Η μαγεία των ηφαιστείων

{
}

Τι ενώνει την Καμπανία με τα Κανάρια νησιά; Την Σαντορίνη με το Badacsony στην Ουγγαρία και τη Σικελία; Το Dundee Hills στο Oregon με το Soave της Ιταλίας και το Red Mountain στο Washington State;

Τα ηφαιστειογενή τους εδάφη και τα πανέμορφα αμπέλια που φυτρώνουν σ αυτά, κόντρα σε κάθε λογική. Αμπέλια που ξεφυτρώνουν μέσα από τη λάβα, που απλώνουν βλαστούς πάνω σε ξηρή, μαύρη γη, που ανασαίνουν μέσα στη στάχτη. Η γοητεία τους συνεπήρε πριν μερικά χρόνια τον John Szabo και αποφάσισε να τα εξερευνήσει στα πέρατα της οικουμένης. Καρπός των ταξιδιών του το βιβλίο Volcanic Wines. Salt, grit and power, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

 

image

 

Ο Καναδός John Szabo κατέχει τον τίτλο του Master Sommelier από το 2004, είναι κριτής, αρθρογράφος και συγγραφέας δύο ακόμη βιβλίων. Βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του και μίλησε για την γοητεία των αμπελώνων που επισκέφθηκε σε 9 χώρες και 22 περιοχές. Ενθουσιάστηκε με το πείσμα και το πάθος των αμπελουργών-οινοποιών και απόλαυσε τα δημιουργήματα των ηφαιστειογενών εδαφών. Από τους πρώτους που συνάντησε στο ξεκίνημά του ήταν ο Ρούσσος στην Σαντορίνη με τα παλιά ρώσικα βαρέλια, από την εποχή που το νησί έκανε εμπόριο με τη Ρωσία. Τον εντυπωσίασαν τα κρασιά με την τόση οξύτητα αλλά και με ωριμότητα που έφτανε τους 14 αλκοολικούς βαθμούς. Πιστεύει πως τα ηφαιστειογενή εδάφη βγάζουν καθαρά τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Τα κρασιά τους έχουν φρεσκάδα, ένταση και ορυκτότητα. Το φρούτο υποχωρεί. Τι κοινό όμως έχουν αυτά τα εδάφη σε τόσα διαφορετικά μέρη του κόσμου; Είναι γόνιμα, άγονα; Κατάλληλα ή όχι;

 

image

 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος συνιδιοκτήτης της Γαίας, οινολόγος και καθηγητής Οινολογίας - καλεσμένος στο πάνελ της παρουσίασης μαζί με τον MW Γιάννη Καρακάση- πρόσφερε τις γνώσεις του. «Με αυστηρή θεώρηση είναι άγονα εδάφη. Δεν υπάρχει οργανική ουσία και άργιλος, άρα δεν συγκρατούν νερό. Όμως η έλλειψη αργίλου δεν ευνοεί την φυλλοξήρα, επομένως έχουμε αμπέλια αυτόριζα, μεγάλης ηλικίας και μικρής απόδοσης». Ο Παρασκευόπουλος, με την εμπειρία της Σαντορίνης, ξέρει καλά αυτά τα εδάφη. «Έχουν πολλά ιχνοστοιχεία, που οδηγούν σε χοντρό φλοιό και καλή ωριμότητα, άρα είναι γόνιμα» συνεχίζει.

 

image

 

Ο John Szabo πρόσθεσε ότι είναι και δύσκολα στην καλλιέργεια. Στο Lanzarote στα Κανάρια νησιά μάλιστα είδε το πιο περίεργο αμπέλι. Φύτρωνε μέσα σε 2μ. μαύρη στάχτη, όμως οι ρίζες του προχωρούσαν βαθειά στο αρχικό χώμα. Στο τέλος θέλοντας να μυήσει τους καλεσμένους του στη μαγεία των Volcanic Wines οργάνωσε μια δοκιμή 8 κρασιών. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι με 2 Γερμανικά Riesling από Nahe και Mosel, 3 Ασύρτικα Σαντορίνης, 2 κόκκινα από Βεζούβιο και Αίτνα και μια γεμάτη 10χρονη Madeira.

 

image

 

Από τα ηφαίστεια λοιπόν δεν περιμένουμε εκρήξεις αλλά ευχάριστες εκπλήξεις με εντυπωσιακά κρασιά. Το Volcanic Wines μπορείτε να παραγγείλετε στο Amazon.com.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ