Οινοτουρισμός με ρετσίνα

{
}

Θα πηγαίνατε στη Σκωτία χωρίς να επισκεφθείτε αποστακτήρια του whisky; Θα βρισκόσασταν στο Jerez και δεν θα παρακολουθούσατε την παραγωγή sherry; Γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν τουρίστες που θέλουν να μάθουν για την ρετσίνα, ένα από τα παλαιότερα κρασιά του κόσμου; 

Και ποιο οινοποιείο έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή και την έρευνα της ρετσίνας από το Οινοποιείο Κεχρή;

 

Έτσι την περασμένη εβδομάδα οι 25 Ολλανδοί που βρέθηκαν στου Κεχρή, διψασμένοι για την εμπειρία του ρητινίτη, δεν ήταν έκπληξη αλλά φυσικό επακόλουθο.

 

image

 

Προηγήθηκε μια ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και κατόπιν στην αίθουσα οινογνωσίας, που την νιώθεις σαν τραπεζαρία σπιτιού, ο Στέλιος Κεχρής ξεδίπλωσε την ιστορία της ρετσίνας και της δικής του πορείας με συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού. Σερβιρίστηκε το Κεχριμπάρι, η παλαιότερη ρετσίνα του οινοποιείου, που συμπληρώνει 30 χρόνια παραγωγής. Φτιαγμένη από Ροδίτη με γλυκά αρώματα μαστίχας, και τη ρητίνη να τσιμπάει ευχάριστα τον ουρανίσκο. Ακολούθησε το Δάκρυ του πεύκου, ρετσίνα από Ασύρτικο. Η πρόταση του Στέλιου Κεχρή για ένα υψηλής ποιότητας κρασί με ρητίνη. Λεπτότητα, δροσερό άγγιγμα ρετσινιού, καλή οξύτητα είναι τα χαρίσματά της. Θα προσθέσω και την παλαίωση, όπως μας απέδειξε πέρσι στην κάθετη δοκιμή 10 τρύγων Δάκρυ του πεύκου.

 

image

 

Ο Γιώργος Δάρλας, υπεύθυνος επικοινωνίας του οινοποιείου, προτρέπει τους επισκέπτες να δοκιμάσουν τα συνοδευτικά καθώς η ρετσίνα είναι καθαρά γαστρονομικό κρασί. Κι έτσι αρχίζουν οι ερωτήσεις κι η κουβέντα, που συνεχίζονται με την Ρόζα, την ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο που μέρος της ωριμάζει σε βαρέλι.

 

Η δοκιμή συνεχίζεται με Genesis ερυθρό και ένα καθαρόαιμο Ξινόμαυρο 2015 από Γουμένισσα με καθαρό έντονο φρούτο, γλυκά μπαχαρικά,καφέ και στιβαρές τανίνες.

 

Το ωραιότερο φινάλε ήταν η μουσταλευριά, που ετοίμασε εκείνη την ώρα η Ντίνα Κεχρή, και κατέπληξε όλους. Γεύσεις πρωτόγνωρες για τους επισκέπτες και τόσο αυθεντικές.

 

image

 

Η οικογένεια Κεχρή θέλει να αναπτύξει περισσότερο τον οινοτουρισμό. Προς το παρόν δέχονται γκρουπ κατόπιν συνεννόησης. Πολλές φορές καλούν σεφ και μαγειρεύουν. «Πάντα ελληνική κουζίνα, σαν να φιλοξενούνται στο σπίτι μας» τονίζει η Ντίνα Κεχρή. Ο Στέλιος Κεχρής ατενίζει το μέλλον της ρετσίνας με αισιοδοξία. Τα τελευταία χρόνια αύξησε την παραγωγή της κατά 15%, ενώ το 30% εξάγεται σε 25 χώρες.

 

Στα θετικά της δοκιμής μετράει και το φυλλάδιο-εφημερίδα στα αγγλικά με πληροφορίες για το οινοποιείο, τα κρασιά, την παραγωγή ρετσίνας, τους γευστικούς συνδυασμούς και η λίστα με καταστήματα κάθε χώρας που διαθέτουν οίνους Κεχρή.

 

Όλα αυτά εν αναμονή των πρακτικών του σημαντικού συνεδρίου για την ρετσίνα που οργάνωσε το οινοποιείο Κεχρή τον Ιούνιο.

 

Μήπως πρέπει κι εμείς οι Έλληνες να αναθεωρήσουμε παγιωμένες θέσεις για την ρετσίνα ή θα πρέπει να πάει καλά στο εξωτερικό για να την ανακαλύψουμε εκ νέου;

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ