Οι ειδικοί εξηγούν

«Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το ουίσκι»

{
}

Η Γιοβάννα Λύκου και ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης αναλαμβάνουν να σας απαντήσουν χωρίς φόβο, αλλά με πάθος σε 10 ερωτήσεις.

1. Τι είναι το ουίσκι;

Γ. Λ. Το ουίσκι είναι απόσταγμα δημητριακών (κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, βρόμη), το οποίο, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής του, ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια.

 

2. Whisky ή whiskey; Τι είδους διαφορά κάνει ένα «e»;

Α. Σ. Κάποιοι μπερδεύονται με τη γραφή της λέξης, αλλά το «whisky» διαφέρει από το «whiskey» μόνο ως προς τη χώρα παραγωγής. Παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι η διαφορετική ορθογραφία στην κελτική γραφή των δύο λαών (Σκοτίας και Ιρλανδίας) ήταν ένα καπρίτσιο των Ιρλανδών για να διαφοροποιηθούν από τους γείτονες Σκοτσέζους, που νομιμοποίησαν τη χρήση κι άλλων δημητριακών πλην του κριθαριού. Το δικό τους ουίσκι, που περιείχε μόνο κριθάρι, θεωρούνταν ανώτερης ποιότητας, γι’ αυτό και πρόσθεσαν ένα «e» στη λέξη. Κατ’ ακολουθία της δημοφιλίας των ιρλανδικών ουίσκι στην Αμερική, οι παραγωγοί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υιοθέτησαν την ιρλανδική γραφή. Μέχρι το 1860, όλα τα ουίσκι γράφονταν χωρίς «e». Από τότε και στο εξής, ένας εύκολος κανόνας για να θυμάστε τη γραφή ορίζει όσες χώρες έχουν «e» να γράφουν και το whiskey με «e»: America και Ireland ως «whiskey» και οι υπόλοιπες ακολουθούν τη γραφή της Σκοτίας, ως «whisky» (Scotland, Japan, India, Taiwan).

 

3. Τι είναι το malt whisky;

Α. Σ. Τα malt ουίσκι προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από βυνοποιημένο κριθάρι και εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν προέρχονται από ένα ή περισσότερα αποστακτήρια. Αν είναι αποκλειστικά και μόνο από ένα αποστακτήριο, τότε ορίζονται ως «single malt», ενώ αν προέρχονται από δύο ή περισσότερα διαφορετικά αποστακτήρια, τότε ορίζονται ως «blended malt». Η πλειονότητα των συγκεκριμένων ουίσκι προερχόταν από τη Σκοτία, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια αρκετές χώρες, ιδίως της Ασίας, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης, παράγουν malt ουίσκι.

 

4. Βourbon vs Τennessee

Γ. Λ. Για την παραγωγή των αμερικανικών ουίσκι (whiskey) αποστάζονται κυρίως δύο δημητριακά: το καλαμπόκι, από το οποίο προκύπτει το Βourbon, και η σίκαλη, από την απόσταξη της οποίας παράγεται το Rye. Ως «Tennessee whiskey» τώρα ορίζεται μια υποκατηγορία των Bourbon whiskey από την ομώνυμη περιοχή. Η κυριότερη διαφορά από τα Bourbon, πέραν της περιοχής προέλευσης, είναι η διαδικασία φίλτρανσης/φιλτραρίσματος στην οποία υπόκειται παρουσία ξυλάνθρακα σφενδάμου, πριν ξεκουραστεί στα βαρέλια. Η συγκεκριμένη διαδικασία προσδίδει βεβαίως και στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα μια χαρακτηριστική γεύση.

 

5. Ποιες χώρες παράγουν ουίσκι;

Α. Σ. Ουίσκι με την ευρύτερη έννοια της λέξης παράγεται σε όλο το γεωγραφικό μήκος του πλανήτη όπου ευδοκιμούν δημητριακά, και έχουμε εμφιαλώσεις σε Βόρεια Αμερική, Σκοτία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ινδία και Τασμανία, μεταξύ άλλων. Κάποτε μιλούσαμε για κατηγορίες ουίσκι βάσει περιοχών, αλλά πλέον οι τάσεις της εποχής και οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν καταργήσει μια τέτοια κατηγοριοποίηση. Σήμερα έχει παραμείνει μόνο η κατηγοριοποίηση βάσει του τρόπου παρασκευής και είδους πρώτης ύλης.

 

6. Με πάγο ή χωρίς;

Α. Σ. Όπως είπε, φαντάζομαι, κάποιος μεγάλος whisky connoisseur, «whisky is what you want it to be», θέτοντας ξεκάθαρα μια άποψη που ενστερνίζομαι, ότι το ουίσκι δεν έχει κανόνες και «πρέπει» στο πώς πίνεται. Φυσικά, όταν πρόκειται για γευσιγνωσία, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να ανακαλύψουμε το πλήρες φάσμα αρωμάτων και γεύσεων σε αυτό που έχουμε στο ποτήρι μας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο τρόπος απόλαυσης του ουίσκι είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο. Ο πάγος δεν είναι απαγορευτικός, αρκεί να γνωρίζει ο καταναλωτής πώς λειτουργεί. Αν δούμε στο μικροσκόπιο τον πάγο, μοιάζει με σφουγγάρι γεμάτο πτυχές. Τα αρώματα του ουίσκι που είναι υπό τη μορφή εστέρων (πτητικές χημικές ενώσεις) κολλάνε στις πτυχές αυτές και απλώς δεν τα αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Δεν χαλάει το ουίσκι σε καμία περίπτωση!

 

7. Το ουίσκι χαλάει;

Γ. Λ. Το ουίσκι έχει έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, ο οποίος εκτελεί χρέη «συντηρητικού» απέναντι στην αλλοίωση που μπορεί να φέρει το πέρασμα του χρόνου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ, δεν χαλάει. Φυσικά και επηρεάζεται από την επαφή του με το οξυγόνο, κοινώς οξειδώνεται, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πολύ αργή. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι όσο πιο άδειο είναι το μπουκάλι τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει μέσα στη φιάλη, κι έτσι τόσο πιο γρήγορα θα επηρεαστεί το περιεχόμενο. Η σωστή αποθήκευση των ουίσκι θέλει τη φιάλη όρθια κι εμάς να της κάνουμε μια απαλή ανακίνηση σε αραιά χρονικά διαστήματα.

 

8. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ με ουίσκι;

Γ. Λ. Μερικά από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ με ουίσκι είναι: Manhattan, Old Fashioned Rob Roy, Penicillin, Boulevardier, Emerald και φυσικά η επιτομή της απλότητας, το Highball (ουίσκι με σόδα).

 

9. Ποια ουίσκι πρέπει να υπάρχουν σε μια ενημερωμένη οικιακή κάβα;

Γ. Λ. Ένα πασπαρτού blended whisky πρέπει πάντα να υπάρχει σε μια κάβα, καθότι αποτελεί γευστικά μία από τις πιο καλές πρώτες εντυπώσεις σε κάποιον που δεν είναι γνώστης. Κλιμακωτά, ένα κλασικό single malt whisky κι ένα θαλασσινό νησιωτικό single malt από τη Σκοτία καλύπτουν πιο εξεζητημένα γούστα. Το ιρλανδέζικο ουίσκι, ιδανικά Single Pot Still Whiskey, συμπληρώνει τα αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα της Γηραιάς Ηπείρου στην παραγωγή ουίσκι. Ένα καραμελένιο Bourbon ή εναλλακτικά ένα Tennessee whiskey, ένα καναδέζικο ουίσκι βγάζουν ασπροπρόσωπη την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο ταξίδι ανά τον κόσμο αξίζει βεβαίως να σταθείτε στα ιαπωνικής προέλευσης ουίσκι, με εξέχοντα τα single malt/grain και blended malt. Αν πάλι αναζητάτε νέους προορισμούς, μια στάση στην Ταϊβάν, αλλά και στην Ινδία, θα σας καταπλήξει.

 

10. Πού μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για το ουίσκι;

Α. Σ. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποιος επίσημος φορέας, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το ουίσκι. Πλέον όμως, εδώ κι έναν χρόνο, υπάρχει στην Ελλάδα το Greek Whisky Association, μια λέσχη φίλων ουίσκι, η οποία έχει σκοπό μέσα από τις δράσεις της να ενώσει τους απανταχού λάτρεις του ουίσκι σε μια αέναη συζήτηση και εκμάθηση μέσα από γευσιγνωσίες και ανταλλαγή απόψεων. Δεν πρόκειται για ειδικούς –δεν υπάρχουν άλλωστε τέτοιοι στην Ελλάδα–, αλλά για ανθρώπους με αληθινή αγάπη για το προϊόν και διάθεση να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ