Θαλασσίτης 2009, το κρασί του Ποσειδώνα

{
}

Όσοι έχουν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης θα θυμούνται την τοιχογραφία του νεαρού με τις αρμαθιές ψαριών. Αύγουστο του 2014 ο οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος βουτάει ανοιχτά του Καμαρίου Σαντορίνης και ψαρεύει 3 μπουκάλια Θαλασσίτη του 2009. Μικρή η ψαριά αλλά πολύ σημαντική. 

 

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν ο οινολόγος και συνιδιοκτήτης της Γαίας αποφάσισε να βυθίσει 450 φιάλες Θαλασσίτη  ́09 σε βάθος 17 περίπου μέτρων. Δυστυχώς καταιγίδα την ίδια χρονιά μετακίνησε το φορτίο με αποτέλεσμα να σωθούν μόνο 3 φιάλες.

 

«Με ενδιέφεραν πάντα τα πειράματα πάνω στη διαχείριση του οξυγόνου. Πώς το κρασί δεν θα επηρεαστεί ακόμα κι από το ελάχιστο που διαπερνά το φελλό. Όταν ο Ντίνος Στεργίδης μου πρότεινε τη βύθιση για λόγους marketing το συνδύασα αμέσως με τον αποκλεισμό του οξυγόνου» εξηγεί ο εμπνευστής του πειράματος.

 

Το πείραμα συνεχίζεται κάθε χρονιά με παραπλήσιο αριθμό φιαλών. Μόνο που τώρα βυθίζονται στα 30 μ για αποφυγή ατυχημάτων. Στις 29 Αυγούστου στο οινοποιείο της Σαντορίνης ανοίχτηκε η μία φιάλη που δοκιμάστηκε από την ομάδα της Γαίας, τους δύτες και τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση. Οι άλλες δύο ταξίδεψαν στη Jancis Robinson και στον Mark Squires.

 

Μαζί δοκιμάστηκαν ένας Θαλασσίτης  ́09 κι ένας με περισσότερα θειώδη από τον ίδιο τρύγο.

 

«Με απόσταση το καλύτερο κρασί ήταν ο βυθισμένος Θαλασσίτης» αποφαίνεται ο Παρασκευόπουλος. « Ήταν μια φρέσκια, εξελιγμένη Σαντορίνη, χωρίς οξείδωση, πιο σύνθετη και στρογγυλή με εμφανή τα χαρακτηριστικά του Ασύρτικου. Αυτό θα έπρεπε να κάνω από δω και πέρα. Αδύνατο όμως λόγω κόστους και ταλαιπωρίας».

 

Η υπερθείωση -πάντα σε επιτρεπτά όρια- είναι ένας τρόπος διαχείρισης του οξυγόνου που χρησιμοποιούν Γερμανοί και Αυστριακοί οινοποιοί για τα Riesling, παλαίωσης 8-10 χρόνων. Άλλο ένα πείραμα του ανήσυχου οινοποιού που φαίνεται να έχει μέλλον αλλά και ο κλασσικός Θαλασσίτης  ́09 έδειχνε να διαθέτει αντοχή στο χρόνο. 

 

«Αφού ξεκίνησα το πείραμα έμαθα πως υπάρχουν 7-8 οινοποιεία στον κόσμο που πειραματίζονται με την παλαίωση υποβρυχίως. Οι Γάλλοι μάλιστα έχουν προχωρήσει στη βύθιση βαρελιών. Όλοι αποθεώνουν τα ‘βουλιαγμένα’ κρασιά» μας πληροφορεί ο Γιάννης Πρασκευόπουλος. 

 

Όσο για τις επόμενες χρονιές, αν σωθούν, δεν θα ήθελε να πουληθούν αλλά να βγουν σε δημοπρασία και τα έσοδα να δοθούν σε ένα ΜΚΟ για τη θάλασσα. Αυτό σίγουρα θα είναι μια σπονδή στον Ποσειδώνα που ελπίζουμε να αγκαλιάσει στοργικά τον Θαλασσίτη που κοιμάται στα 30μ. βάθος. Και του χρόνου θα περιμένουμε την ψαριά με τον Θαλασσίτη του 2010.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ