Προβληματισμοί

Οι ξένες αγορές ζητούν τον καλό μας εαυτό

{
}

Η ανάδειξη των προϊόντων μας προϋποθέτει την ανατροπή του κακού ελληνικού στερεοτύπου, που οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Τον τελευταίο καιρό έχω ταξιδέψει αρκετά και έχω συναναστραφεί πολλούς οινοχόους, εμπόρους λιανικής και καταναλωτές του εξωτερικού. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι η Ελλάδα παράγει ποιοτικά εμφιαλωμένα κρασιά. Η εμπειρία τους είναι περιορισμένη και επηρεασμένη από το «ελληνικό στερεότυπο», το οποίο εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ξένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Δυστυχώς, αξίες όπως η φιλοξενία, το κέρασμα, η φιλικότητα, η αμεσότητα, δηλαδή όλα αυτά που συνθέτουν τη βάση της «ελληνικότητας», καλύπτονται από φαινόμενα όπως η προχειρότητα, η ασυνέπεια, η πονηριά και η διάθεση για γρήγορο κέρδος. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν χαρακτηρίσει τον Ελληνα και, βέβαια, και τα εγχώρια προϊόντα για πολλά χρόνια.

 

Ασυνέπεια στην ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων μας (όπως το λάδι και το κρασί), χαμηλής ποιότητας γαστρονομία, κάκιστες υπηρεσίες στον τουρισμό είναι η τυπική εικόνα που έχουν πολλοί ξένοι. Για τους καταναλωτές του εξωτερικού, λοιπόν, που είναι πολύ απαιτητικοί στις επιλογές τους, μια κακή εμπειρία σε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στην πατρίδα τους μειώνει τις πιθανότητες να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές. Η επιλογή ενός μέτριου κρασιού μειώνει και τις πιθανότητες αγοράς ενός ελληνικού ελαιολάδου. Για τον έμπορο ή αγοραστή, όλα αυτά ισχύουν στον μέγιστο βαθμό. Οτιδήποτε ελληνικό βγαίνει από την ατζέντα συζήτησης για πολύ καιρό, αν όχι για πάντα. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα μας μπαίνουν στην κατηγορία «all other».

 

Ευτυχώς, όμως, η Ελλάδα της κρίσης έχει αρχίσει να παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Το κακό στερεότυπο δεν μας αντιπροσωπεύει πια. Σε όλα τα επίπεδα γίνονται προσπάθειες να το αλλάξουμε και να προβάλουμε κλασικές αξίες που μας χαρακτηρίζουν και τις οποίες εμείς οι ίδιοι είχαμε ξεχάσει για πολλά χρόνια. Ενα προϊόν, μια υπηρεσία, μια εμπορική σχέση δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη γεύση, τη συσκευασία ή το όνομα, αλλά και από το γενικότερο «φορτίο» που κουβαλάει. Η απόφαση να αγοράσει κανείς ένα κρασί, να γευματίσει σε ένα εστιατόριο ή να πάει κάπου διακοπές είναι μια σύνθεση παραμέτρων. Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη των ελληνικών αξιών και της ελληνικής εμπειρίας και όχι μόνο η τιμή, η συσκευασία και κάθε άλλου είδους παροχή.

 

Τον τελευταίο καιρό -λες και όλοι (παραγωγοί, εστιάτορες του εξωτερικού, άνθρωποι της αγοράς) έχουμε καθοδηγηθεί από μια υπερφυσική δύναμη και έχουμε συνεννοηθεί μεταξύ μας- η συνέπεια και η προσήλωση στην ποιότητα έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή και, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και το κέρασμα (τα δυνατά «όπλα» μας), έχουν αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα ως ιδιαίτερα, μοναδικά και με καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμη σε πωλήσεις και τζίρο. Είναι σαφής όμως η τάση που έχει δημιουργηθεί. Ας αφήσουμε, λοιπόν, πίσω μας τις γκρίνιες του παρελθόντος και ας προσηλωθούμε ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του καλού εαυτού μας...

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ