Οινο… καλλιέργεια στο Κτήμα Γεροβασιλείου

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Μια επίσκεψη στο καφέ του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή γίνεται αφορμή για ένα μεγάλο πολιτιστικό ταξίδι.

Oίνος και πολιτισμός. Αγαθά διαχρονικά και άρρηκτα συνδεδεμένα. «Το κρασί δεν είναι μόνο αυτό που με φροντίδα κλείνουμε στη φιάλη, αλλά και όλος ο πολιτισμός που υπάρχει γύρω του», λέει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και δίνει το στίγμα της δουλειάς του. Το οινοποιείο, εκτός από την παραγωγή των κρασιών, συνδέεται με το Μουσείο Oίνου, με πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις και με τα διάσπαρτα έργα τέχνης στους χώρους του. Τον τελευταίο χρόνο απέκτησε και καφέ, στο κτίριο που δημιούργησε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Πάνος Τζώνος. Μια όμορφη πλατφόρμα μπροστά στον αμπελώνα, όπου το βλέμμα των θαμώνων αγκαλιάζει τα κλήματα και φτάνει έως τη θάλασσα και τον Ολυμπο απέναντι. Με καλό καιρό, όταν ανοίγουν οι τζαμαρίες, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στο αμπέλι. Ηδη όμως από τον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου τα γλυπτά του Βαρώτσου, του Τσόκλη και του Κατζουράκη προετοιμάζουν τον επισκέπτη για μια πολιτιστική εμπειρία.

 

Το καφέ, που είναι ο χώρος υποδοχής του Μουσείου Οίνου, λειτουργεί περισσότερο ως μπιστρό. Eκτός από καφέδες και ροφήματα, σερβίρει όλα τα κρασιά Γεροβασιλείου σε ποτήρι -και ορισμένες παλιές χρονιές- συν κρύα και ζεστά πιάτα. Με το μενού ασχολούνται δύο σεφ και είναι σημαντική η εντοπιότητα των υλικών. Τα λαχανικά είναι από τον κήπο του κτήματος, τα ψάρια και τα θαλασσινά, όταν υπάρχουν, μόνο από την Επανομή.

 

image

 

Από το καφέ ξεκινούν οι ξεναγήσεις και εκεί γίνονται πλέον όλες οι εκδηλώσεις του οινοποιείου. Διαλέξεις, συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, επιστημονικά συμπόσια και παραστάσεις. Ολα, φυσικά, με ένα ποτήρι κρασί. Καθώς η γεύση και η οινική εκπαίδευση παίζουν σημαντικό ρόλο, κάθε μήνα διοργανώνεται και ένα crash test. Είναι δοκιμές κρασιών που οργανώνουν οι οινολόγοι του κτήματος πολλές φορές με θεματικό χαρακτήρα, όπως κρασί και φαγητό, παιχνίδι με τις ποικιλίες κ.ά. Σε αυτές τις δοκιμές, ο πάντα ανοιχτόμυαλος Βαγγέλης Γεροβασιλείου παρουσιάζει και κρασιά άλλων οινοποιών.

 

Ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους του κτήματος έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι επισκέψεις σχολείων στο οινοποιείο γίνονταν οργανωμένα από μουσειοπαιδαγωγούς και κατά ηλικίες. Ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου πιστεύουν πολύ στην εκπαίδευση. «Προσπαθούμε να αναζωπυρώσουμε την οινική κουλτούρα της χώρας μας. Με την αστικοποίηση, οι Ελληνες έχουν αποκοπεί από τις ρίζες τους και εδώ προσπαθούμε να τους επαναφέρουμε, ξεκινώντας από τη νέα γενιά».

 

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο με ιδιαίτερες δραστηριότητες στις Ανοιχτές Πόρτες τον Μάιο, την Ημέρα Ευρωπαϊκού Τουρισμού και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, όπου επιλέγεται κάτι διαφορετικό, πιο πειραματικό.

 

«Θέλουμε οι επισκέπτες να φεύγουν ευχαριστημένοι από τη συνολική προσφορά του κτήματος. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας», δηλώνουν και οι δύο και συμπληρώνουν: «Το μουσείο, η εκπαίδευση, οι εκδόσεις είναι η ανταπόδοσή μας στην κοινωνία, που τόσα χρόνια μάς στήριζε».

 

Οι εκδόσεις

 

Οι εκδόσεις ή η στήριξη εκδόσεων αποτελούν σημαντικό τομέα στις δραστηριότητες του Κτήματος Γεροβασιλείου. «Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» του Δ. Μπασλάμ δημιουργήθηκαν για τις σχολικές επισκέψεις, ώστε οι μαθητές να ταξιδεύουν στον κόσμο του κρασιού παρέα με τον πανέξυπνο λαγό. Το κτήμα ήταν χορηγός της τετράγλωσσης έκδοσης «Κρατήρ μεστός ευφροσύνης» της Σ. Κουράκου, του λευκώματος «Με κόκκινο ή λευκό, τα μπουκάλια μιας ιδιότυπης συλλογής» και του βιβλίου «Ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή Επανομής Θεσσαλονίκης» του καθηγητή Θ. Παζαρά. Εχει εκδώσει το «Οίνον ιστορώ - Τ’ αμπελανθίσματα» και το «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» του Β. Γουγούση. Από το 2012 εκδίδει κάθε χρόνο και ένα βιβλίο-αφιέρωμα στη γαστρονομία ή στην αμπελουργική ιστορία της Επανομής.


Το μουσείο και η συλλογή ανοιχτηριών

 

Το Μουσείο Οίνου δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Σκεύη κατανάλωσης, αγγεία μεταφοράς κρασιού, εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης και εμφιάλωσης ζωντανεύουν τον κόσμο του κρασιού ανά τους αιώνες. Η συλλογή με τα ανοιχτήρια είναι ένας προσωπικός άθλος του Γεροβασιλείου, που περιέχει πάνω από 2.600 κομμάτια, και θεωρείται από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο.

 

 
Kτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920-44.567
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ