Το «Α» στο Οικοσύστημα Αμύνταιου

{
}

«Το κρασί γίνεται στην καρδιά και το μυαλό του παραγωγού. Η φιλοσοφία μας είναι να απομονώσουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε αμπελοτεμαχίου και να τα αποδώσουμε σε ένα κρασί. Η λειτουργία αυτού του οικοσυστήματος είναι η προτεραιότητά μας».

Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Άγγελος Ιατρίδης το ταξίδι μας στο οικοσύστημα του Αμύνταιου, καλεσμένος του Ανδρέα Ματθίδη και της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόοων.

 

image

 

Το Αμύνταιο, το πιο βόρειο αμπελοτόπι της Ελλάδας, είναι και το μόνο που δεν επηρεάζεται από την θάλασσα. Δέχεται όμως την ευεργετική επίδραση 4 λιμνών που σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τα φτωχά εδάφη και τη πλούσια βιοποικιλότητα δημιουργούν ένα ιδιότυπο οικοσύστημα, προστατευμένο από το δίκτυο Νatura 2000.

 

Αυτό ήταν και η πηγή έμπνευσης των Ιατρίδη-Μαυρίδη όταν μετά την πρώτη δεκαετία άρχισαν να έχουν τα δεδομένα των αμπελώνων. Καθώς το αμπέλι χρειάζεται μεγάλο βιολογικό κύκλο επέλεξαν για κάθε ποικιλία την περιοχή που θα την εξέφραζε καλύτερα. Η σειρά Οικοσύστημα περιλαμβάνει 6 κρασιά από συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια που χαρίζουν ταυτότητα στο καθένα.

 

Το Ασύρτικο έχει φυτευτεί στα 535μ. διαθέτει την μεταλλική αποτύπωση της ποικιλίας με ανθική φινέτσα και την υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστική του Αμύνταιου. «Δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα Ασύρτικο Σαντορίνης αλλά ένα Ασύρτικο βόρειας περιοχής. Σκεφτείτε ότι κάνουμε τρύγο τέλη Σεπτέμβρη, δηλαδή 2 μήνες μετά τη Σαντορίνη. Η σημαντική δουλειά γίνεται με παραμονή στις οινολάσπες για 8 μήνες και την περιοδική ανάδευση» εξηγεί ο οινοποιός. Για όλα τα κρασιά τους επιλέγουν αυτόχθονες ζύμες, απομονώνοντας στελέχη τους από κάθε αμπελώνα.

 

image

 

Με το Sauvignon Blanc ο Ιατρίδης ασχολήθηκε από φοιτητής στο Βordeaux και σ΄αυτό έκανε την διπλωματική του. Το Sauvignon θέλει μεγάλο φυλλικό τοίχωμα για αργή ωρίμανση. Τα εδάφη που καλλιεργούνται είναι από τα πιο όξινα του Αμύνταιου και από τις ρίζες τα ιχνοστοιχεία περνάνε στο σταφύλι. Δίνει έτσι το καλύτερο αποτύπωμα της ποικιλίας. Με την ανάδευση των οινολασπών κερδίζει όγκο που ισορροπεί την υψηλή οξύτητα. «Ο όρος fume δεν οφείλεται στο κάπνισμα των βαρελιών αλλά σε μια σκόνη που υπάρχει στο φλοιό και γέμιζε τα οινοποιεία όταν άδειαζαν τα σταφύλια. Τα βαρέλια της ωρίμανσης δεν έχουν υποστεί κάψιμο αλλά άτμιση. Ατμός στους 180 °C μπαίνει στο βαρέλι και ανοίγει τους πόρους του ξύλου ώστε να διεισδύει περισσότερο οξυγόνο στο κρασί» εξήγησε ο οινοποιός.

 

Τα ίδια βαρέλια και η παραμονή με οινολάσπες ακολουθείται και στην παραγωγή του Chardonnay από το 25 στρεμμάτων αμπελοτόπι Τραμόντο. Οι δημιουργοί του Κτήματος Α ήθελαν ένα Chardonnay με την αυστηρότητα της Βουργουνδίας, αναδεικνύοντας φρούτο και μεγάλη οξύτητα. Στοχεύοντας στη λεπτή ισορροπία με το βαρέλι αντικατέστησαν τα κλασσικά δρύινα καψίματος με τα άτμισης, ώστε το βαρέλι να είναι μόνο το υπόστρωμα που προσφέρει οξυγόνο. Το Pinot Noir φυτεύτηκε μεταξύ 1997-99 και τους τυράννησε ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. «Μέχρι το 2007 προβληματιζόμασταν τι να κάνουμε μ’ αυτή την ποικιλία. Μετά τη δεκαετία, όταν τα φυτά ανέπτυξαν γερό ριζικό σύστημα είχαμε τη διάσταση φινέτσας και πολυπλοκότητας. Η δροσιά του Αμύνταιου του ταίριαξε χαρίζοντας έντονη οξύτητα και τραγανότητα» λέει ο Ιατρίδης. Παραμονή 8 μήνες με οινολάσπες και 12 μήνες σε βαρέλια λευκού καψίματος, δηλ. άτμισης, πλουτίζουν το φρουτώδες Pinot Noir με μπαχαρικά και ζωικές νότες.

 

image

 

Το Ξινόμαυρο Old vines έχει την τιμή να παράγεται σε έναν προφυλοξηρικό αμπελώνα του 1919 κι έχει ρίζες που φτάνουν τα 12,5 μέτρα. «Κάθε χρονιά είναι μια έκπληξη γιατί έχει ανισόρροπη παραγωγή. Τα κλήματα είναι σε μορφή κύπελου και μπορεί το ένα να έχει 1 τσαμπί και το άλλο 6. Κάνουμε 3 και 4 τρύγους γιατί το μεγάλο στοίχημα στο Ξινόμαυρο είναι η φαινολική ωριμότητα. Συμπεριφέρεται σαν γεροπερίεργος το αμπέλι μας» λέει με τρυφερότητα ο Ιατρίδης. Σύμμαχος του και «γεροπερίεργου» η τεχνολογία. Τα σταφύλια περνάνε από τράπεζα διαλογής που ξεχωρίζει τις ανώριμες ρώγες και οι ειδικές οριζόντιες δεξαμενές βοηθάνε στην απομάκρυνση των γίγαρτων μόλις κριθεί αναγκαίο. 24 μήνες σε λεπτόκοκκα δρύινα βαρέλια και καμιά κατεργασία πριν την εμφιάλωση για να απολαύσουμε το πλούσιο μπουκέτο, την δύναμη και την επίγευση ενός ιδιαίτερου Ξινόμαυρου.

 

Το Τannat, φυτεμένο στο ψηλότερο αμπελοτόπι του Κτήματος, σε κερδίζει με την πληθωρικότητά του απ’ την πρώτη στιγμή. Ο Άγγελος Ιατρίδης το γνώρισε στο Madiran της Γαλλίας, που είναι η πατρίδα του. Παραδέχεται πως είναι μια ποικιλία ευαίσθητη, που πρέπει να παλέψεις μαζί της. Θέλει επίσης αερισμό και μετάγγιση για να απαλύνει τον αρχικά μπρούτο χαρακτήρα της.

 

image

 

Το Κτήμα Α προχωράει στο Ω με ένα νέο επιδόρπιο κρασί από Ξινόμαυρο. Μετά το πετυχημένο Ω από Gewurztraminer και Μαλαγουζιά το νέο γλυκό κρασί παράγεται από σταφύλια Ξινόμαυρου που μαζεύτηκαν υπερώριμα στο τέλος Νοεμβρίου και παρέμειναν για 10 χρόνια σε βαρέλι. Το Ω είναι από τον τρύγο του 2007 αλλά δεν θα παράγεται κάθε χρόνο. Έκρηξη αρωμάτων στη μύτη και στο στόμα που συνόδευσε ταιριαστά μπισκότο βανίλιας με μους σοκολάτας. Ήταν πρόταση του sommelier Νίκου Λουκάκη στο My Park ο οποίος δημιούργησε έξυπνους γευστικούς συνδυασμούς για όλα τα κρασιά του Οικοσυστήματος.

 

Δυο ελληνικές ποικιλίες και 4 διεθνείς, δυο εμπνευσμένοι δημιουργοί κι ένα μοναδικό οικοσύστημα αναδεικνύουν και προβάλουν τον ελληνικό αμπελώνα παγκοσμίως. 

 

 
Κτήμα Άλφα, 2 ο χλμ. Αμύνταιου-Αγ. Παντελεήμονα, Αμύνταιο, Φλώρινα www.alpha-estate.com.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ