Και στο κρασί ομνύω...

{
}

Το 2004 ήταν μία σημαντική χρονιά για το ελληνικό κρασί! Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Οινοχόου της Καθημερινής (να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας!) και ιδρύθηκε το Wine &Spirits Professional Center (WSPC) ο πρώτος εν Ελλάδι πιστοποιημένος εκπαιδευτικός οργανισμός με αποκλειστικό αντικείμενο το κρασί! Ανασύρω από την μνήμη μου συζητήσεις με τον Κωσταντίνο Λαζαράκη και τον Γιάννη Τρύπκο , του «Αίολος»(που στήριξε από την πρώτη στιγμή και στηρίξει αενάως το πρόγραμμα)να μιλούν με πάθος για το νέο φιλόδοξο project. Ένα project που δεν έμεινε στα μεγάλα λόγια αλλά έγινε πολύ γρήγορα μεγάλα έργα, και όλοι οι παρεπιδημούντες την οινική Ιερουσαλήμ , μιλούσαν , φοιτούσαν ή ονειρευόντουσαν να φοιτήσουν «στον Λαζαράκη» όπως χαϊδευτικά ονομάστηκε από την πρώτη στιγμή και ονομάζεται ακόμα το WSPC.

 

image

 

Γιατί βέβαια ψυχή και νους και κινητήρια δύναμη δεν είναι ‘άλλος από τον Master of Wine Κωσταντίνο Λαζαράκη, έναν ρηξικέλευθο νέο άντρα που διακονεί την οινική γνώση, με συνέπεια, ήθος, σεβασμό και χιούμορ.

 

14 χρόνια κλείνει φέτος  «Ο Λαζαράκης» το WSPC που πρέπει να πω ότι λειτουργεί ως «θυγατρική» του θρυλικού  Wine & Spirit Education Trust (WSET®) αλλά και του Court of Master Sommeliers (MS) που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και που οι εξατέσεις τους θεωρούνται από τις δυσκολότερες διεθνώς! 

 

image

 

14 χρόνια και πριν λίγες μέρες στις κατάμεστες ατμοσφαιρικές αίθουσες του Πύργου Πετρέζα, που λειτουργούν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αδελφών Μπέλμπα, το WSPC έδωσε τα διπλώματα στους αποφοίτους τους 3ου επιπέδου σπουδών αλλά και σε αυτούς που απέκτησαν το πολυπόθητο Diploma.

 

Όλα ήταν τέλεια, λαμπερά, χαρούμενα εορταστικά και οι πρώτοι των πρώτων έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στον χώρο του κρασιού και τους χειροκροτούμε για μια ακόμα φορά.

 

Εγώ θέλω να σταθώ σε κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν στους σπουδαστές που ολοκλήρωσαν το τρίτο επίπεδο και που στο σύνολό τους σχεδόν είχαν πανεπιστημιακά πτυχία μη συναφών σπουδών! Να σταθώ επίσης σ’ αυτούς που ήταν σαφές από την επαγγελματική τους κατάσταση και την ηλικία τους ότι δεν επρόκειτο να αλλάξουν πορεία και ότι οι σπουδές ήταν μόνο από αγάπη και ενδιαφέρον για το κρασί. Και να σημειώσω αυτό που λένε οι άνθρωποι του WSPC ότι οι ιδιώτες στις εξετάσεις συνήθως σκοράρουν υψηλότερα από τους επαγγελματίες!

 

Τέλος πρέπει να κλείσω αναφέροντας μερικά ονόματα. Της Τόνιας Κυριαζή που κρατάει σθεναρά την μπαγκέτα της γενικής διεύθυνσης , αλλά και των εισηγητών που μπαίνουν στις τάξεις και διδάσκου. Ξεκινώ από την μία και μοναδική κυρία, την οινολόγο Τίνα Παπασίνου (συνεργάτης μας και στον Οινοχόο!!!), τον Ανδρέα Ματθιδη πρόεδρο των Ελλήνων Οινοχόων, τον «βετεράνο» Γιάννη Κουλελή με τίτλους σπουδών τόσο από Ελλάδα όσο και από Μ. Βρετανία, τον senior lecturer Νίκο Λουκάκη , τον Γρηγόρη Μιχαήλο AIWS,τον Στάθη Σάλτα AIWS , τον Βαγγέλη Ψωφίδη head sommelier και τον Νίκο Πανίδη.

 

Συγχαρητήρια σε όλους!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ