Επιμένοντας βιολογικά

Κτήμα Λύτρα

{
Φωτογραφίες ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ
}

Τα αδέλφια Αναξαγόρας και Θόδωρος Λύτρας κληρονόμησαν από τον πατέρα τους το σεβασμό για το αμπέλι. Κάθε κλήμα θέλει ειδική μεταχείριση, λένε.

Κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής, στο Μεγάλο Ρέμα Πικερμίου, βρίσκονται τα 25 στρέμματα με τους βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες των αδελφών Λύτρα. «Ακολουθώντας τους ρυθμούς της φύσης, καλλιεργούμε με αγάπη τον μικρό οικογενειακό αμπελώνα μας. Η καλλιέργεια γίνεται εδώ και 60 χρόνια με φυσικό τρόπο και, σε συνδυασμό με την ήπια οινοποίηση, επιτυγχάνουμε την παραμονή στο κρασί των “δώρων” του αμπελιού», λένε οι ίδιοι. Προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, αφού ο Αναξαγόρας είναι ναυπηγός και ο Θόδωρος μηχανολόγος παραγωγής, αλλά μοιράζονται την ίδια αγάπη για το αμπέλι και το κρασί. Και όχι τυχαία. «Μεγαλώσαμε κυριολεκτικά μέσα στα 300 στρέμματα αμπελώνων της Γεωπονικής Σχολής, όπου ο πατέρας μας και γεωπόνος Γιώργος Λύτρας ήταν διευθυντής των κτημάτων. Με το αμπέλι μάς σπούδασε». 

 

image

 

Αυτό ήταν και η κληρονομιά τους, αφού μετά το θάνατο του πατέρα τους παρέλαβαν το ιδιόκτητο κτήμα με τα Σαββατιανά στο Μεγάλο Ρέμα και δοκίμασαν την τύχη τους. Φύτεψαν στη θέση του Σαββατιανού Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Syrah και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. «Ωστόσο, μετανιώσαμε που ξεριζώσαμε τα Σαββατιανά, γι’ αυτό και σκεφτόμαστε σοβαρά να ξαναφυτέψουμε αυτή την τόσο καλά δεμένη με την περιοχή ποικιλία», λέει ο Αναξαγόρας. Παράλληλα κάνουν και κάποιες δοκιμαστικές φυτεύσεις με τις ικαριώτικες ποικιλίες Φωκιανό και Μπεγλέρι. 

 

Οι αδελφοί Λύτρα φλερτάρουν έντονα και με τη βιοδυναμική καλλιέργεια, φροντίζοντας παράλληλα και το «πληγωμένο» από τις πυρκαγιές τοπίο - φυτεύουν δεντράκια εδώ κι εκεί, ακόμη και ανάμεσα στ’ αμπέλια. «Πιστεύουμε πως το κρασί γίνεται στο αμπέλι. Πιο πολύ είμαστε αμπελουργοί παρά οινοποιοί», εξηγεί ο Θόδωρος. Πράγματι, ενώ το οινοποιείο είναι ακόμα στα σχέδια, τα κλήματα είναι γι’ αυτούς το πρώτο μέλημα, αφού τα περιποιούνται αποκλειστικά οι ίδιοι. «Καθένα έχει ειδική μεταχείριση, ώστε εν τέλει να κρατιούνται χαμηλά οι αποδόσεις, με γύρω στα 400 κιλά σταφύλι ανά στρέμμα». 

 

Από το 2010 ξεκίνησε και η συνεργασία τους με τον οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη. Μαζί δημιούργησαν δύο κρασιά: ένα υπέροχο λευκό και ένα ερυθρό με νεανικό χαρακτήρα, αφού δεν παλαιώνει σε βαρέλι. Συνολικά λιγότερες από 10.000 φιάλες είναι η παραγωγή τους και σε κάθε στάδιο της δημιουργίας τους τα προϊόντα τους δηλώνουν τον βιοδυναμικό τους προσανατολισμό και την οικολογική τους φιλοσοφία: από το γεγονός ότι δεν επιτρέπουν καν στο βαρέλι να επέμβει στο ποικιλιακό δυναμικό του κρασιού μέχρι τη χρήση αποκλειστικά των αυτόχθονων ζυμών του σταφυλιού. Οσο για τις ετικέτες τους; Σε αυτές θα δείτε τα διαγράμματα της βιοδυναμικής καλλιέργειας περί των φάσεων της Σελήνης στον ουρανό.

 

image

 

Syrah 2012 / ΠΓΕ Αττική / Αλκοόλ: 14,3% 

Οινοποιημένο με τις φυσικές του ζύμες, αφιλτράριστο και ασταθεροποίητο, αυτό το Syrah δεν έχει περάσει από βαρέλι, αλλά έχει ωριμάσει για 6 μήνες στη φιάλη. Είναι ένα περιορισμένης παραγωγής φρέσκο κρασί, με συμπαγές ρουμπινί χρώμα, πικάντικα αρώματα μαύρων φρούτων του δάσους, σταφίδας και πιπεριού, με νότες δέρματος. Το στόμα είναι γεμάτο και νεανικό, με βοτανικές αποχρώσεις, αρρενωπό και με γενναιόδωρες τανίνες, που του χαρίζουν αντοχή στο χρόνο. Ταιριάζει με όλα τα κόκκινα κρεατικά που έχουν μαγειρευτεί με πιπεράτες και πλούσιες σάλτσες ή στα κάρβουνα.

 

Μαλαγουζιά - Ασύρτικο / ΠΓΕ Αττική / Αλκοόλ: 13%

Με αναλογίες 70% Μαλαγουζιά και 30% Ασύρτικο και με κάθε ποικιλία να οινοποιείται ξεχωριστά, παράγονται λίγες φιάλες από ένα πολύ ενδιαφέρον κρασί. Συναρπαστική μύτη, με πλούσιο φρούτο, στους τόνους του ανανά και του γιαρμά, σε φόντο λεμονανθών, κομπόστας βερίκοκο, φασκόμηλου και γλυκού νεράντζι. Στόμα κρυστάλλινο, ισορροπημένο, με νευρικότητα, γεμάτο και πληθωρικό, με μέταλλο, αλλά και άφθονο φρούτο. Επίγευση λεμονάτη. Θα το απολαύσουμε μαζί με πιάτα χορταρικών (χορτόπιτες, φρικασέ), αλλά και με ψητά ψάρια, λεμονάτα κρεατικά και λευκά τυριά.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ