Egon Muller: Riesling Scharzhofberger Trockenbeerenauslese

{
}

Το ακριβότερο γλυκό κρασι στον κόσμο. Παράγεται στην περίφημη περιοχή Saar της Γερμανίας και η τιμή του μπορεί να φτάσει και τις 20.000 €.

«Δεν είμαι εγώ, είναι το Scharzhofberger», συνήθιζε να λέει ο Egon Muller o 4ος όταν αναφερόταν στα κρασιά από το μυθικό αυτό αμπελοτόπι. Γιατί μπορεί ο 56χρονος Γερμανός να θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους οινοποιούς του πλανήτη (και το μόνο μέλος της γερμανικής ελιτίστικης ένωσης των μεγάλων παραγωγών Primum Familiae Vini), όμως ξέρει ότι το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να βάζει με σεβασμό τον καρπό ενός θεόσταλτου αμπελοτοπιού στη μακρόστενη φιάλη με την παλαιομοδίτικη ετικέτα και τα καλλιγραφικά γράμματα.

 

Αμφιθεατρικά τοποθετημένος πάνω από το κρασοχώρι Wiltinger, o αμπελώνας Scharzhofberger είναι το καμάρι της περίφημης περιοχής Saar, ήδη αναγνωρισμένος για το υψηλότατο δυναμικό του από τις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας.

 

Είκοσι οκτώ εκτάρια σχιστόλιθου και χαλαζία βρίσκονται σε μια απότομη πλαγιά, που διαθέτει τέλειο νότιο προσανατολισμό, οδηγώντας τη χαρισματική ποικιλία Riesling στην τέλεια ωρίμαση. Από αυτά, τα 8,3 ανήκουν στην οικογένεια Muller, με τα 3 μάλιστα να είναι φυτεμένα με υπεραιωνόβια αυτόρριζα αμπέλια.

 

Ετσι ο κορυφαίος παραγωγός δεν δυσκολεύεται να κρατήσει τις αποδόσεις κάτω από τα 350 λίτρα/στρέμμα, ένα εξαιρετικά χαμηλό νούμερο, το οποίο πέφτει δραματικά τις λίγες φορές που ο αμπελώνας προσβάλλεται από την ευγενή σήψη, επιτρέποντας την παραγωγή του ανυπέρβλητου γλυκού Scharzhofberger Trockenbeerenauslese.

 

Περισσότεροι από 40 εργάτες συλλέγουν μία προς μία τις προσβεβλημένες από το βοτρύτη πολύτιμες ρώγες, ενώ υπάρχουν χρονιές που η δουλειά μιας ολόκληρης μέρας αποφέρει μόλις 15 λίτρα μούστο! Ετσι δεν είναι διόλου περίεργο ότι μόλις 100 με 200 φιάλες αυτού του μοναδικού νέκταρ βλέπουν κάθε χρόνο το φως των δημοπρασιών (για εμπόριο ούτε λόγος!).

 

Το αριστούργημα των 5,5 έως 7 αλκοολικών βαθμών βρίσκεται σε ένα δικό του αξιακό σύμπαν, αφού τα ποσά που δαπανώνται από τους ανά τον κόσμο οινόφιλους που θέλουν να το τοποθετήσουν στο κελάρι τους κάνουν τα υπόλοιπα γλυκά κρασιά του πλανήτη -ακόμη και τα πλέον διάσημα- να φαντάζουν ευκαιρίες. Ετσι, αυτοί που έχουν στο μυαλό τους το Château d’ Yquem ως το Αγιο Δισκοπότηρο των γλυκών κρασιών ας συμβιβαστούν με την ιδέα ότι αυτό -ως προς την τιμή- δεν είναι παρά μια απλή φοντανιέρα! Και αυτό γιατί μια πρόσφατη εσοδεία του μετά βίας καταφέρνει να φτάσει το «εξευτελιστικό» ποσό των 700 € ανά φιάλη, τη στιγμή που το ακριβότερο Riesling του πλανήτη φλερτάρει με τις 7.000 €, ενώ η τιμή της μεγαλειώδους εσοδείας του 2013 αγγίζει τις 20.000 €!

 

Δεν πιστεύω να αξιώνετε από εμένα να σας μεταφέρω τις γευσιγνωστικές εντυπώσεις του. Εχω, όμως, μια μικρή εμπειρία από τα πιο οικονομικά κρασιά του Egon Muller -που βέβαια και αυτά συνήθως ξεπερνούν τα 50 € το μπουκάλι-, η οποία με οδηγεί στο να τα κατατάξω ανάμεσα στα πιο αιθέρια, φινετσάτα και αριστοκρατικά κρασιά που έχω απολαύσει στη ζωή μου.

 

Αν εδώ συνυπολογίσει κανείς την ατελείωτη γευστική διάρκεια και την εκπληκτική επίγευση που διαθέτουν όλες οι ετικέτες του αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και ένα «ταπεινό» δικό του Kabinett μπορεί να ξεπεράσει τα 20-30 χρόνια παλαίωσης, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το Scharzhofberger Trockenbeerenauslese του Egon Muller δεν είναι απλώς το ακριβότερο γλυκό κρασί του κόσμου, αλλά και ένα μνημείο που θα αποτελεί ορόσημο οινικού πολιτισμού για τις επόμενες (και πολύ πιθανότατα και τις μεθεπόμενες) γενεές...

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ