Στα αμπελοτόπια του Αμυνταίου

{
Φωτογραφίες ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
}

Οδοιπορικό στην περιοχή των λιμνών, που έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Καθ’ οδόν προς τη βορειοδυτική Μακεδονία. Νομός Φλώρινας, Αμύνταιο, μια περιοχή συνδεδεμένη με τη λειτουργία του τεράστιου, ζωτικής σημασίας για την ηλεκτροδότηση της χώρας, εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Τα θεόρατα (και ρυπογόνα) φουγάρα του σου δείχνουν το δρόμο καθώς διασχίζεις ένα σχεδόν εξωπραγματικό, μονόχρωμο τοπίο. Και γύρω του, οι διαλεχτοί στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος, Περδίκκας, Φιλώτας, Αντίγονος, Αμύντας, που έγιναν πόλεις και κωμοπόλεις... Και, ξαφνικά, όλα γίνονται φως, χρώμα, λίμνες, αμπέλια και κρασί, άρωμα και ζωή. Καλωσορίσατε στο Αμύνταιο, την ήσυχη χαριτωμένη παλιομοδίτικη πρωτεύουσα της περιοχής των λιμνών. Καλωσορίσατε στον αμπελώνα του Ξινόμαυρου και των ροζέ φυσαλίδων, της δύναμης και της φινέτσας. 

 

Στην ανατολική πλευρά του νομού Φλώρινας, στα σύνορα με το νομό Πέλλας, βρίσκεται η περιοχή των τεσσάρων λιμνών. Ανά δύο, σχεδόν ενωμένες μεταξύ τους, είναι η Ζάζαρη με τη Χειμαδίτιδα, η λίμνη των Πετρών με τη Βεγορίτιδα. Αν είστε πρωινοί τύποι κι έχετε την τύχη να βρεθείτε στο Αμύνταιο μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς πρωινή ομίχλη (πράγμα λίγο σπάνιο), ακολουθήστε την παραλίμνια διαδρομή προς Άγιο Παντελεήμονα ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Πάρτε το δρόμο δίπλα στις γραμμές του τρένου, ανάμεσα σε γεωργικές καλλιέργειες και αμπελώνες. Κατευθυνθείτε προς το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, κοντά στο οποίο βρίσκεται το παρατηρητήριο των πουλιών της λίμνης - εδώ ζουν και μερικά σπάνια είδη. 

 

image

Κτήμα Άλφα. Τα αμπέλια του φτάνουν στις όχθες της λίμνης των Πετρών.

 

Μια δεύτερη παραλίμνια διαδρομή είναι αυτή στις πιο μικρές και άγνωστες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Με αφετηρία το χωριό Αετός θα ακολουθήσετε την επιγραφή προς Λιμνοχώρι. Από εκεί έχετε δύο επιλογές: είτε θα πάτε αριστερά προς Σκλήθρο, για να αφεθείτε σε γαστροοινικές απολαύσεις στη μοναδική ταβέρνα του Θωμά με τις 365 επιλογές εμφιαλωμένων κρασιών (μία για κάθε μέρα του χρόνου!), είτε θα στρίψετε δεξιά προς Χειμαδίτιδα και θα απολαύσετε μια εντελώς ιδιαίτερη διαδρομή.

 

Στα αμπέλια και τα οινοποιεία

Με φόντο τους ορεινούς όγκους του Βόρα (ή Καϊμακτσαλάν) και του Βιτσίου, οι λίμνες γλυκαίνουν το τοπίο και τα αμπέλια απλώνονται παντού - τα περισσότερα κοντά στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Όπως μας είχε πει παλιότερα ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα: «Βρίσκουμε κοχυλάκια και στο χώμα των αμπελιών, κάτι που αποδεικνύει την ύπαρξη λίμνης και στη δική μας περιοχή, κάποτε. Σ’ αυτή την προϊστορική λίμνη χρωστάμε το αμμώδες, αποστραγγιστικό έδαφος, ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια».

 

image

Συνεταιρισμός Αμυνταίου, μια οινική ιστορία που άρχισε το 1959.

 

Στη συγκεκριμένη περιοχή οι βροχές δεν είναι πολλές, είναι όμως τα χιόνια. Και, μαζί με τις λίμνες, εξασφαλίζουν την απαραίτητη υγρασία για το αμπέλι, ειδικά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Το Αμύνταιο είναι μια από τις ζώνες που έχει αποκτήσει Ονομασία Προελεύσεως ήδη από το 1972 για το ιδιαίτερο Ξινόμαυρο, τόσο στην ερυθρή όσο και στη ροζέ εκδοχή του. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ροζέ του Αμυνταίου -ήσυχα και αφρώδη- είναι τα μοναδικά με Ονομασία Προελεύσεως.

 

Καθοριστικό ρόλο στην οινική ιστορία της περιοχής παίζει ο Συνεταιρισμός Αμυνταίου, το οινοποιείο του οποίου λειτουργεί από το 1959. Το τοπίο αποκτά άλλη διάσταση, όμως, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης αρχίζει να πειραματίζεται με λευκές ποικιλίες στους παραλίμνιους αμπελώνες Ντρούμο και Πάλπο και όταν στην ελληνική αγορά πέφτει σαν βότσαλο στη λίμνη το «Lac de Roches» (Λίμνη των Πετρών). Αργότερα έρχονται οι «4 Λίμνες» και η «Σαμαρόπετρα» και το 1997, όταν ιδρύεται το Kτήμα Άλφα από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, το Αμύνταιο παίρνει την καθοριστική ώθηση προς τα επάνω. Με έναν υποδειγματικό αμπελώνα, σχολαστική καλλιέργεια, σεβασμό στη γη, στο αμπελοτόπι και στην ιδιαιτερότητα των ποικιλιών και με ταυτόχρονη χρήση της τελειότερης και πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, ο Αγγελος Ιατρίδης έχει από τότε καταφέρει να βάλει τα κρασιά του στις πρώτες θέσεις της προτίμησης στην ελληνική (αλλά και στη διεθνή) αγορά.

 

image

Στο Κτήμα Καρανίκα, τα αφρώδη οινοποιούνται με την κλασική μέθοδο της Σαμπάνιας.

 

Γιάννης Χατζής, Κτήμα Παύλου δραστηριοποιούνται επίσης με επιτυχία στην περιοχή. Τελευταίος αλλά όχι έσχατος ο Ολλανδός ελληνικής καταγωγής Λόρενς Χάρτμαν. Στο Κτήμα Καρανίκα, μαζί με τη σύζυγό του Άνετ και τον μικρούλη Γιώργο, έφτιαξαν έναν υπέροχο αμπελώνα κι ένα πρότυπο οινοποιείο όπου παράγεται ένας εξαιρετικός λευκός αφρώδης οίνος με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας.

 

Ξινό Νερό: μια έκπληξη

Το Ξινό Νερό είναι ένα μικρό χωριό σχεδόν κολλημένο στο Αμύνταιο, γνωστό από το ανθρακούχο νερό του. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε! Και όταν ολοκληρώσετε τη βόλτα σας, αναζητήστε στην έξοδο του χωριού, προς την πλευρά του Αμυνταίου, το μαγαζί του Νίκου Κοντοσώρου. Αποτελεί επιτομή της οινικής κουλτούρας και του σεβασμού στη γαστρονομική παράδοση. Τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το μακάλο (μπιφτέκι με σάλτσα αλευριού) ή ο τλτσενές (μεζές από πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι), τα τεράστια «καισαρικά» μανιτάρια, τα σπαράγγια και η τοπική τρούφα, που δοξάζονται στα φημισμένα ριζότο του Νίκου!

 

Η κάβα των κρασιών στο υπόγειο φιλοξενεί απίστευτες επιλογές που εκείνος υποστηρίζει με πάθος. Δεν είναι τυχαίο το ότι στο εστιατόριό του δεν σερβιρίστηκε ποτέ τίποτα άλλο από καλό εμφιαλωμένο κρασί. Σε ποτήρια Riedel, πάντα! Κι αν ένα δείπνο εκεί δεν σας είναι αρκετό, έχετε υπόψη ότι πάνω από το εστιατόριο λειτουργεί ένας μικρός, χαριτωμένος ξενώνας που περιμένει να σας νανουρίσει στα πουπουλένια κατάλευκα παπλώματά του.

 

image

Νίκος Κοντοσώρος

 

Τα κοσμικά

Το «κοσμικό» παιχνίδι της ευρύτερης περιοχής παίζεται ανάμεσα στο Νυμφαίο και τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Το Νυμφαίο ή Νεβέσκα Βλάχικο είναι ένα «αστικό» χωριό, όπως μαρτυρούν τα εξαιρετικά αναστηλωμένα αρχοντικά σπίτια του. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες της οικογένειας Μπουτάρη και του Γιάννη Μέρτζου, ο οποίος, ως δήμαρχος του χωριού, επί χρόνια φρόντιζε όλα να λειτουργούν ρολόι! Το Νυμφαίο δεν έχει χάσει τίποτα από την αρχοντιά και την ομορφιά του, παρόλο που κατακλύζεται πια από επισκέπτες. Ομως φέτος είδα κάποιες λεπτομέρειες που με στενοχώρησαν: επεκτάσεις από νάιλον σε ταβέρνες, προχειρότητα στο φαγητό, πλαστικές καρέκλες στα καφενεία στον κεντρικό δρόμο. Βρίσκω «καταφύγιο» στον πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα «Μοάρα» και εύχομαι να είναι περαστικά.

 

Ξανά, στο δρόμο... Συνεχίζοντας στην όχθη της Βεγορίτιδας, μετά το Αμύνταιο και τον Άγιο Παντελεήμονα, σε ένα φλογισμένο από τα χειμωνιάτικα χρώματα τοπίο, αφήνουμε πίσω μας την περιοχή των αμπελιών και μπαίνουμε στα χωράφια με τα μήλα. Προορισμός μας ο Αγιος Αθανάσιος, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Το χωριό αυτό είναι το μοναδικό στον ελληνικό χώρο που έχει δημιουργηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χιονοδρομικού. Το 1995 ήταν ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο. Χτίστηκε από την αρχή, με πέτρα και ξύλο, και έγινε τουριστικός προορισμός Α΄κατηγορίας. Παραδοσιακό; Όχι. Όμως είναι όμορφο, ενδιαφέρον, ζωντανό, χωρίς αισθητικές παραφωνίες. Εχει χαριτωμένες ταβερνούλες, υπέροχα μπαρ (φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή του), καθαρούς δρόμους, λουλούδια, περιποιημένα καταστήματα, εξαιρετικά ξενοδοχεία. Δεν θα δίσταζα καθόλου να φέρω εδώ τους ξένους φίλους μου!

 

image

Η ιστορία των αφρώδων οίνων του ΕΑΣ Αμυνταίου αποτυπωμένη στις παλιές, συλλεκτικές φιάλες του.

 

Τα Οινοποιεία

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Να το επισκεφτείτε οπωσδήποτε! Είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα οινοποιεία της χώρας. Κανονίστε και μια γευστική δοκιμή. www.alpha-estate.gr, τηλ.: 23860 20 111

 

ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Οι επισκέψεις κλείνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Αν μάλιστα είστε τυχεροί και βρίσκεται εκεί ο Χάρης Μεταλλίδης, θα μάθετε πολλά πράγματα. Δώστε προσοχή στις απίθανες παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές και στη συλλογή με τις παλιές φιάλες. Και, φυσικά, δοκιμάστε τα κρασιά του! www.easamyntaiou.gr, τηλ.: 23860 22 258

 

ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Μικρό και μη επισκέψιμο οινοποιείο όπου παράγονται τα λευκά κρασιά της Κυρ-Γιάννη: Σαμαρόπετρα, λευκή και ερυθρή Παράγκα, 4 Λίμνες καθώς και οι ροζέ Ακακίες. Ρωτήστε πώς θα φτάσετε μέχρι το αμπελοτόπι της Σαμαρόπετρας, το οποίο πραγματικά αξίζει να δείτε. www.kiryianni.gr, τηλ.: 23860 61 120

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗ

Η οικογένεια Χατζή έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί. Μας αρέσει ιδιαίτερα το -δυσεύρετο- λευκό Ξινόμαυρο του οινοποιείου τους, καθώς και το χαριτωμένο ροζέ του. Το ερυθρό Ξινόμαυρο, από την άλλη, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της ποικιλίας. www.amyndeonoenos.com, τηλ.: 23860 24 215

 

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΥ

Σχετικά νέα άφιξη στην περιοχή του Αμυνταίου. Ενδιαφέρουσα η σειρά ΚΑΠΠΑ με το Ρ100 ροζέ αφρώδες, το Ρ 11 Βlanc de noirs (από Ξινόμαυρο και Riesling), το Ρ 62 (από Syrah και Ξινόμαυρο) και το ροζέΡ 35. www.pavlouestate.gr, τηλ.: 23860 61 405

 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Με ιδιαίτερη ευγένεια και χαρά ο Λαυρέντης και η Ανετ θα σας ξεναγήσουν στο όμορφο οινοποιείο τους. Δοκιμάστε τα κρασιά Terra Levea, αλλά κυρίως το αφρώδες, οινοποιημένο με τη μέθοδο της Καμπανίας λευκό ξηρό κρασί τους, που είναι απλώς... εξαιρετικό. www.karanika.com, τηλ.: 6945 326 267

 

image

Ξενοδοχείο Mira Monte

 

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

  • Ξινό Νερό, Ξενώνας - εστιατόριο Κοντοσώρος: εξαιρετική επιλογή! Τηλ.: 23860 81 551-2, www.kontosoros.gr 

 

  • Σκλήθρο, Ξενώνας Αγκωνάρι - εστιατόριο Θωμάς, τηλ.: 23860 31 080, www.agonari.gr Καλό φαγητό και 365 επιλογές εμφιαλωμένων κρασιών!

 

  • Nυμφαίο, Ξενώνας La Moara: αρχοντικό, διακριτικό, διαχρονικό. Η βλάχικη παράδοση στις λεπτομέρειες της διακόσμησης. Τηλ.: 23860 31 377, www.lamoara.gr

 

  • Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Ξενοδοχείο Mira Monte: στην άκρη του χωριού, με φανταστική θέα και καταπληκτικά δωμάτια. Διαθέτει πλήρες spa και εσωτερική πισίνα και ένα -εκτός τόπου μεν, αλλά φανταστικό- σούσι μενού με ειδική σούσι σεφ! Τηλ.: 23810 39 904, www.miramonte.gr

 

  • Παναγίτσα Πέλλας, Leventis Art Suites: ένας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και διακόσμησης ξενώνας, η αισθητική του οποίου ίσως ξενίσει κάποιους. Ευγενέστατο σέρβις, εξαιρετικό καφέ και ένα πραγματικά μοναδικό μουσείο φωτογραφικών μηχανών που αξίζει να δείτε! Τηλ.: 23810 34 141, www.leventisartsuites.gr

 

Στην Αράχωβα του Βορρά

Το κοντινότερο στην περιοχή χιονοδρομικό κέντρο είναι αυτό του Καϊμακτσαλάν, με εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018 μ. και καταλήγουν στα 2.480 μ. (είναι το ψηλότερο στην Ελλάδα). Θεωρείται η Αράχωβα της βόρειας Ελλάδας. Διαθέτει εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και πίστες εύκολες, μέτριας δυσκολίας και δύσκολες. Τηλ.: 23810 82 169, www.kaimaktsalan.gr

 

Οι φωτιές της Φλώρινας

Στην πρωτεύουσα αλλά και στα χωριά του νομού Φλωρίνης, στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ ανάβουν οι φωτιές! Μικροί και μεγάλοι έχουν ήδη φροντίσει να προμηθευτούν ξύλα και ξερούς θάμνους, για να φτιάξουν μια μεγάλη πυρά στη γειτονιά τους. Γύρω της στήνεται γλέντι με άφθονο κρασί και φασολάδα και, αν είστε τυχεροί, με μουσικές από τα χάλκινα της Φλώρινας. Η πιο ψηλή φωτιά συνήθως στήνεται στον Αετό και φαίνεται από όλη την περιοχή.

 

ΥΓ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον οινολόγο Κυρ Γιάννη, Αντώνη Κιοσέογλου, για την ξενάγηση στην περιοχή, τις πληροφορίες και τις ενδιαφέρουσες δοκιμές κρασιών που επιμελήθηκε. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ