Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων 2019

{
}

Ο Άρης Σκλαβενίτης μας μεταφέρει την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στον παγκόσμιο
διαγωνισμό Οινοχόων που έγινε στο Βέλγιο.

Πως ξεκίνησαν όλα

 

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν στην πρώτη μου συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, πήρα την έκτη θέση και τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου. Παρακολουθώντας τον τελικό σαν θεατής, μη έχοντας καταφέρει να περάσω σ' αυτή τη φάση, πήρα την απόφαση πως θέλω μια μέρα να βρεθώ κι εγώ στη σκηνή και να κερδίσω.

 

Την επόμενη χρονιά μετά από αρκετή προσπάθεια και πολλούς μήνες σκληρής προπόνησης, παίρνοντας ξανά μέρος στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισα τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου για το 2016 και αυτόματα εξασφάλισα τη συμμετοχή μου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων 2019 στο Βέλγιο.

 

image

 

Εθνική Ομάδα

 

Αρχές του 2019, δύο μόλις μήνες πριν το ταξίδι στο Βέλγιο, η πρώτη Εθνική Ομάδα Οινοχόων είναι γεγονός. Οι νικητές των τελευταίων 2 πανελλήνιων διαγωνισμών με τον 2ο και 3ο νικητή του τελευταίου εθνικού διαγωνισμού, μέσα από ένα άρτιο και εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαιδεύονται σε σταθερή ετήσια βάση με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους επερχόμενους Ευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Διαγωνισμούς που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων A.S.I. Προπονητής της ομάδας έχει αναλάβει ο Γιώργος Λούκας με τη βοήθεια του Ελευθέριου Χανιαλίδη.

 

Το ταξίδι στο Βέλγιο

 

Μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας, είναι και η προσαρμογή λίγες ημέρες πριν από κάθε διαγωνισμό στην χώρα όπου λαμβάνει μέρος. Έτσι λοιπόν αναχωρήσαμε μαζί με τον προπονητή μας τρεις μέρες νωρίτερα με σκοπό την επίσκεψη μας σε κάποια ζυθοποιεία του Βελγίου πριν τον τελικό μας προορισμό που ήταν το λιμάνι της Αμβέρσας.

 

image

 

Φτάνοντας μία ημέρα νωρίτερα στο ξενοδοχείο όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός, είχα το χρόνο να ανακαλύψω κάβες, να αγοράσω κρασιά για δοκιμές, αλλά και να εγκλιματιστώ καλύτερα στο νέο περιβάλλον.

 

Την πρώτη ημέρα, μετά την εγγραφή και το δείπνο που ετοίμασαν για μας, μας ενημέρωσαν πως πρέπει να είμαστε την επομένη έτοιμοι πρωί-πρωί με επαγγελματικό ένδυμα. Όπως κάνω πάντα πριν από κάθε διαγωνισμό έτσι κι εκεί το πρωί φόρεσα την στολή μου και έκανα τυφλή γευσιγνωσία δύο κρασιών σε πολύ πιεστικούς χρόνους ώστε να ισορροπήσω το στόμα μου στο ph του κρασιού και να είμαι σε ετοιμότητα.

 

image

 

Ο προημιτελικός

 

Μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα, αντικρίσαμε δύο ποτήρια ενός λευκού και ενός ερυθρού κρασιού και τρία μαύρα ποτήρια με αποστάγματα. Ο Παγκόσμιος νικητής του 2007 Andreas Larsson μας ενημέρωσε πως έχουμε 15 λεπτά συνολικά για την τυφλή γευσιγνωσία δύο κρασιών. Ήταν η πρώτη φορά που άλλαξε η διάρκεια σε ένα Παγκόσμιο Διαγωνισμό και από 10 λεπτά που ήταν πάντα για κάθε κρασί, μας έδωσαν 15 λεπτά και για τα δύο, ενώ στη συνέχεια μας έδωσαν μόνο 3 λεπτά για την αναγνώριση των τριών αποσταγμάτων. Αρκετοί sommelier που δεν είχαν προετοιμαστεί στην πίεση του χρόνου έμειναν ένα βήμα πίσω στην πρώτη κούρσα.

 

image

 

Στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο 22 σελίδων, με ερωτήσεις οινολογίας, αμπελουργίας, συνδυασμού φαγητού- κρασιού, μπίρας, σάκε, τσαγιού, αποσταγμάτων, νερού, γνώσεις περιοχών και κτημάτων από χώρες όλου του κόσμου, ήταν το κόσκινο που ξεχώρισε τους διαβασμένους.

 

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού τέλειωσε με το σέρβις και με 66 διαγωνιζόμενους να περιμένουν υπομονετικά πολλές ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους. Ήμουν τυχερός έχοντας το νούμερο 36, γιατί είχα το χρόνο να διαχειριστώ το όποιο άγχος είχα, να συγκεντρωθώ και να ακούσω αυτό που θα μου ζητήσουν. Η δοκιμασία ήταν το σέρβις ενός λευκού ξηρού Γερμανικού Riesling του 2018, σε 2 λεπτά. Η σαμπανιέρα που υπήρχε στο πάσο είχε τρεις επιλογές κρασιών, ένα ξηρό, ένα ημίξηρο και ένα ημίγλυκο, όλα όμως του 2017. Με τον χρόνο να τρέχει και τα 2 λεπτά να είναι τόσο αυστηρά χωρίς να σου αφήνουν περιθώριο για λάθος, σκούπισα το trocken Riesling του 2017 και πήγα προς το τραπέζι που είχα να σερβίρω τους καλύτερους sommelier του κόσμου, για το 2016 τον Arvid Rosenberg, και για το 1988 τον Serge Dubs. Ζήτησα συγγνώμη που δεν είχα την χρονιά του 2018 και τους πρότεινα αυτή του 2017 για να δοκιμάσουν, να το συνδυάσουν με το φαγητό, ενημερώνοντας τους παράλληλα για τον διαφορετικό τρόπο εμφιάλωσης (vinolok) του κρασιού και τέλος μαζεύοντας το πάσο μου.

 

image

 

Η συγκεκριμένη δοκιμή μαζί με το tasting, πέταξε πολλά φαβορί εκτός ημιτελικού. Την ίδια ημέρα το βράδυ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ημιτελικού με 19 sommelier να προκρίνονται στον ημιτελικό, δυστυχώς χωρίς το δικό μου όνομα να βρίσκεται ανάμεσά τους.

 

Γευσιγνωσίες & Γαστρονομικές εμπειρίες

 

Τις επόμενες ημέρες, σαν θεατής πια, προσπαθούσα να πάρω όσες περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες μπορούσα. Παρακολούθησα Masterclass από σπουδαίες προσωπικότητες παγκοσμίως όπως είναι ο Miquel Torres ή ο Jacques Perrin, γευσιγνωσίες από σπουδαίους οίκους όπως οι Graham’s, Bellavista, Domaine Clarence Dillon, Gérard Bertrand και φυσικά γευσιγνωσίες από ενώσεις, όπως τα Αυστριακά κρασιά και αυτά της περιοχής του Côtes du Rhône. Στη συνέχεια ακολούθησε μεσημεριανό από το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin «t Zilte».

 

Το κερασάκι στην τούρτα και μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου ήταν η επίσκεψη στο ζυθοποιείο “De Koninck”, που από το 2010 και μετά είναι στην διεύθυνση του κολοσσού Duvel. Ό,τι και να πω πραγματικά είναι λίγο αν δεν το ζήσει κανείς. Φούρνος, εργαστήριο με σοκολάτες, μαγαζί με παλαιωμένα τυριά, κρεοπωλείο, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, αλλά και διαφορετικού τύπου εστιατόριο bbq. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το bar-club του ζυθοποιείου, αλλά και μια pub.

 

image

 

image

 

Ημιτελικός

 

Μετά από ένα ακόμα δύσκολο ερωτηματολόγιο, ξεκίνησαν τα πρακτικά σε δύο διαφορετικά δωμάτια με δοκιμασίες όπως η προφορική γευσιγνωσία ενός ερυθρού κρασιού μέσα σε 4 λεπτά, η αναγνώριση τριών λευκών σε 3 λεπτά και στη συνέχεια η ταυτοποίηση τους με 3 διαφορετικά πετρώματα καθώς και η αναγνώριση τριών beverage σε 2 λεπτά και ο συνδυασμός τους με ένα μπισκότο. Στο επόμενο δωμάτιο ακολούθησε η μετάγγιση δύο λευκών κρασιών μέσα σε 6 λεπτά, με το ένα να είναι ζεστό, ενώ το άλλο να είναι κρύο και με διαθέσιμη μία καράφα και για τις δύο μεταγγίσεις! Αυτή ήταν σίγουρα μια δοκιμή που καθόρισε το ποιος θα περνούσε στον τελικό.

 

Ο τελικός

 

Στον τελικό το μεγάλο φαβορί ήταν ο Reimonds Tomsons, από την Λετονία, μαζί με την Nina Jensen από την Δανία και τον Γερμανό Marc Almert να κάνουν την έκπληξη και να συμπληρώνουν τους τρεις φιναλίστ. Η Nina μετά από ένα πρόβλημα στο μικρόφωνο της και ένα μικρό ατύχημα που έγινε στην σκηνή με αποτέλεσμα τη διακοπή μιας δοκιμασίας, ξεκίνησε από την αρχή. Παρόλα αυτά δεν έχασε την συγκέντρωση της και έκανε μια πολύ καλή παρουσία.

 

image

 

Το φαβορί Reimonds Tomsons από την Λετονία μετά την αποτυχία της ολοκλήρωσης της πρώτης δοκιμής, του σερβιρίσματος μιας μπίρας και δύο γλυκών κρασιών από το Sauternes (υπήρχε μόνο γλυκό κρασί από την Νότια Αφρική), δεν κατάφερε να ισορροπήσει, αν και στο κομμάτι γευσιγνωσίας και αναγνώρισης αποσταγμάτων ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 

image

 

Ο Γερμανός Marc Almert χωρίς άγχος και με φτερά στα πόδια έκανε εξαιρετική εμφάνιση σε όλες τις δοκιμασίες, του απεριτίφ, της μετάγγισης ενός Vega Sicilia Unico σε 8 άτομα μέσα σε 6 λεπτά, στο συνδυασμό φαγητού-κρασιού, με μόνο αδύνατο σημείο του την αναγνώριση 12 αποσταγμάτων, σε μόλις δύο λεπτά.

 

image

 

Νικητής ήταν ο καλός μου φίλος Marc (ο ένας του παππούς μάλιστα είναι Έλληνας), που είχα την χαρά να γνωρίσω το 2016 στον διαγωνισμό Οινοχόων της Gaggenau, αλλά και στο Court Master Sommelier στην Αυστρία, την επόμενη χρονιά.

 

image

 

Ο πρώτος μου Παγκόσμιος Διαγωνισμός μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πολύ μεγάλη χαρά για τον Marc και την δική μου προσπάθεια για την κατάκτηση της 27 ης θέσης, ανάμεσα σε 66 διαγωνιζόμενους, αλλά και μια μελαγχολία για τον χρόνο που δεν αφιέρωσα στη σωστή προετοιμασία και στο διάβασμα που χρειάζεται γι' αυτό το υψηλό επίπεδο. Με τη νίκη μου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων το 2019 ανανέωσα το ραντεβού σε τρία χρόνια από τώρα για τον επόμενο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων με σκοπό το κάτι παραπάνω.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ