Οινο - τουρισμός

Σαφάρι στη Ραψάνη

01/04
{
Φωτογραφίες ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΕΛΕΚΑΣ
}

Μια διαφορετική ξενάγηση σε έναν από τους πιο όμορφους αμπελώνες της χώρας μας, με φόντο τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου.

Στην ερώτηση αν υπάρχει οπουδήποτε στην Ελλάδα κάποια πρωτότυπη και ασυνήθιστη οινο-τουριστική εμπειρία που θα μπορούσα να προτείνω σε οινογνώστες και οινόφιλους ντόπιους και ξένους, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό: το Rapsani Wine Adventure! Πρόκειται για μια καλοστημένη οινική περιπέτεια, μια έξυπνη επινόηση της εταιρείας Τσάνταλη, που έχει στόχο να φέρει συνειδητοποιημένους οινοτουρίστες τόσο από τη χώρα μας όσο και (κυρίως) από το εξωτερικό κοντά στο ελληνικό κρασί, αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά της Ραψάνης. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε το 2013 και είναι στημένη σε πρότυπα εφάμιλλα μεγάλων οινοποιείων του Παλαιού και του Νέου Κόσμου. Από την αρχή της λειτουργίας του, το Rapsani Wine Adventure απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες και ερασιτέχνες συμμετέχοντες, ενώ φημολογείται ότι οι θέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι κλεισμένες μέχρι και το τέλος του 2016!

 

Πρόκειται για ένα απολαυστικό «σαφάρι» στον ομώνυμο αμπελώνα. Οι συμμετέχοντες κλείνουν θέση εκ των προτέρων και δίνουν την προκαθορισμένη ημέρα ραντεβού με τους διοργανωτές στην εθνική οδό, στο ύψος της εξόδου για Ραψάνη. Αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ και επιβιβάζονται σε ειδικά διαμορφωμένα, σκληροτράχηλα τζιπ, που είναι τα μόνο οχήματα που μπορούν να δαμάσουν τα περισσότερα μέρη της διαδρομής.

 

image

 

Η περιπέτεια αρχίζει

 

Ο δρόμος είναι ανηφορικός, δύσκολος και γεμάτος στροφές. Το τοπίο γύρω, ωστόσο, είτε πρόκειται για τα αμπέλια είτε για πλαγιές, φαράγγια ή και διαδρομές μέσα στο δάσος, είναι μαγευτικό. Οι συμμετέχοντες δεν χορταίνουν να παρατηρούν τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον και, όταν το δέος τούς το επιτρέπει, τραβούν φωτογραφίες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι οδηγοί των οχημάτων είναι ντόπιοι αμπελουργοί, που γνωρίζουν κάθε γωνιά της ζώνης της Ραψάνης όσο κανένας άλλος.

 

Η «πομπή» των τζιπ θα κάνει τρεις στάσεις. Η πρώτη γίνεται σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων. Το γκρουπ περπατάει ανάμεσα στα αμπέλια και οι οδηγοί εξηγούν τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σημείου της ζώνης. Στη συνέχεια, θα δοκιμάσουν το κρασί που παράγεται από τα αμπέλια που έχουν μπροστά τους, τη Ραψάνη Τσάνταλη της τρέχουσας χρονιάς, ένα από τα διαχρονικά «best-sellers» της εταιρείας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Αντίστοιχες στάσεις θα γίνουν στα 500 μ., για περιήγηση και δοκιμή της επιλεγμένης Ραψάνης (Reserve), καθώς και στα 750 μ., όπου τα ηλικίας 35 ετών αμπέλια με την εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση μας δίνουν ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ελληνικά ερυθρά κρασιά, τη Ραψάνη Τσάνταλη Grande Reserve (η ετικέτα της εσοδείας 2009 συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου για το 2015 από το αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits). Η δοκιμή του κρασιού αυτού είναι μια εξαιρετική εμπειρία - ειδικά όταν γίνεται ανάμεσα στα αμπέλια από τα οποία «γεννιέται».

 

image

 

Η τελευταία δική μου συμμετοχή έγινε στο πλαίσιο του ταξιδιού στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας μιας ομάδας από την έγκριτη διεθνή ένωση οινογράφων «The Circle of Wine Writers». Στο ταξίδι αυτό εκτελούσα χρέη αρχηγού του γκρουπ, ως γνώστης (και λάτρης) της περιοχής, αλλά και ως το μοναδικό μέλος της ένωσης από την Ελλάδα. Για το γκρουπ μας, λοιπόν, το Rapsani Wine Adventure δεν τελείωσε με την τρίτη δοκιμή. Συνεχίστηκε, ανεβαίνοντας ακόμη πιο ψηλά, με μια επίσκεψη στο «κρυμμένο» μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, που χτίστηκε μέσα στο δάσος στα τέλη του 18ου αιώνα και διατηρεί, μέχρι και σήμερα, μια εντυπωσιακά κατανυκτική αύρα.

 

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε μέχρι το χωριό της Ραψάνης. Εκεί, μετά από μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (όπου εκτίθενται εξαιρετικά ενδιαφέροντα αντικείμενα από την παράδοση αλλά και την καθημερινότητα του αμπελιού και του κρασιού στην περιοχή), καταλήξαμε στην ταβέρνα «Κρασομάνα Ραψάνη». Εκεί απολαύσαμε εκλεκτά τοπικά εδέσματα και νόστιμα κρέατα στα κάρβουνα, τα οποία συνοδεύτηκαν, εννοείται, από επιλεγμένες φιάλες Ραψάνη Τσάνταλη και συγκεκριμένα από παλαιές εσοδείες, φιάλες μάγκνουμ κ.ά.

 

Δεν αρκεί να πει κανείς ότι η οινοποιία Τσάνταλη έχει μια ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στη ζώνη της Ραψάνης. Και αυτό γιατί η ίδια η ζώνη δεν θα υπήρχε σήμερα αν ο Ευάγγελος Τσάνταλης δεν είχε πάρει προσωπικά την πρωτοβουλία να τη διασώσει και να την αναβιώσει, πριν από κάμποσες δεκαετίες. Σήμερα η εταιρεία Τσάνταλη όχι μόνο παράγει σπουδαία κρασιά που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Ραψάνη και διακρίνονται εντός και εκτός συνόρων, αλλά και φροντίζει με πρωτοβουλίες όπως το Rapsani Wine Adventure ώστε η ίδια η ζώνη να αποτελεί διαφήμιση για το ελληνικό κρασί διεθνώς.

 

image

 

Ο αμπελώνας

 

Η Ραψάνη είναι μία από τις πιο γνωστές οινοπαραγωγούς ζώνες του ελληνικού αμπελώνα που παράγουν κρασιά ΠΟΠ (δηλαδή με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Είναι μία από τις τέσσερις ζώνες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η ποικιλία Ξινόμαυρο, παρότι, στην περίπτωση των κρασιών με ένδειξη ΠΟΠ Ραψάνη, η συγκεκριμένη ποικιλία συμμετέχει σε πολυποικιλιακό χαρμάνι, μαζί με τις ντόπιες ποικιλίες Σταυρωτό και Κρασάτο. Η ζώνη βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 200 και ξεπερνά τα 800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Πέρα όμως από τα τεχνικά στοιχεία, ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Ραψάνης είναι ότι φιλοξενεί, χωρίς υπερβολή, έναν από τους πιο όμορφους αμπελώνες της χώρας μας! Ευθυγραμμισμένες σειρές κλημάτων, δραματικές εναλλαγές τοπίων, μονοπάτια που αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά της περιοχής, και όλα αυτά με φόντο τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σε αυτό το μέρος μπορεί κανείς να ζήσει μια αξέχαστη οινοτουριστική περιπέτεια!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ