Μπαρ στο σπίτι

{
}

Ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε «ειδικές κανονικότητες» ας οργανώσουμε ένα σπιτικό μπαράκι ελπίζοντας πάντα να το απολαύσουμε με του φίλους μας.

Της Γιοβάνας Λύκου

 

Πάντα υπήρχαν « ειδικές περιστάσεις» για να ετοιμάσουμε ένα ποτό στο σπίτι: πάρτι, τραπέζια, ρομαντικά ξεμοναχιάσματα για δύο, μοναχικές στιγμές χαλάρωσης….Διανύοντας μία πρωτόγνωρη περίοδο και μένοντας στο σπίτι όσο ποτέ άλλοτε, δημιουργήθηκε μια «ειδική κανονικότητα» που απαιτούσε το ποτό της! Και όπως δεν μαγειρεύουμε χωρίς προϊόντα και κατσαρόλες έτσι δεν μπορούμε και να πιούμε χωρίς ποτά και τα απαραίτητα σύνεργα. Ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε «ειδικές κανονικότητες» ας οργανώσουμε ένα σπιτικό μπαράκι ελπίζοντας πάντα να το απολαύσουμε με του φίλους μας

 

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Vodka

H Vodka είναι ο λευκός καμβάς για να ζωγραφίσουν φιλόδοξοι σπιτικοί bartenders. Από τα πιο δημοφιλή αποστάγματα και από τα πρώτα που καταναλώνει κανείς στην ενήλικη ζωή του. Αποτελεί την αλκοολική βάση για υπέροχα κλασικά κοκτέιλ όπως  το Moscow Mule και Highballs όπως  Βότκα με τόνικ. Εννοείται βεβαίως πως αν έχεις Vodka στο σπίτι προσπαθείς μέχρι να φτιάξεις το τέλειο Bloody Mary.

 

Τequila

Η Τεκίλα είναι αποτέλεσμα απόσταξης της αγαύης και η αγαύη είναι μάλλον η αγάπη στο Μεξικό! Η παραγωγή της απαιτεί χρόνο και κόπο αλλά το αποτέλεσμα σε κάθε τύπο της (blanco, reposado, anejo) σε ανταμείβει. Αξίζει επίσης την προσοχή σας και μία θέση στην κάβα σας το Μescal. Απολαύστε μια λαχταριστή Margarita και κάντε το χρόνο να σταματήσει. Φτιάξτε μια Paloma κι εντυπωσιάστε.

 

Gin

Το Gin αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βασικό του συστατικό είναι ο άρκευθος αλλά το εντυπωσιακό με το Gin είναι πως κάθε ετικέτα έχει τη δική της συνταγή στα συστατικά (βότανα) που το συμπληρώνουν. Οι γευστικές επιλογές είναι αμέτρητες αλλά αξίζουν μία δοκιμή σε ένα αντιστοίχως υπέροχο Gin &Tonic, απαιτητικό Negroni, βασιλικό Martini και παιχνιδιάρικο Gin Fish.

 

Whiske(e)y

Ένα απόσταγμα δημητριακών που εντοπίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου δίνοντας ξεχωριστά κάθε φορά γευστικά χαρακτηριστικά. Τα σκωτσέζικα λόγου χάρη αποτελούν την χρυσή επιλογή για τους λάτρεις του είδους ωστόσο τα αμερικάνικα Bourbon και Rye (καλαμπόκι, σίκαλη) δείχνουν να επικρατούν σε κλασικές συνταγές. Αφεθείτε σε ένα Manhattan ή ένα Old-Fashioned. Δροσιστείτε με ένα Whiskey Sour και ρισκάρετε σε Highball πειραματισμούς.

 

Rum

Το Ρούμι (Rum) είναι ένα απόσταγμα ζαχαροκάλαμου που ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και τη χώρα προέλευσης δίνει διαφορετικά γευστικά στιλ. Για πολλούς αποτελεί τη Νο 1 επιλογή για τη δημιουργία λαχταριστών συνταγών και όχι άδικα καθώς πρωταγωνιστεί σε υπέροχα cocktail όπως το Mojito, Daiquiri, Mai Tai, Cuba Libre.

 

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 

Μεζούρες

Για να πετύχουμε ένα σωστό κι επιτυχημένο γευστικό αποτέλεσμα πρέπει να είμαστε ακριβείς με τις ποσότητες των συστατικών μας. Η μεζούρα είναι το εργαλείο μέτρησης που μετρά σε ml ή (και) οz (ούγγιες). Υπάρχουν διάφορα σχέδια και μεγέθη, συνήθως από ανοξείδωτο μέταλλο.

 

Σέικερ (shaker)

Για τα cocktail που στο τρόπο παρασκευής γράφει ‘shaked’ το shaker είναι αυτό που χρειάζεστε. Τοποθετείτε τα συστατικά, γεμίζετε με πάγο, κουνάτε με χάρη και το ποτό σας είναι έτοιμο. Τα shaker χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα τύπου Boston που αποτελούνται από δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο που εφαρμόζει, με το μικρότερο μέρος να είναι είτε γυάλινο ή από ανοξείδωτο μέταλλο. Τα τύπου Cobbler με το χαρακτηριστικό καπάκι με το ενσωματωμένο σουρωτήρι στο στόμιο.

 

Σουρωτήρι (strainer)

Η βασική χρήση του strainer είναι πως πρέπει να διαχωρίσει τον πάγο ή τα στερεά συστατικά από το ποτό που έχουμε παρασκευάσει είτε χρησιμοποιώντας shaker ή mixing glass. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξει να σερβιριστεί στο ποτήρι μας. Υπάρχουν τρεις τύποι: το Hawthorne Strainer, το julep strainer και το fine mesh strainer.

 

Τσιμπίδα

Απαραίτητη για να περιορίσετε τη χρήση των γυμνών χεριών όχι μόνο για βάλετε τον πάγο αλλά και να τοποθετήσετε με προσοχή τις γαρνιτούρες στο ποτήρι.

 

Ποτήρι(α)

Τα ποτήρια κάνουν τη διαφορά, μια και κάθε ποτό έχει το δικό του! Τα πιο βασικά είναι:

1. τύπου Highball (gin & tonic, gin fizz, paloma, long drinks)

2. τύπου Μartini (dry martini, vodka martini)

3. τύπου Οld- Fashioned (old – fashioned, negroni, αποστάγματα με πάγο)

4. τύπου γευσιγνωσίας (κυρίως παλαιωμένα αποστάγματα, δουλεύει και σε ενισχυμένα). 

5. τύπου Coupette (Daiquiri, Manhattan, κοκτέιλ άνευ πάγου)

6. τύπου Flute (κοκτέιλ σαμπάνιας)

7. κρασιού (Spritz, κρασί)

*βρείτε ένα καλό πασπαρτού ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Δανειστείτε ένα από την κουζίνα  

-Aποφλοιωτής (peeler)

Το πιο χρήσιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε γαρνιτούρες κυρίως από φλούδες εσπεριδοειδών.

-Μαχαίρι κοπής

Ένα σωστό μαχαίρι είναι πάντα χρήσιμο.

-Γουδοχέρι (muddler)

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να συνθλίβετε εσπεριδοειδή και φρούτα. Αποφύγετε τα ξύλινα για λόγους υγιεινής.

-Στίφτης

Αν θέλετε να νιώσετε πιο επαγγελματίες προτιμήστε έναν στίφτη χειρός από ανοξείδωτο μέταλλο.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ