Άθως και Οίνος

{
}

«To κρασί είναι ένα παράθυρο που μέσα από αυτό μπορείς να ανακαλύψεις ολόκληρες κουλτούρες, πολιτισμούς, ανθρώπους, τρόπους και τόπους. Αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που το κρασί αυταπόδεικτα υφαίνεται στον πολιτισμό, στο πνεύμα και την ψυχή, αυτό είναι το Άγιον Όρος. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως μόνο και μόνο το γεγονός πως το Άγιον όρος αγκάλιασε τον οίνο με τον τρόπο που τον αγκάλιασε, αποδεικνύει τον πολύπλοκο χαρακτήρα, την πολυδιάστατη σημασία του κρασιού».

Ο πρόλογος του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW για το «Αθως και Οίνος» της Ελένης Κεφαλοπούλου δίνει το στίγμα του βιβλίου. Ένα βιβλίο που είναι μια συνεχής, ευχάριστη έκπληξη. Γραμμένο από γυναίκα αφορά σε μια περιοχή που η είσοδος είναι απαγορευμένη στις γυναίκες. Ερευνά την αμπελοοινική παράδοση του Αγίου Όρους, που έχει μια αδιάλειπτη συνέχεια 11 αιώνων, αλλά μας είναι τελείως άγνωστη. Μιλάει για το κρασί, που ήταν εμπορεύσιμο και ανταλλάξιμο προϊόν αλλά και κύριο συστατικό της διατροφής των μοναχών. Ήταν αυτό που στην κυριολεξία έδινε ζωή.

 

Η Ελένη Κεφαλοπούλου περιφέρεται σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και βγάζει απ΄το καπέλο της ιστορίες και στοιχεία για το κρασί, από ένα τόπο που είναι αφιερωμένος στην Προσευχή, όπου η μέρα αρχίζει με τη δύση του ήλιου, ισχύει το παλιό ημερολόγιο κι η ορολογία είναι παλιά, άγνωστη σε μας και γι αυτό γοητευτική.

 

image

 

Το Αθως και Οίνος διαβάζεται σαν ιστορικό μυθιστόρημα. Σε ταξιδεύει ανά τους αιώνες σ΄ένα τόπο και χρόνο κοντινό και μακρινό ταυτόχρονα και με την βοήθεια των φωτογραφιών του Άρη Φωτιάδη αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο του κρασιού στον πιο ιδιαίτερο Ελλαδικό χώρο.

 

Κάθε σελίδα αλλά και κάθε παράγραφος έχει σαν επίκεντρο το κρασί, τους τρόπους παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορίας, ανταλλαγής του, τα παράγωγα του οίνου και τις χρήσεις του.

 

image

 

Είναι ένα εργαλείο για τους ερευνητές του οίνου, μια απόλαυση για τους λάτρεις του κρασιού και της παράδοσης του Αγίου Όρους.

 

Το Αθως και Οίνος είναι ένα βιβλίο πολυεπίπεδο, που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, όχι σαν διακοσμητικό στοιχείο, αλλά σαν ένα πνευματικό, απολαυστικό ανάγνωσμα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ