Kτήμα Άλφα ερυθρό: Α, όπως Αμύνταιο

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}

Ένα κρασί που σαρώνει σε πωλήσεις, δρέπει δάφνες στο εξωτερικό και εκπροσωπεί επάξια τον ελληνικό οίνο.

Το ερυθρό Κτήμα Α είναι το λαμπερό αστέρι που γεννήθηκε από τη συνεργασία του Αγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη, οι οποίοι δημιούργησαν μαζί έναν από τους ωραιότερους και αρτιότερους ενιαίους αμπελώνες. Παράγεται από 60% Syrah, 20% Merlot και 20% Ξινόμαυρο, με την ίδια πάντα σύνθεση από το ξεκίνημά του και από τα ίδια αμπελοτόπια. Στο Κτήμα Α ακολουθούν τους ρυθμούς του αμπελιού και τα σταφύλια είναι σαν χαϊδεμένα παιδιά, υπό συνεχή παρακολούθηση. Το ερυθρό Κτήμα Α κάνει πραγματικότητα το όραμα των δημιουργών του «να φτιάξουν κρασιά που μένουν στο μυαλό όσων τα δοκιμάζουν». Με την καθοδήγηση του Αγγελου Ιατρίδη δοκιμάσαμε 10 χρονιές και συμφωνήσαμε πως είναι πάντα το Α της περιοχής!

 

2003 Η πρώτη εμπορική εμφάνιση του Κτήματος ήταν αμπελουργικά μια εύκολη χρονιά. Ωραία η εξέλιξή του στο χρόνο, με καλό φρούτο, στρογγυλό στόμα, μαλακές τανίνες. Η παλαίωση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια έχει τιθασευτεί αξιοθαύμαστα. Μια καλή χρονιά, που αντέχει σίγουρα 2-3 χρόνια ακόμη.

 

2004 Οι οινοποιοί αντιμετωπίζουν και ζόρικες χρονιές, όπως αυτή, με πολλές βροχές και δυσκολίες στην ωρίμαση. Εχουμε μια φρουτώδη προσέγγιση, χωρίς τη χαρακτηριστική δομή και τον όγκο, με σύντομη επίγευση. Η πιο αδύναμη χρονιά της δοκιμής.

 

2005 Ερχεται για να πληρώσει τα σπασμένα του 2004. Ενταση και βάθος στη μύτη με κόκκινα φρούτα, πιπέρι, γλυκόριζα. Γεμάτο, πυκνό στόμα με γλυκά δαμάσκηνα, σοκολάτα και καπνό. «Ηταν εντυπωσιακό από την αρχή και εξακολουθεί να είναι», λέει ο Α. Ιατρίδης. Μια μεγάλη χρονιά, που την κρατάμε σίγουρα άλλα δέκα χρόνια.

 

2006 Αρκετά κλειστό, βγάζει ντροπαλά αρώματα βατόμουρων και μύρτιλων με ελαφριά φυτικότητα. Τονισμένη οξύτητα, πιο έντονο το βαρέλι, μια ευχάριστη φρεσκάδα στο τελείωμα. Παλαιώνει 5-8 χρόνια ακόμη.

 

image

 

2007 Γλυκιά μύτη, μπαχαρένια, και στόμα πικάντικο με μαλακές τανίνες, γεμάτο μαρμελάδα δαμάσκηνο, ταμπάκο και βανίλια. Είναι η πρώτη χρονιά συνεργασίας με τον κορυφαίο blender Eric Boissenot και το χαρμάνι των τριών ποικιλιών διαθέτει αρωματική ισορροπία και ωραίο όγκο.

 

2008 Μπουκέτο μαύρων φρούτων και μπαχαρικών, αρμονία ανάμεσα σε οξύτητα και τανίνες, ένα αρμονικό σύνολο με σπουδαία επίγευση. Λόγω χαλαζιού, η παραγωγή ήταν πολύ μικρή, οπότε σπεύσατε για όσες φιάλες έχουν μείνει. Μπορείτε να τις κρατήσετε έως το 2023.

 

2009 Ωριμα κόκκινα φρούτα! Δαμάσκηνα, μούρα, βιολέτες, σοκολάτα και γλυκό φρούτο υποστηρίζουν στο στόμα τις δυνατές του τανίνες. Κρασί με όγκο και ισορροπία, που εξελίσσεται αργά και έχει μεγάλο μέλλον.

 

2010 Ξαφνιάζει με τη διαφορετικότητά του, καθώς του λείπει η πληθωρικότητα που χαρακτηρίζει προηγούμενες χρονιές. Μύτη σχετικά κλειστή, με βύσσινα και κεράσια. Λεπτό σώμα και όχι καλή ισορροπία με τανίνες νεανικές, εμφανής παρουσία του βαρελιού και μια ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Μας ιντριγκάρει το πώς θα εξελιχθεί και θα περιμένουμε. 2011 Βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρωματικός πλούτος που συναρπάζει. Γεύση με μαρμελάδα βατόμουρο, γλυκόριζα, μόκα και νότες βανίλιας και καπνού. Οι φρέσκες, ζωηρές τανίνες προσθέτουν μια πιπεράτη δροσιά. Αν το περιμένουμε 10-15 χρόνια, θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

 

2012 Μας εξέπληξε με τη θεαματική μύτη. Στο στόμα μια έκρηξη από φρούτα του δάσους. Και δαμάσκηνα, πιπέρια, πικρή σοκολάτα και ένα γήινο τελείωμα με μανιτάρια. Τανίνες όμορφες, παιδικές βέβαια, που υπόσχονται μακροημέρευση. Ισως επιβεβαιώσει αυτό που υποψιαζόμαστε και εξελιχθεί σε μία από τις μεγάλες χρονιές του Κτήματος.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ