Δραμινογνωσία 2018

{
}

Ίσως να φταίει η παρουσία του ιερού του θεού Διόνυσου.

Ίσως η φύση με τα βουνά της που προστατεύουν την πεδιάδα.

Ίσως η έλξη των ανθρώπων από τις αρχέγονες παραδόσεις του τόπου τους.

 

Σίγουρα φταίνε οι «παλιοί» που δεν λησμόνησαν τις συνήθειες των προγόνων τους, για να έρθουν σήμερα άνθρωποι με αφοσίωση και όραμα, που προσπάθησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία νέα κουλτούρα οινοποιίας πιστή στις παραδόσεις αλλά και στην πρωτοπορία.

 

Οι σύγχρονοι οινοποιοί της Δράμας, ήταν που ξύπνησαν τη φύση και την μπόλιασαν με τη γνώση και το μεράκι τους. Κάπως έτσι γεφύρωσαν το χάσμα των χιλιετηρίδων ανάμεσα στα ευρήματα των νεολιθικών οικισμών με τα πατητήρια και τους σπόρους σταφυλιών, με τους σημερινούς εξαιρετικούς αμπελώνες και τα εκλεκτά κρασιά, που δεσπόζουν στη διεθνή αγορά του κρασιού.

 

Ένας τόσο ευλογημένος τόπος, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάζει κάθε χρόνο το χαρισματικό «παιδί» της, το κρασί.

 

image

 

Δράμα - Οίνος - Γευσιγνωσία. Δραμοινογνωσία

 

 Η Δραμοινογνωσία είναι το απόσταγμα ενός τόπου με πανέμορφη και επιβλητική φύση, βαθιές ρίζες στην αμπελουργία και εξαιρετικό μείγμα γεύσεων από τον ντόπιο, τον Μικρασιατικό και τον ποντιακό πληθυσμό.

 

Αυτά είναι τα συστατικά, που παλαιώθηκαν σαν εκλεκτό κρασί, μέσα στον νομό της Δράμας και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κι αυθεντικότερη γιορτή κρασιού στην Ελλάδα.

 

Η πόλη ζει, πάλλεται και χορεύει στους ρυθμούς της γιορτής του κρασιού με τις μουσικές, τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης ενώ τις νύχτες, η διασκέδαση «συνοδεύεται» αποκλειστικά και μόνο από το κρασί.

 

image

 

Την εβδομάδα της Δραμοινογνωσίας όλα φαντάζουν πιο ζωηρά: Οι πικάντικες, Ανατολίτικες γεύσεις που συναντούν την ντόπια αλλά και σύγχρονη κουζίνα, οι ήχοι της γκάιντας και της αχλαδόσχημης λύρας που συναντά τη τζαζ μουσική, τα ψαγμένα μπαράκια με την φυσική ομορφιά της λίμνης και των πλάτανων.

 

Οι «Ανοιχτές Πόρτες», όπως είναι αναμενόμενο αποτελούν την κορύφωση της Δραμοινογνωσίας. Κάλλιστα θα μπορούσαν να ονομαστούν και «ανοιχτές αγκαλιές» καθώς οι οινοποιοί, ως εξαιρετικοί οικοδεσπότες, καλωσορίζουν τους επισκέπτες στα άδυτα των οινοποιείων και των κελαριών τους.

 

image

 

Οι επισκέπτες βιώνουν την μαγεία των οινοποιείων, ξεναγούνται ανάμεσα στα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια, παρακολουθούν διαλέξεις και συζητήσεις. Απολαμβάνουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών και φυσικά συμμετέχουν στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το κάθε οινοποιείο: Εκθέσεις, θεατρικά, unplugged συναυλίες.

 

Κι επειδή στη Δράμα ξέρουν από παλαίωση, κάθε χρόνος που περνά, η Δραμοινογνωσία γίνεται καλύτερη.

 

Το κρασί πρωταγωνιστεί και ο δρόμος προς τη Δράμα μεταμορφώνεται σε μονόδρομο τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και αυθεντικών εμπειριών.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ