Ένα τσίπουρο από τα Αγραφα

{
}

Το Puro του Θάνου Καραθάνου, από το µαύρο Μοσχάτο της περιοχής.

Μου χάρισαν ένα ωραίο βάζο γλυκό κάστανο και με ανυπομονησία άρχισα να ψάχνω στα ράφια της κάβας για τα ποτά που θα το συνόδευαν. Το μάτι μου τράβηξε για μία ακόμη φορά το δωρικής λιτότητας μπουκάλι που περιέχει το Puro. Πριν ανοίξω το απόσταγμα ψυχής και αγάπης του Θάνου Καραθάνου, πρέπει να σας μιλήσω γι’ αυτόν.

 

∆ιακεκριμένος οινολόγος, με πολλές περγαμηνές, αφού «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω», γύρισε στην πατρίδα του την Καρδίτσα και αφοσιώθηκε στην ωραία του οικογένεια, στις διδασκαλίες και στη γη των Αγράφων - που τον προίκισε με μνήμες και βιώματα. Ονειρό του είναι να αναδειχτούν ο πλούτος αυτής της γης και τα τοπικά προϊόντα, χωρίς μεγαλοστομίες και υπερβολές. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις ενέργειές του, η συνέπεια και ο σεβασμός στη φύση. Χρόνια πειραματισμών, συζητήσεων και δοκιμών είχαν, λοιπόν, ως αποτέλεσμα ένα παλαιωμένο τσίπουρο από το μαύρο Μοσχάτο σταφύλι της περιοχής, το Puro.

 

Ανοίγω το μπουκάλι και σερβίρω μια καλή δόση σε ένα ποτηράκι από αυτά σε σχήμα καθιστής τουλίπας, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα malt. Κλείνω τα μάτια και παρασύρομαι από τα αρώματα του μελιού και της ξανθιάς σταφίδας, της φλούδας πορτοκαλιού, του καπνού, των ξηρών χειμωνιάτικων φρούτων. Το πλούσιο στόμα του ξεχειλίζει μαζί με το γλυκό κάστανο. Οχι, είναι υπερβολή. Ενα απλό, ψημένο στη φουφού του καστανά της γωνίας, κάστανο είναι ο τέλειος συνδυασμός για μια βραδιά που θα μοσχοβολάει φθινόπωρο!

 

 

Το Puro το βρίσκουμε στην κάβα Vinifera στην Κηφισιά, στην τιμή των 28 ευρώ.

Η κεντρική διάθεση γίνεται στο οικογενειακό ξενοδοχείο, το «Καζάρμα», στη Λίμνη Πλαστήρα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ