Με άρωμα ιστορίας

{
}

Όσοι έχουν και την παραμικρή σχέση με τα Γιάννενα, ξέρουν την ιστορία της Κυρά Φροσύνης, της πανέμορφης Γιαννιώτισσας που στοίχειωσε την ιστορία της πόλης.

Για μένα που έχω μια κάποια καταγωγή από την περιοχή, πριν ακόμα ανακαλύψω τους έρωτες, τα πάθη, τις μηχανορραφίες που κρύβονται αιώνες τώρα στο βυθό της Λίμνης, η Κυρά Φροσύνη ήταν το ροζ κρασί με τις μπουρμπουλήθρες, που σερβίριζε η θεία Νίκη στα λεπτά σκαλιστά ποτηράκια του κρασιού στο οικογενειακό τραπέζι, όταν βρισκόμαστε στα Γιάννενα. Με άφηναν κι εμένα να πίνω δύο γουλίτσες παρά το πάρα πολύ νεαρόν της ηλικίας μου.

 

Και με ξετρέλαινε….

 

Χρόνια πολλά μετά, στο εξαιρετικό οινοποιείο της Ζίτσας, Λευτέρης και Θωμάς Γκλίναβος δίνουν ζωή σ’ εκείνο το παλιό κρασί και το βγάζουν στο προσκήνιο. «Προς τιμήν μου» χθες ο καλός μου φίλος Δημήτρης πάγωσε και άνοιξε μια φιάλη από την ανανεωμένη Κυρά Φροσύνη του Γκλίναβου.

 

Ενθουσιάστηκα ! Ένα εξαιρετικό ημιαφρώδες ημίξηρο κρασί από τις τοπικές ποικιλίες Ντεμπίνα και Μπεκάρι προσεκτικά οινοποιημένο σε δεξαμενή, γέμισε και ξαναγέμισε τα ποτήρια μας συνοδεύοντας υπέροχα σου τυριού, τσάτνευ μανιταριών, κι ένα ραγού κάστανου-δαμάσκηνου- κολοκύθας.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ