Καλά νέα για τον Έλληνα καταναλωτή

{
}

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ζήσει μια πρωτοφανή κρίση στη χώρα μας, τέτοια που είναι να απορεί κανείς πώς δεν έχει καταρρεύσει ακόμα το σύμπαν... Δομές έχουν διαλυθεί, αντιμετωπίζουμε νέες συνθήκες στην αγορά, πρακτικές πολλών ετών έχουν αλλάξει, με άλλα λόγια ζούμε σε μια νέα Ελλάδα. Μέσα σε αυτόν το χαμό, οι περισσότεροι οινοποιοί έχουν επιδείξει αξιοζήλευτη αντοχή, έχουν κατορθώσει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, έχουν αντιμετωπίσει την κρίση με ψυχραιμία και σύνεση. Καινούργια, οικονομικά προϊόντα, πρωτότυπες συσκευασίες και νέες αγορές έχουν βρει πάρα πολύ γρήγορα τη θέση τους στην καθημερινότητά τους. Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τον Έλληνα καταναλωτή; Θα τολμήσω να πω: ακόμα καλύτερα νέα! Μπορεί κάποιες από τις νέες πρακτικές να μας αναγκάζουν να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, όμως μακροπρόθεσμα, τόσο οι καταναλωτές όσο και εμείς οι παραγωγοί, θα βγούμε κερδισμένοι.

 

Νέα, ενδιαφέροντα κρασιά.

Πολλοί μικροί παραγωγοί έχουν ξεπηδήσει στην αγορά (πιστεύω ότι από τους περίπου 600 που είμαστε σήμερα, θα γίνουμε περισσότεροι από 1.000 στα επόμενα τρία χρόνια). Επισκέπτομαι εστιατόρια και café-wine bars, στα οποία βρίσκω κρασιά παραγωγών που ούτε τους έχω ξανακούσει. Αμπελουργοί αποφασίζουν να εμφιαλώσουν την παραγωγή τους, να ανοίξουν τις πόρτες τους, να πουλήσουν τα προϊόντα τους από το οινοποιείο τους αλλά και να βγουν στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερες επιλογές, καλύτερες τιμές, μεγαλύτερη δυναμική στη λίστα, πιο ενδιαφέροντα κρασιά.

 

Μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα «δυνατά» ονόματα.

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι οινοποιοί αντιμετωπίζουν την κρίση με μεγάλη νηφαλιότητα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, εντός και εκτός Ελλάδος, έχει δημιουργήσει συνθήκες για την παραγωγή ακόμα καλύτερων κρασιών σε ακόμα ελκυστικότερες τιμές. Επενδύουμε πιο πολύ στην ποιότητα και στο μάρκεντινγκ, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας. Τα μεγάλα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να βρίσκουν τη θέση τους στο διεθνές οινικό στερέωμα. «Σκοράρουν» ψηλά, τα βρίσκουμε σε περισσότερες αγορές, έχουν βελτιώσει την ποιότητά τους. Η δουλειά στο αμπέλι αρχίζει να αποδίδει.

 

Κρασί στο café-wine bar.

Η ανάγκη των τόπων κατανάλωσης να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους και να προσφέρουν ποιοτικότερο προϊόν στον καταναλωτή έχει εμπλουτίσει τις επιλογές στο μπουκάλι ή στο ποτήρι. Το κρασί έχει γίνει μόδα, έχει γίνει το ποτό των γυναικών, κερδίζει έδαφος στη νεολαία. Ποτέ ξανά δεν είχε την επιλογή ο πελάτης να διαλέξει μεταξύ πέντε λευκών και πέντε ερυθρών κρασιών, με το ποτήρι σε διαφορετικές τιμές! Και όλα αυτά όχι σε ένα εξειδικευμένο wine bar, όπου τα πράγματα εξ ορισμού είναι ακόμα καλύτερα, αλλά στα περισσότερα μαγαζιά των αστικών κέντρων, και όχι μόνο.

 

Wine bars.

Έχουν ανεβάσει τον πήχη. Η επιλογή των κρασιών, το σέρβις, η ατμόσφαιρα, η επιλογή των πιάτων -τα οποία μερικά από αυτά τα wine bars προσφέρουν- είναι στο καλύτερο επίπεδο. Η Αθήνα δεν έχει πια τίποτα να ζηλέψει από τη Βαρκελώνη, το Μιλάνο και το Παρίσι.

 

Το κρασί στη λιανική.

Μικρές κάβες επενδύουν στις παροχές τους προς τους πελάτες τους, οργανώνουν γευστικές δοκιμές, αναδεικνύουν πολλούς λιγότερο γνωστούς παραγωγούς, αγοράζουν απευθείας από τα οινοποιεία, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, στη μεγάλη λιανική, οι επιλογές έχουν πληθύνει, οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, οι προσφορές έχουν αυξηθεί. 

 

Όλα αυτά είναι σίγουρα καλά νέα για τον Έλληνα καταναλωτή. Το κρασί μπαίνει στην πρώτη γραμμή της νέας Ελλάδας που όλοι θέλουμε...

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ