Βορ-οινά και βιολογικά

{
}

Η Θεσσαλονίκη αυτό το Σάββατο έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους οινόφιλους. 

Κάθε Σεπτέμβρη η πυξίδα των οινόφιλων δείχνει Βορρά και μάλιστα Θεσσαλονίκη. Είναι η εποχή για τα Βοροινά, την πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της πόλης. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη από τις 6-10 μμ τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας, ξεχνώντας την κούραση του τρύγου, θα συναντήσουν το κοινό τους στην προβλήτα 1 του λιμανιού.

 

 image

 

Θεματικές όμως εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη δύο εβδομάδες πριν σε εστιατόρια, winebars και κάβες της Θεσσαλονίκης. Τα Βοροινά σε προκαλούσαν να είσαι καθημερινά μ’ ένα ποτήρι στο χέρι για συναρπαστικά οινικά ταξίδια.

 

 image

 

Μια ενδιαφέρουσα δοκιμή κρασιών βιολογικής καλλιέργειας φιλοξένησε το Μπακάλ, το νέο delicatessen - winebar της πόλης. Τα ποτήρια γέμισαν με κρασιά από τα Κτήματα Στεργίου, Βιβλία Χώρα, Μπαμπατζημόπουλου, Porto Carras, Χατζηβαρύτη, Κλαούντια Παπαγιάννη, Βογιατζή, Μυλοποτάμου, Τσάνταλη, Ταραλά.

 

 image

 

Στη διεθνή σκηνή η κόντρα συμβατικών - βιολογικών οίνων είναι έντονη και ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει 3 - 10 ευρώ παραπάνω για κρασί βιολογικής καλλιέργειας. Στη χώρα μας είναι μικρό το φανατικό κοινό των βιολογικών ενώ οι τιμές τους δεν διαφέρουν από τα συμβατικά, χάρη στην προσπάθεια των παραγωγών να κρατήσουν τα προϊόντα τους προσιτά στον καταναλωτή.

 

image

 

Παρ όλα αυτά μπορούμε να περηφανευόμαστε για τον μεγαλύτερο ίσως βιολογικό αμπελώνα της Ευρώπης. Τα μαγευτικά αμπέλια του Porto Carras με τα 4.000 στρέμματα ήταν επίσης και τα πρώτα στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκαν, το 1997. Η Φρόσω Δρόσου, οινολόγος του κτήματος, τόνισε ότι η παρουσία του γεωπόνου στο αμπέλι πρέπει να είναι συνεχής για να προβλέπει, μια και στη βιολογική γεωργία μπορείς να κάνεις μόνο μικρές παρεμβάσεις. Συμβατικές καλλιέργειες δεν υπάρχουν κοντά τους αλλά ελέγχουν ακόμα και τους γύρω ελαιοκαλλιεργητές, ενώ έχουν αρχίσει πειράματα και στη βιοδυναμική.

 

image

 

«Στο όνομα του κέρδους καταστρέφουμε τη ζωή μας. Η βιολογική γεωργία είναι τρόπος ζωής. Αλλά είναι καλλιέργεια για πλούσιους. Πολλές φορές θα σε αφήσει νηστικό» πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης. Πρότεινε να οριοθετηθούν βιολογικές ζώνες ώστε όλοι να αναγκάζονται να ακολουθούν αυτή την καλλιέργεια και φυσικά να προστατεύονται. Μαζί με την κόρη του Χλόη έχουν πολλά σχέδια για το κτήμα στη Γουμένισσα.

 

Η νεαρή Νικολέτα Ταραλά απ’ το ομώνυμο Οινοποιείο δήλωσε πως δεν μπορούν να παλέψουν τα στοιχειά, όπως το χαλάζι, την παγωνιά, πολεμάνε όμως τον πονοκέφαλο, προσθέτοντας λιγότερα θειώδη. Στα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας η προσθήκη θειωδών - ένα από τα στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν πονοκέφαλο - είναι 30 - 50mg/lt μικρότερη από τα συμβατικά.

 

Ο Πατέρας Επιφάνειος από τον Μυλοπόταμο στο Άγιον Όρος δεν μπόρεσε να έρθει αλλά εκεί έτσι κι αλλιώς ο σεβασμός στη φύση είναι Κανόνας.

 

image

 

Μην χάσετε την εμπειρία να δοκιμάσετε κρασιά και αποστάγματα από 27 οινοποιεία με θέα την πιο πολυτραγουδισμένη πόλη.

 

Πληροφορίες: www.voroina.gr

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ