Αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο

{
}

Ο Δήμος Θήρας βραβεύει τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη.

image Ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος και ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης

 

Πριν λίγες μέρες, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπελλώνειου Ιδρύματος στα Φηρά της Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας δια του Δημάρχου Νίκου Ζώρζου, με μια συμβολική βράβευση, αναγνώρισε το έργο και την προσφορά του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, στο γαστρο-τουριστικό γίγνεσθαι της Σαντορίνης. Σε μια ζεστή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, απλή και μεστή έτσι όπως ταιριάζει στο προφίλ του ανθρώπου που έβαλε άλλες βάσεις τόσο στην εστίαση,όσο και στην τοπική παραγωγή όχι μόνο της Σαντορίνης , αλλά και των Κυκλάδων και της Ελλάδας γενικότερα.

 

 image

Ηταν όλοι εκεί!

 

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πολιτογραφημένος Σαντορινιός πια από το 1975, είναι ο δημιουργός της Σελήνης, που μπορεί οι περισσότεροι να την γνωρίζουν απλά σαν εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, αλλά που στην ουσία είναι ένα σχολείο, στο οποίο μαθητεύσαμε όλοι!

 

Γιατί γαστρονομία δεν είναι απλά να μαγειρεύεις. Η γαστρονομία ,εκτός από ποιοτικά υλικά και τεχνικές απαιτεί να παράγεις συναίσθημα, να μεταλαμβάνεις την παράδοση και τα όνειρα των ανθρώπων, να υπηρετείς την ποίηση της καθημερινότητας.

 

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης τα έκανε όλα αυτά και μας μύησε στην άλλη πλευρά της εστίασης.

 

Αρχίσαμε να μαθαίνουμε το σαντορινιό κρασί. Κρασιά πρωτόγνωρα μετά τα παραδοσιακά μπρούσκα που σερβίριζαν τότε. Γιατί να μην κοροϊδευόμαστε... Ο θηραϊκός αμπελώνας μπορεί να είναι ο αρχαιότερος του κόσμου , όμως το σύγχρονο σαντορινιό κρασί είναι μια πολύ πρόσφατη ιστορία. Μια ιστορία που χρωστάει πολλά πάρα πολλά στον Χατζηγιαννάκη.

 

image

Γιώργος Χατζηγιαννάκης - Κυκλαδίτικα τυριά και σαντορινιά κρασιά

 

Αυτός τα πρωτοσερβίρισε, αυτός τα ταίριαξε με τα πιάτα. Αυτός με τον δικό του τρόπο έκανε τον καθένα μας πρεσβευτή του κρασιού της Σαντορίνης.

 

Σ’ αυτόν ακούμπησαν και ακουμπάνε ακόμα εδώ 30 χρόνια, οι παραγωγοί του νησιού… 

 

...γιατί η περιήγηση στον θηραϊκό αμπελώνα ξεκινά από τον κατάλογο κρασιών της Σελήνης .

 

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πριν 30 χρόνια κατάλαβε ότι γαστρονομία και τουρισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κατάλαβε επίσης ότι το κρασί είναι άρρηκτα δεμένο με την τόπο παραγωγής και τις ιστορίες του και ότι χωρίς κρασί δεν γίνεται τίποτα.

 

Χάραξε λοιπόν μια πορεία που δεν κράτησε ζηλόφθονα για τον εαυτό του. Έδωσε το παράδειγμα, δίδαξε , επικοινώνησε και έκανε τον καθένα από μας πρεσβευτή της σαντορινιάς παραγωγής, υφαίνοντας παράλληλα και τον μύθο του σαντορινιού κρασιού.

 

Όμως όσοι έχουν μνήμη και υπηρετούν την αντικειμενικότητα, πρέπει να παραδεχτούν ότι η νέα εποχή της ελληνικής γαστρονομίας, η επιστροφή στα προϊόντα και στις παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου ξεκίνησε ουσιαστικά από τις μαρμίτες της Σελήνης, από τις ανησυχίες του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και της συντρόφου του Εβελυν που δυστυχώς έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας.

 

image

Ο Γιώργος και η Έβελυν

 

Αναρωτιέμαι πολλές φορές ποιο θα ήταν το γαστρονομικό τοπίο της Σαντορίνης , αν το ρηξικέλευθο ζεύγος Χατζηγιαννάκη, που πρωτοήρθε στο νησί για διακοπές, αποφάσιζε να κάνει απλά διακοπές... χωρίς να εγκατασταθεί στη Σαντορίνη, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον ζωτικό χώρο της εστίασης, και εστιάζοντας από την αρχή στην ουσία των πραγμάτων να κάνει τις μεγάλες ανατροπές.

 

Οι άνθρωποι όταν φτάνουν στις κορφές της επιτυχίας γίνονται συνήθως αμνήμονες. Δεν ξέρω η νέα γενιά της εστίασης, του οίνου και του τουρισμού, πόσο γνωρίζει και αξιολογεί την προσφορά του Χατζιγιαννάκη. Τώρα όλα μοιάζουν να είναι λίγο εύκολα και η ματαιοδοξία της επωνυμίας φοράει εύκολα παρωπίδες και παραμορφωτικούς φακούς.

 

Ελπίζω και εύχομαι οι σοβαρά παρεπιδημούντες την γαστρονομική Ιερουσαλήμ όχι μόνο της Σαντορίνης , αλλά της Ελλάδας συνολικά, να μπορούν να ανακαλύψουν, να διαβάσουν, και να διδαχθούν από το παράδειγμα του |Γιώργου Χατζηγιαννάκη.

 

image

 

Για μένα προσωπικά που είχα την τιμή να είμαι ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους που μίλησαν γι’ αυτόν στην τιμητική του βραδιά ο Γιώργο Χατζηγιαννάκης είναι συγγενής, είναι φίλος, είναι σημείο αναφοράς και στήριξης, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της δικιάς μου Σαντορίνης!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ