Ρεπορτάζ από τον 15 ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων

And the winner is…..

01/02
{
}

Η Μερόπη Παπαδοπούλου βρέθηκε στην Μεντόζα της Αργεντινής, σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις , τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της.

Μεντόζα 19 Απριλίου. 400 περίπου άτομα από όλο τον κόσμο, με επίσημο ένδυμα , έχουν γεμίσει την πλατεία και τα θεωρεία του Theatro de la Indepedencia στο κέντρο της πόλης. Με κομμένη σχεδόν την ανάσα παρακολουθούν την τελική φάση ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού που θα αναδείξει τον καλύτερο Οινοχόο του Κόσμου για την επόμενη τριετία. Επί σκηνής σε μια απίθανης δυσκολίας διαδικασία βρίσκονται οι τρεις φιναλίστ, τρείς οινοχόοι υψηλοτάτου ειπέδου: ο Jon Arvid Rosengren 31 ετών που εκπροσωπεί την Σουηδία και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.Ο David Biraud, 43 ετών που εργάζεται και εκπροσωπεί την Γαλλία και η Γαλλίδα Julie Dupouy που εργάζεται στο Δουβλίνο και εκπροσωπεί την Ιρλανδία. Ο τελικός είναι ντέρμπι! Οσοι είναι μέσα στην αίθουσα αλλά και όσοι παρακολουθούν απ’ ευθείας από το YouTube ή την γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί στο διπλανό ξενοδοχείο , θαυμάζουν τις ικανότητες και τις γνώσεις των διαγωνιζόμενων που ανεβάζουν τον πήχη της οινχόοιίας σε υψηλότητα επίπεδα.

 

image

Την ώρα των γραπρών εξετάσεων.

 

Περιμένοντας με αγωνία την απόφαση των κριτών όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα θαυμασμού όταν ο Jon Arvid παίρνει την πρώτη θέση με τον David να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής και τη Julie τρίτη.

 

Η ελληνική αντιπροσωπία έχει δύο λόγους να πανηγυρίζει. Ο πρώτος είναι ότι ο δικός μας υποψήφιος ο επί τρία χρόνια καλύτερος Έλληνας Οινοχόος, ο Νικόλας Γιαννόπουλος βρίσκεται στην 17 η θέση ανάμεσα σε 60 υποψήφιους αφήνοντας πίσω του χώρες που εθεωρούντο φαβορί!!! Θέση που αποτελεί σημαντική νίκη τόσο για την Ελλάδα και τον Νικόλα όσο και για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα που βρίσκεται μπροστά σε νέες εποχές με την δραστήρια Ένωση Οινοχόων να πρωτοστατεί σ’ αυτές.Ο δεύτερος λόγος του ελληνικού πανηγυρισμού είναι η στενή σχέση των ελλήνων οινοχόων με την Σουηδία, μια και ο διάσημος Σόρεν Πολόνιους, ο προπονητής του φετινού νικητή , έρχεται αρκετές φορές και δίνει σεμινάρια στην επαγγελματική σχολή οινοχόων του Γιώργου Λούκα, Genius in Gastronomy.

 

Η διοργάνωση

 

image

Andres Rosberg, ο πρόεδρος των Αργεντίνων οινοχόων.

 

Ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οινοχόων, διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων σε συνεργασία με την τοπική Ένωση της Αργεντινής και τον δραστήριο πρόεδρο της Andres Rosberg που κατάφερε να προσφέρει σε ένα διεθνές οινικό κοινό των 500 περίπου ατόμων μια εβδομάδα φιλοξενίας που μοσχοβολούσε Αργεντινή και Malbec. Αρωγοί του τα Wines of Argentina, η Corporacion Vitivinicola Argentina και Mendoza, η πόλη της Μεντόζα , η κοινότητα του Lujan de Cuyo και πολλά μεγάλα οινοποιεία. Όλοι μαζί έστησαν ένα σκηνικό σχεδόν κινηματογραφικό , με επισκέψεις ,δοκιμές , τσιμπούσια και πάνω απ’ όλα αργεντίνικα κρασιά σε όλο το εύρος τους.

 

Ένα πολυπολιτισμικό πάζλ με κοινό παρανομαστή το κρασί που μας ενώνει και μας δίνει δύναμη και πάθος όπως λέει ο υπερήλικας πια νικητής του πρώτου διαγωνισμού το 1969 , Arman Melkonian που δίνει πάντα το παρόν ακόμα κι αν αυτό απαιτεί ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι όπως τώρα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους τρείς νικητές και στον δικό μας Νικόλα Γιαννόπουλο στους επαγγελματικούς δρόμους που έχουν μπροστά τους.

 

Το μέλλον

 

image

Ο Άρης Σκλαβενίτης

 

Σε τρία χρόνια στον επόμενο διαγωνισμό που θα γίνει μάλλον στο Μπορντό, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο φωτεινός Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος ο Άρης Σκλαβενίτης. Ο Άρης ταξίδεψε μέχρι την Μεντόζα με τον μέντορά του Γιώργο Λούκα και παρακολούθησε κάθε βήμα του διαγωνισμού με την επιμέλεια ενός πολύ καλού μαθητή , κρατώντας σημειώσεις και αποκομίζοντας εμπειρίες. Ελπίζουμε να τον δούμε σε επιτυχίες στο μέλλον.

 

ΥΓ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την διεθνή και ελληνική οινοχοοία στο Ανοιξιάτικο τεύχος του Οινοχόου που κυκλοφορεί πια στα περίπτερα θα διαβάσετε μια εκτενή συνέντευξη τόσο του σουηδού Σορεν Πολόνιους όσο και του Έλληνα πρωταθλητή Άρη Σκλαβενίτη.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ