Βερμούτ για κομψά δείπνα

{
}

Το βερμούτ λατρεύει τα ορεκτικά, τα αλλαντικά, τα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το κρέας και τα τυριά, αλλά και τους ξηρούς καρπούς, την πικρή σοκολάτα και τα γλυκά φρούτα. Επίσης, τις σάλτσες κρασιού με δεντρολίβανο και φασκόμηλο, το μαύρο τσάι και τις σταφίδες.

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος* προτείνει:

 

Μartini Reserva Especiale Rubino

 

Το Rubino ανήκει στα γλυκά βερμούτ. Περιέχει κρασί ποικιλίας Νebbiolo από την περιοχή DOC Langhe στη Βόρεια Ιταλία. Επίσης, περιέχει τρία είδη αρτεμισίας (pontica, bulgaris, absinthum), βότανα από το Πιεμόντε αλλά και επιλεγμένα από όλο τον κόσμο, όπως το κόκκινο σανδαλόξυλο από την Κεντρική Αφρική. Τα εκχυλίσματα των βοτάνων ξεκουράζονται σε παραδοσιακά δρύινα βαρέλια του Πιεμόντε, διαδικασία που συνηθιζόταν στην παραγωγή των βερμούτ πριν από περίπου 150 χρόνια.

 

Ταυτότητα

 

Αρωμα: Εντονα βοτανικό, με κόκκινα φρούτα.

Γεύση: Γεμάτο σώμα, αρκετά πολύπλοκο, γλυκό, με μια ελαφρά πικράδα και έντονο χαρακτήρα μπαχαρικών και βοτάνων.

Ταιριάσματα: Επειδή το βερμούτ έχει ως βάση το κρασί, προτείνεται ως συνοδευτικό φαγητού, ανάλογα με το είδος του. Για παράδειγμα, ένα dry vermouth θα ταίριαζε σε ένα γεύμα με ψάρι ή με sushi. Ενα γλυκό βερμούτ, όπως το Rubino, δένει αρμονικά με σοκολάτα ή και κόκκινα φρούτα, ενώ προτείνεται ακόμα και με κάποιο κοκκινιστό κρέας, με σάλτσα που περιέχει μπαχαρικά ή γλυκά φρούτα. Ιδανικό είναι με φουντούκια, ελαφρώς ψημένα, και τυρί γκοργκοντζόλα, αλμυρό και λιπαρό.

 

image

*Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, head bartender και ιδιοκτήτης του Odori Vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, πλ. Κλαυθµώνος.


Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

 

Cocchi Vermouth di Torino: γλυκό, με εσπεριδοειδή. Ενδεικτική τιμή: 21,60 € Carpano Antica Formula: με νότες από σκούρα σοκολάτα, μαύρα μούρα, αμύγδαλο και μάρτσιπαν.

 

Otto’s Athens Vermouth: ελληνικό βερμούτ διά χειρός Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη. Γλυκό και τριανταφυλλένιο, ιδανικό απεριτίβο με top up σόδας.

 

Dolin de Chambery Dry Vermouth: με γαλλική φινέτσα και κομψότητα.

 

Noilly Prat: oι γνώστες το θεωρούν το απόλυτο «βερμούτ του dry martini»!

 

Cinzano Rosso: κλασικό και διαχρονικό, συνυφασμένο με την μπελ επόκ των ’70s.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ