Terroir Τήνος

{
}

Γνωριμία με έναν ιδιαίτερο αμπελώνα και μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κρασιά του.

Οταν μαζεύονται σύννεφα στον Τσικνιά, το ψηλότερο βουνό της Τήνου, οι ντόπιοι ψαράδες ξέρουν ότι πρέπει να περιμένουν ισχυρούς ανέμους· αυτούς που χαρακτηρίζουν το νησί, μαζί με τον ήλιο, τη θάλασσα και τα θαύματα της Μεγαλόχαρης. «Είναι ένα απίστευτο μέρος», λέει ο Gerard Margeon, chef sommelier στα εστιατόρια του διάσημου Γάλλου σεφ Alain Ducasse. «Ενα νησί που είχε να δει αμπελώνες από την αρχαιότητα και όπου οι γηγενείς ποικιλίες εκφράζονται σ’ ένα από τα πιο ευγενή terroir του πλανήτη. Μην ξεχνάτε: μιλάμε για μάρμαρο!»

 

Πριν από 4.000 χρόνια, υπήρχε στην Τήνο ένας από τους ελάχιστους ναούς στο Αιγαίο αφιερωμένους στον Διόνυσο, μια και στα εύφορα ποτιστικά της εδάφη τα αμπέλια και οι ελιές πρασίνιζαν το τοπίο. Γοητευμένος από αυτό το τοπίο, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία ενός πρότυπου αμπελώνα, όπου φυτεύτηκαν, με την καθοδήγηση του Θάνου Φακορέλλη, διακεκριμένου οινολόγου του Μπορντό, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαυροτράγανο και Αυγουστιάτης. Οι Τηνιακοί Αμπελώνες γεννήθηκαν το 2005 στην περιοχή των Στεγαστών, που έδωσε και το όνομά της στην premium παραγωγή: Clos Stegasta.

 

Σήμερα, έχοντας μπροστά μας τέσσερις εμφιαλωμένους τρύγους Ασύρτικου Clos Stegtasta, επιχειρούμε μια προσέγγιση σε αυτό το ιδιαίτερο οινοπέδιο. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η διαφορά με το σαντορινιό Ασύρτικο είναι εμφανής. Εδώ, το γρανιτένιο υπέδαφος, σκεπασμένο με παχύ αμμώδες, αργιλώδες έδαφος, δίνει στο κρασί υπέροχα πετρελαϊκά στοιχεία, αυτά που συναντάμε στο Riesling. Παράλληλα, αχλάδια και βερίκοκα, αλατισμένη καραμέλα και λιωμένο βούτυρο δημιουργούν ένα πολύπλοκο μπουκέτο, το οποίο συνεχίζεται σ’ ένα πλούσιο στόμα με νότες ιωδίου, αλμύρας, εξωτικών φρούτων αλλά και μαύρης τρούφας στις παλαιότερες χρονιές, που οδηγούν σε μακρά, απολαυστική και εξελισσόμενη επίγευση. Αν βρείτε, δοκιμάστε τον τρύγο του 2013 και στη συνέχεια του 2014, που μπορεί να μείνει στην κάβα για πολλά χρόνια ακόμη. Τα Ασύρτικα αυτά πίνονται στους 12° C σε μεγάλα balloon ποτήρια και σίγουρα τα βοηθάει μια μετάγγιση σε καράφα.

 

Στο Μαυροτράγανο Clos Stegasta το τοπίο αλλάζει. Σε πρώτο πλάνο κόκκινα ώριμα φρούτα, γλυκόριζα και κανέλα, μελάνι και καφές, συμπύκνωση και ισχυρές θαυμάσιες τανίνες - ένα δυναμικό κρασί, κοσμοπολίτικο, μοντέρνο. Ξεχωριστή ετικέτα είναι το Μαύρο, με πρωταγωνιστή φυσικά το Μαυροτράγανο και τον Αυγουστιάτη σε δεύτερο ρόλο. (Θα το βρείτε σερβιρισμένο σε ποτήρι στο αθηναϊκό By the Glass.)

 

Ακολουθεί η δεύτερη ετικέτα των αμπελώνων, το λευκό και κόκκινο Τ-Oinos, δύο χαρμάνια: Ασύρτικο-Μαλαγουζιά και Μαυροτράγανο-Αυγουστιάτης. «Η ποικιλία είναι το μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στο έδαφος και τη φιάλη. Τα υπόλοιπα είναι εφήμερα», λέει ο Gerard Margeon. «Ενα μεγάλο κρασί στηρίζεται στην ισορροπία, στην αρχιτεκτονική του, στο μήνυμα αυτών που συμβαίνουν υπόγεια, μέσα στο έδαφος». Τα κρασιά των Τηνιακών Αμπελώνων εκφράζουν με σαφήνεια αυτό το μήνυμα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ