Αποστάγματα Κατσάρου: Μια μυστική συνταγή 160 χρόνων

{
}

«Νικόλαος Κατσάρος, εκ Τυρνάβου Θεσσαλίας. Από νεαράς ηλικίας επεδόθη εις το εμπόριον οινοπνευματωδών ποτών. Είναι ο εφευρέτης του περίφημου ούζου Τυρνάβου, το οποίον απέκτησε πανελλήνιον και πανευρωπαϊκήν φήμην δια την γευστικότητά του και την αρωματώδη γεύσιν του. Ετιμήθη δια πλείστων μεταλλίων και παρασήμων Ευρωπαϊκών και Ελληνικών εκθέσεων».

 

Έτσι περιγράφεται η προσωπικότητα του Ν. Κατσάρου στα Θεσσαλικά Χρονικά του 1935. Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 1856 όταν ο ανήσυχος αποσταγματοποιός προσθέτει αρωματικά βότανα και σπόρους και δημιουργεί ένα απόσταγμα μοναδικά αρωματικό, το ούζο. Το κρυστάλλινο νερό του Ολύμπου, τα σταφύλια της περιοχής και η μυστική συνταγή με τα 14 αρωματικά στοιχεία μαζί με το εμπορικό δαιμόνιο του Κατσάρου άνοιξαν τον δρόμο στις αγορές. Μεγάλο σταθμός για το προϊόν το 1889 όταν στην 4 η Ολυμπιάδα του Ζαππείου παίρνει το 1 ο Βραβείο. Φυσικά ο Νικόλαος Κατσάρος και ο γιος του Βασίλης μετέπειτα, φρόντισαν τα αποστάγματά τους να εξάγονται σε πολλές χώρες. Κατάστημα λιανικής πώλησης είχαν και στην Νέα Υόρκη.

 

image

 

Σήμερα ο Νικόλας Κατσάρος είναι η 4 η γενιά και συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης στην απόσταξη. Το αποστακτήριο στον Τύρναβο είναι τεράστιο, υπερσύγχρονο αλλά το ούζο παράγεται πάντα με την ίδια οικογενειακή συνταγή. Με την ίδια φροντίδα και αγάπη δημιουργεί και το τσίπουρο Κατσάρου, με και χωρίς γλυκάνισο.

 

Ο Νικόλας πέρασε γρήγορα από τα παιχνίδια μέσα στο αποστακτήριο στην κεφαλή της επιχείρησης, καθώς ο πατέρας του έφυγε πολύ νέος. Ερευνώντας την ιστορία της εταιρείας βρήκε τις αναφορές για τον προπάππο στα Θεσσαλικά Χρονικά, τα βραβεία και τις εξαγωγές. Η οικογένειά του έχει το παλαιότερο αποστακτήριο ούζου στον κόσμο. Η τύχη όμως τον περίμενε σ ένα καπηλειό της Θεσσαλονίκης όπου βρήκε μια φιάλη του ούζου Κατσάρου 110 χρόνων. Ο Νικόλας, όπως και ο συνονόματος προπάππος, έστρεψε την προσοχή του στο εξωτερικό. Εδώ και 15 χρόνια οργώνει τις διεθνείς εκθέσεις με αποτέλεσμα τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

 

image

 

Την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα αποστάγματα Κατσάρου, συνοδευμένα από εξαίσιους μεζέδες του Τάσου Κόλλια, μας έδωσε ο Θόδωρος Λέλεκας, που οργάνωσε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις και αρώματα. Το ούζο ελευθέρωσε στο ποτήρι όλο τον αρωματικό του πλούτο από γλυκάνισο, βότανα, κέδρο και γαρύφαλλο. Αέρινο και μεταξένιο, μοσχοβόλησε ελληνικό καλοκαίρι δίπλα στα φουρνιστά θαλασσινά και το μαγειρεμένο χταπόδι. Το κρυστάλλινο τσίπουρο, σμιλεμένο κομψά στον χάλκινο άμβυκα, διατήρησε πλούσιο τον αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου. Ήταν η ιδανική παρέα στο καπνιστό χέλι αλλά και στην εκπληκτική σφυρίδα, που ο Τάσος Κόλλιας έψησε σε κρούστα ψωμιού.

 

Η αφή δεν έμεινε παραπονεμένη καθώς η συλλεκτική φιάλη για το ούζο και το τσίπουρο, αντιγραφή της φιάλης με το πορσελάνινο πώμα που χρησιμοποιούσε η αποσταγματοποιία πριν 110 χρόνια, δεχόταν χάδια και παινέματα. Μια ιστορία 160 χρόνων είχε περάσει μπροστά μας σαν παραμύθι, διεγείροντας τις αισθήσεις.

 

image

 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα καλαίσθητα έντυπα των Αποσταγμάτων Κατσάρος. Ξεφυλλίζοντάς τα σκέφτεσαι πως μόνο με τέτοιο επαγγελματισμό θα πάνε μπροστά τα ελληνικά προϊόντα.

 

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τα αποστάγματα Κατσάρος έως τα τέλη Ιουνίου ο Τάσος Κόλλιας, στη γνωστή ψαροταβέρνα της Συγγρού, έχει δημιουργήσει 2 λαχταριστά μενού στην τιμή των 16 ευρώ μαζί με τη συλλεκτική φιάλη 200ml τσίπουρο ή ούζο Κατσάρος.

 

 
Κατσάρος Αποστάγματα, 7 ο χλμ Τυρνάβου-Λάρισας, Τ/2410831420. www.katsarosdistillery.gr
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ