά που έφτιαχναν οι παππούδες μας, με διαφορετική προσέγγιση σήμερα, κάπως πιο μοντέρνα αλλά όχι 100% μοντέρνα. Σ’ αυτό το trend ανήκουν και τα orange wines. Συναντήσαμε αρκετή κινητικότητα στο ‘Back to the future’. Από την παραδοσιακή οινοποίηση μιας Νάουσσας Ταραλά 2013, στο DR Debina Respect 201 του Συνεταιρισμού Zoinos, που ακολουθεί το παραδοσιακό Orange wine της Ζίτσας, αλλά και στο Επιφανής του Μυλοπόταμου, όπου έχουμε στροφή στην ποικιλία Λημνιό, την κατ’ εξοχήν ποικιλία του Αγίου Όρους τους προηγούμενους αιώνες. Εκπρόσωπος αυτής της τάσης και ο Αφρός του Κεχρή, μια ρετσίνα από Ροδίτη με φυσικό αφρισμό, που ακολουθεί και την παγκόσμια κινητικότητα στα αφρώδη κρασιά.

 

image

 

«Δεν εκτιμάμε το παλιό. Θέλοντας να παραστήσουμε τους αστούς αποποιηθήκαμε κάθε τι που προερχόταν από την παράδοση της επαρχίας. Σήμερα το νέο trend στην Ν. Υόρκη είναι τα αρωματισμένα κρασιά, δηλ. τα βερμούτ. Θα έπρεπε να οργανώσουμε εκεί μια εκδήλωση με ρετσίνες» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

 

Μεγάλο μερίδιο του μέλλοντος ανήκει στην Μαλαγουζιά. Υπάρχουν πάνω από 100 μονοποικιλιακές οινοποιήσεις Μαλαγουζιάς συν τα χαρμάνια με άλλες ποικιλίες. Σαν ποικιλία-πρεσβευτής ίσως να ισοφάριζε το Ασύρτικο, μια και την καλλιεργούν παντού ενώ το Ασύρτικο περιορισμένα. Δοκιμάσαμε την εύθραυστη ανθική της Κλαούντια Παπαγιάννη, την στιβαρή του Γεροβασιλείου και την Νaked 2015 από το Πόρτο Καρράς, που ακολουθεί και τις τάσεις των natural wines (χαμηλά θειώδη, γηγενείς ζύμες, αφιλτράριστη), των Ιcon/Super premium κρασιών και αυτών που παράγονται σε μικρές ποσότητες. Η Μαλαγουζιά Naked κυκλοφορεί μόνο σε magnum φιάλες, περιορισμένου αριθμού και υψηλής τιμής. Το ιστορικό Πόρτο Καρράς φαίνεται πως, στα χέρια της Υλιάνας Στέγγου, ατενίζει δυναμικά το μέλλον.

 

image

 

Παγκοσμίως οι ‘ψαγμένοι’ οινόφιλοι, αυτοί δηλαδή που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τα ελληνικά κρασιά, απαιτούν λιγότερο βαρέλι. Το ακολούθησαν όλα τα λευκά και τα περισσότερα ερυθρά της δοκιμής. Αναζητούν επίσης τα πιο φρέσκα κόκκινα με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό. Σ΄αυτό το δρόμο ήταν το Ξινόμαυρο 2017 από το Βαένι και το νέο κρασί του Κτήματος Βογιατζή από 80% Μοσχόμαυρο με 20% Τσαπουρνάκο. Ας θυμηθούμε πως το Μοσχόμαυρο παλαιότερα το περιφρονούσαν γιατί δεν έδινε αλκοόλ και τανίνες. Σήμερα αυτό θεωρείται πλεονέκτημα. Χαμηλόβαθμη σε σχέση με το παρελθόν η Γουμένισσα 2015 του Χατζηβαρύτη, που θα έχει πιο natural προσέγγιση στο μέλλον, αλλά και η νέα Ραψάνη Bio 2015 του Τσάνταλη, που ως βιολογική παίζει και στις αυξητικές τάσεις των κρασιών από βιολογικά σταφύλια.

 

Είδαμε κινητικότητα στις ποικιλίες, διεθνείς και γηγενείς, και τόλμη στα χαρμάνια. Το Κτήμα Στεργίου προσεγγίζει διαφορετικά το Sauvignon Blanc προσθέτοντας 10% Riesling στην Άσπρη Πέτρα ενώ στο Ηώς προσθέτει το ίδιο ποσοστό στο Ασύρτικο. Στο Όβηλος της Βιβλίας Χώρας, με τις καταπληκτικές δυνατότητες παλαίωσης, έχουμε Semillon αντί του συνηθισμένου Sauvignon Blanc με Ασύρτικο. Μας περίμεναν και δυο εκπλήξεις. Το νέο χαρμάνι 2016 για το Κτήμα Παυλίδη με Αγιωργίτικο, Μαυροτράγανο, Λημνιώνα θα ταράξει τα οινικά ύδατα όπως και το χαρμάνι εσοδείας 2013 του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από συνκαλλιέργεια και συνοινοποίηση Ξινόμαυρου με Μαυροδάφνη. Άλλη μια επιστροφή στο παρελθόν καθώς αυτός ήταν ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας-παραγωγής στην Ελλάδα. Η διάθεσή της νέας ετικέτας θα γίνεται μόνο από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη (cellar door only), μια ακόμα μεγάλη μόδα διεθνώς.

 

Από τα θετικότερα στοιχεία πολλών κρασιών ήταν η ωριμότητα στο φρούτο και η υπομονή του οινοποιού να βγάλει το κρασί του όταν είναι έτοιμο, όπως τα ερυθρά Κτήμα Κατσαρού και Κyrios του Μπαμπατζημόπουλου. Αμφότερα του 2010 και με μεγάλο μέλλον.

 

Το Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve 2014-Παλαιά Κλήματα του Κτήματος Άλφα εκπροσώπησε επάξια τις διεθνείς τάσεις για παλιά αμπέλια αλλά και για single site δηλ. συγκεκριμένο κομμάτι του αμπελιού. «Στη Βουργουνδία αυτό είναι παράδοση από το 1200. Όσο για τα παλιά κλήματα, στην Ελλάδα κανείς δεν δίνει σημασία κι έτσι γίνονται ωραία κούτσουρα για το τζάκι» σχολίασε ο Κ. Λαζαράκης.

 

Στον ίδιο δρόμο ήταν και το εκπληκτικής οξύτητας Rossiu di Munte- Γινιέτς 2013 από το Κατώγι Αβέρωφ από 60χρονα αμπέλια.

 

image

 

Υπήρξε όμως κι ένα premium ροζέ με ανάλαφρο χαρακτήρα που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Είναι το νέο ροζέ Ξινόμαυρο 2017 της Οινοποιίας Μπουτάρη, που διαθέτει την υπομονή ώστε να μη το βγάλει στην αγορά βιαστικά.

 

Με την επιδέξια καθοδήγηση του παρουσιαστή μας εντοπίσαμε κι άλλες τακτικές, όπως οι πολλαπλοί τρύγοι (Τέχνη Αλυπίας 2017 λευκό), λιγότερο αρωματικά λευκά, εναλλακτικές οινοποιήσεις μιας ποικιλίας και νέες αμπελουργικές περιοχές (Πύδνα Πιερίας, Καστοριά, Βελβεντό κά), που θα μπορούσαν να έχουν μέλλον και περισσότερα οινοποιεία.

 

Τελικά δεν μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε με τον Στέλιο Μπουτάρη, Πρόεδρο της ΕΝΟΑΒΕ, που στο ξεκίνημα του Master class είπε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο κρασί. Μάλλον η κρίση μας ωφέλησε. Έρχονται καλύτερα χρόνια για το ελληνικό κρασί».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ