Ντομάτα & κρασί

{
}

Το πιο αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας πρωταγωνιστεί στα περισσότερα πιάτα του καλοκαιριού. Η γεύση τους αναδεικνύεται στο έπακρο, αν στα ποτήρια μας μπει το κρασί που τους ταιριάζει.

Αθήρι για τη χωριάτικη
 

Η γνωστή σε όλους μας χωριάτικη σαλάτα είναι πιάτο που επηρεάζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από την ποιότητα της ντομάτας και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει κύριο πιάτο, χάρη στον πλούτο των υπόλοιπων συστατικών της: φέτα, αγγούρι, πιπεριές, κάππαρη, ελιές, κρεμμύδι. Ενα λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί, με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα και ζωηρή οξύτητα, είναι μια ασφαλής επιλογή που τονίζει τη γεύση της ντομάτας, αντέχοντας την πίεση των υπόλοιπων ισχυρών «παικτών». Μπορούμε να κινηθούμε ανάμεσα σε ένα Αθήρι, μια Βηλάνα ή τον προσφιλή συνδυασμό Ροδίτη και Σαββατιανού.

Με ένα διακριτικό λευκό κρασί με μέτρια οξύτητα μπορούμε να συνδυάσουμε και μια σαλάτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Η υπόξινη γεύση της ντομάτας και η βουτυράτη γεύση του τυριού, σε συνδυασμό με τον πιπεράτο βασιλικό, ταιριάζουν πολύ με ένα κρασί ήπιων τόνων, όπως το Αθήρι.


Ρομπόλα για μια ποικιλία ορεκτικών με ντοματίνια 

 

Με φρέσκα ντοματίνια μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ποικιλία ορεκτικών. Μια ωραία ιδέα είναι να τα γεμίσουμε με ένα λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας, αρτυμένο με διάφορα μυρωδικά, ή με τόνο, αβοκάντο και πιπεριές. Θα τα απολαύσουμε με ένα λευκό αφρώδες κρασί ή με ένα «ήρεμο» λευκό, που φέρει όμως τον αέρα και τη γεύση της θάλασσας: μια Ρομπόλα ή ένα μυρωδάτο Μοσχοφίλερο, ξηρό ή αφρώδες.

 

Από την άλλη, αν πρώτο πιάτο μας είναι μια κρύα ντοματόσουπα, όπως ένα γκασπάτσο, συνδυάζεται με λευκά κρασιά με τονισμένη οξύτητα, που αφήνουν μια αίσθηση δροσιάς στον ουρανίσκο, όπως ένα Sauvignon Blanc.

 


 

Ασύρτικο για τις γαρίδες σαγανάκι

 

Τα θαλασσινά και τα ψάρια με την ντομάτα βρίσκουν μια ευκαιρία να κάνουν ακόμη πιο απολαυστική τη γεύση τους, όπως συμβαίνει με τις γαρίδες σαγανάκι. Αν είναι καλομαγειρεμένες, ούτε σταγόνα σάλτσας δεν μένει στο πιάτο! Το κρασί που θα τις συντροφεύσει πρέπει να αποτελεί έναν συνδυασμό πλούσιας γεύσης και φρεσκάδας, όπως ένα ελαφρώς παλαιωμένο Ασύρτικο. Αν το σαγανάκι είναι καυτερό, τότε ένα ημίξηρο -Gew„rztraminer ή ροζέ από Ξινόμαυρο- είναι μια επιλογή που θα σας δικαιώσει, αφού η ελαφριά γλυκύτητά του θα σβήσει το κάψιμο. Αντίστοιχες είναι οι επιλογές και για τα μύδια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας. Ωστόσο, στην περίπτωσή τους μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα ροζέ από Μαυροτράγανο, που μπορεί να υποστηρίξει εξαιρετικά τις θαλασσινές γεύσεις.

Από την άλλη, για τα ψάρια που μαγειρεύονται με ντομάτα οι οινικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η παρουσία της ντομάτας αλλά και των υπόλοιπων συστατικών που συμμετέχουν στο πιάτο, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, η πιπεριά και τα διάφορα μυρωδικά. Θα κινηθούμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις επιταγές του ουρανίσκου μας, ανάμεσα σε πληθωρικά λευκά, όπως ένα Chardonnay ή μια Μαλαγουζιά, ροζέ με πικάντικη οξύτητα, όπως το Μοσχοφίλερο, και σε ελαφριά κόκκινα, από Αγιωργίτικο ή Merlot (αν το κόκκινο κρασί είναι η κύρια προτίμησή μας).

 


 

Ροζέ για τις γεμιστές ντομάτες

 

Με μια φιάλη ροζέ κρασί από διάφορες ποικιλίες -Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Grenache Rouge- με ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα, θα συνοδεύσουμε τις γεμιστές ντομάτες μας. Φαγητό με έντονο χαρακτήρα, που επηρεάζεται τόσο από τα μυρωδικά όσο και από τα υπόλοιπα υλικά που μπαίνουν στο ταψί, όπως οι πιπεριές και οι πατάτες, ζητάει ένα κρασί με πλούσια αρώματα, οξύτητα που να ισορροπεί τη λιπαρότητά του και δροσερή επίγευση. Οταν οι ντομάτες είναι γεμιστές με κιμά, τότε το κρασί πρέπει να έχει πιο πλούσια δομή, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του πιάτου και να μην περάσει απαρατήρητο. Θα κινηθούμε δηλαδή προς ένα λευκό με πλούσιο σώμα από Chardonnay ή προς ένα πληθωρικό ροζέ από Ξινόμαυρο.


Ροζέ για τα λαδερά

 

Τα λαχανικά του καλοκαιριού μαγειρεύονται με ντομάτα και κρύβουν μέσα τους τη γλύκα της εποχής. Ταιριάζουν με ροζέ κρασιά και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ημίξηρα. Οι λαδερές μπάμιες μπορούν να συνοδευτούν από ένα ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο. Αλλά και τα φρέσκα φασολάκια αγαπούν το ροζέ. Η έντονα φυτική γεύση τους, σε συνδυασμό με τη γλυκιά και υπόξινη γεύση της ντομάτας, ταιριάζει πολύ με ροζέ που βασίζονται στο Cabernet Sauvignon. Κι αν επιθυμήσατε μελιτζάνες, θυμηθείτε την αδυναμία τους στα κόκκινα κρασιά. Οπως κι αν είναι μαγειρεμένες, στο φούρνο κοκκινιστές ή περασμένες στο τηγάνι κι έπειτα σερβιρισμένες με σάλτσα ντομάτας, «λαχταρούν» ένα ποτήρι κόκκινο κρασί - ένα Κοτσιφάλι με μαλακές τανίνες και φρουτώδη χαρακτήρα είναι μια καλή επιλογή.

 


 

Chardonnay για κεφτεδάκια με σάλτσα

 

Οι κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας, από την άλλη, συνδυάζουν πολλά στοιχεία: το τραγανό του τηγανητού, το ζουμερό της σάλτσας, το σαρκώδες του κρέατος, το αρωματικό των μπαχαρικών και των μυρωδικών. Πρώτη σκέψη είναι ένα κόκκινο κρασί, από Αγιωργίτικο, ωστόσο η σάλτσα και η λιπαρότητα του πιάτου καθιστούν εξίσου ταιριαστό ένα «τραγανό» λευκό από Chardonnay. Κι αν στο τραπέζι μας βρεθεί ένα κοκκινιστό μοσχαράκι, τότε πρέπει να θυμηθούμε τα πληθωρικά Cabernet Sauvignon, που θα αναδείξουν την πληθωρική γεύση του κρέατος.Το κοτόπουλο προτιμά τα λευκά κρασιά. Ακόμα κι όταν είναι μαγειρεμένο με ντομάτα (κοτόπουλο κοκκινιστό ή κόκορας παστιτσάδα), ένα λευκό είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, όπως ένα πληθωρικό Viognier, που θα «αγκαλιάσει» τη γεύση του κρέατος, αλλά θα διατηρήσει και την «τσαχπινιά» της ντομάτας.

 


 

Sauvignon Blanc για ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας

 

Τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας μπορούν να συνδυαστούν με πολλά κρασιά, ανάλογα με την υφή και τα συστατικά της σάλτσας. Ωστόσο, τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στα ροζέ -από Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο-, που καταφέρνουν να τιθασεύσουν την υπόξινη, ελαφρώς γλυκιά γεύση της ντομάτας και να μη «λυγίσουν» υπό το βάρος των άλλων συστατικών. Για μια κλασική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό μπορούμε να επιλέξουμε και ένα λευκό κρασί με ανθικό χαρακτήρα και δροσερή γεύση, όπως το Sauvignon blanc. Οταν η σάλτσα περιέχει και κρέας, τότε η παρουσία ενός κόκκινου κρασιού, όπως ένα Merlot ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο, είναι πιο δελεαστική.

 


 

Αφρώδες από ξινόμαυρο για το επιδόρπιο

 

Ας ολοκληρώσουμε το γεύμα μας με ένα γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, με το χαρακτηριστικό άρωμα της ντομάτας να διακρίνεται ελαφρώς κάτω από τη γλυκύτητα της ζάχαρης, και ας το συνοδεύσουμε με ένα χωνευτικό απόσταγμα σταφυλής. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ένα δροσιστικό και πληθωρικό ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο και απολαμβάνουμε την αρμονία του συνδυασμού των αρωμάτων τους.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ