GGG για μια νέα ηθική στη γαστρονομία…

{
}

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

Τι είναι γαστρονομία; Λοιπόν για να δούμε τι γράφει η αρχαία πολύτιμη εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού στο λήμμα Γαστρονομία:

 

«Υπό τον όρον τούτον νοούνται περιλαμβανόμεναι πάσαι αι γνώσεις αι αναφερόμεναι εις την επίδρασιν των διαφόρων τροφών επί της θρέψεως και της υγιεινής του ανθρώπου, καθώς επίσης και εις την κατάλληλον εκλογήν των τροφίμων κατά την μαγειρική των παρασκευή, κατά τρόπον καθιστώντα τα εδέσματα ευγευστότερα.» Με δυο λόγια καθαρά και ευανάγνωστα, γαστρονομία σημαίνει υγιεινή και νόστιμη διατροφή. Δηλαδή η κουζίνα του κάθε νοικοκυριού. Δηλαδή αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

 

Και φυσικά προαπαιτούμενο για κάθε είδους χώρο εστίασης γιατί δεν νοείται εστιατόριο ή ταβέρνα που να μην μαγειρεύει νόστιμα και υγιεινά. Όλα τα εστιατόρια λοιπόν είναι γαστρονομικά. Εδώ όμως έχει γίνει το μεγάλο μπέρδεμα. Γιατί λείπει η βασική γνώση.

 

Αλήθεια τι σημαίνει Γαστρονομία; Και τι ακριβώς εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη;

 

Σας διαβεβαιώνω πως οι περισσότεροι την χρησιμοποιούν λανθασμένα θεωρώντας ότι γαστρονομία είναι μια ακριβή κουζίνα ακριβών εστιατορίων που αφορά λίγους.

 

Γαστρονομία όμως είναι ακριβώς το αντίθετο! Είναι ένα σύμπλεγμα ενεργειών με άξονα την υγιεινή και νόστιμη διατροφή που αφορά φυσικά όλους σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου και του τόπου μας φυσικά.

 

Να βάλει τα «γαστρονομικά» πράγματα στη θέση τους ανέλαβε εδώ και ένα χρόνο ο Γιώργος Πίττας που γνωρίζουμε ήδη από τα βιβλία του Αθηναϊκή Ταβέρνα, Τα πανηγύρια του Αιγαίου, τα Καφενεία της Ελλάδας που οδήγησαν στην κορωνίδα, τους Θησαυρούς της Ελληνικής Γαστρονομίας που μοιραία οδήγησαν στην ιστοσελίδα greek gastronomy guide …το GGG για τους φίλους που έσβησε το πρώτο κεράκι του. Με το GGG, ο Γιώργος Πίττας μας καλεί να συστρατευτούμε στη «μάχη για την επιβίωση της γαστρονομίας μια μάχη του πολιτισμού της καθημερινότητας»

 

image

 

Μας παίρνει από το χέρι και μας λέει ότι γαστρονομία είναι να τρως και στη Σελήνη στον Πύργο αλλά στη Ρόζα στο Βουρβούλο στη Σαντορίνη, γαστρονομία στον Τραβόλτα στο Περιστέρι γαστρονομία και στο Αλλού γιαλού στη Σύρο, γαστρονομία στο Tudor hall αλλά και στην Αυλή στο Ρέθυμνο, γαστρονομία στο Αλέρια αλλά και στην Αξιωτισσα στη Νάξο. Γαστρονομία είναι να πηγαίνεις στο καφενείο το Στέκι του Θεοφάνη στην Αγιάσο

 

Γαστρονομία και στα Ζαγόρια. Στη μαγική σπηλιά του Αλλαντίν που λέγεται Στέρνα στο Καπέσοβο. Γαστρονομία είναι να ξέρεις ότι στη Σύρο πρέπει να πάς στο μαγαζί του Πρέκα στην Κέρκυρα στην Κεντρική Αγορά και στα Χανιά στην υπέροχη κλειστή Δημοτική Αγορά Χανίων. Στον Τσιμπλάκη στη Νάξο…

 

image

 

Πώς να τα ξέρεις όλα αυτά….www.greekgastronomyguide.gr και φύγαμε. Ο Γιώργος Πίττας συνεπικουρούμενος από την πολύτιμη εμπειρία της Μπίλιως Τσουκαλά δημιούργησε μια Ιστοσελίδα που μοσχοβολάει ποιότητα και αλήθεια. Αυθεντικότητα και δημιουργία.

 

Εμείς οι άνθρωποι του κρασιού ξέρουμε πως «αν έχεις καλή πρώτη ύλη, καλό σταφύλι, τότε είναι σίγουρο πως μπορείς να κάνεις καλό κρασί». Ο Γιώργος και η Μπίλιω διάλεξαν τις καλύτερες πρώτες ύλες, τους καλύτερους παραγωγούς, τα καλύτερα καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνας, τα καλύτερα σημεία επίσκεψης κι έφτιαξαν ένα κρασί υπέροχο! Πλούσιο και πολυδιάστατο, με άρωμα, σώμα και μακριά απολαυστική επίγευση.

 

Έφτιαξαν ένα γαστρονομικό πάζλ που σε κρατάει κοντά του τόσο με τις όμορφες φωτογραφίες όσο και με τα πλήρη τεκμηριωμένα και αναλυτικά κείμενα. Έτσι και μπεις στη σελίδα ξεχνάς να βγεις. Αρχίζεις να ταξιδεύεις και να ξερογλείφεσαι, παρασύρεσαι από την ομορφιά και τις νοστιμιές και ξεχνιέσαι επικίνδυνα. Ταξιδέψτε μαζί τους!

 

*Oι φωτογραφίες είναι από το Greek Gastronomy Guide.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ