Δεκέμβριος 2004 Δεκέμβριος 2019: O Οινοχόος έγινε 15 χρονών!

{
}

Ακριβώς στην επέτειο της πρώτης έκδοσης, στις 4 Δεκεμβρίου όσοι γράφουμε στον Οινοχόο, μαζευτήκαμε στο «δίπλα» στο Ετερόκλητο να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να ευχηθούμε αλλά τόσα χρόνια επιτυχίας.

Ακριβώς στην επέτειο της πρώτης έκδοσης, στις 4 Δεκεμβρίου όσοι γράφουμε στον Οινοχόο, μαζευτήκαμε στο «δίπλα» στο Ετερόκλητο να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να ευχηθούμε αλλά τόσα χρόνια επιτυχίας.

 

4 Δεκεμβρίου του 2004 στο Σαββατιάτικο φύλλο της Καθημερινής κάνει την εμφάνιση του ένα νέο περιοδικο.Κατάμαυρο εξώφυλλο κι ένα κατακόκκινο ποτήρι κρασί. Ο πρώτος Οινοχόος. Διστακτικός και τολμηρός συνάμα, με γευστικές δοκιμές και επιλογές κρασιών , και 90 σελίδες γεμάτες ελπίδα.

1 Δεκεμβρίου 2019 με το Κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής κυκλοφορεί ο Οινοχόος τεύχος 57. Με μαύρο εξώφυλλο και μια φευγάτη εικόνα γιορτής ,στις 212 σελίδες του φιλοξενεί όλα όσα θα ήθελε να διαβάσει οινόφιλος και μη αναγνώστης.

Ομολογώ πως δεν μου αρέσουν τα γενέθλια, οι επέτειοι κι όλα όσα βάζουν τον χρόνο παρανομαστή, γιατί με τον χρόνο δεν έχω συμβιβαστεί ακόμα. Έτσι λοιπόν εγώ αυτά τα 15 χρόνια τα μετράω με κρασί. Είδαμε πολλές αλλαγές….Ποικιλίες ξεχασμένες να βρίσκουν τον δρόμο τους και να καλπάζουν στην επιτυχία. Είδαμε περιοχές να αποκτούν οινική υπόσταση και να μας αφήνουν άφωνους με τα ποιοτικά τους άλματα.

Γέμισαν τα ποτήρια μας υπέροχα κρασιά που όσοι περί τον οίνο τυρβάζουμε εδώ και πολλά χρόνια , δεν τα είχαμε φανταστεί. Είδαμε τη δεύτερη και την τρίτη γενιά των οινοποιών, σπουδασμένη, ώριμη, κατασταλαγμένη να παίρνει την σκυτάλη αποφασισμένη να νικήσει και στον Μαραθώνιο και στον μετ΄ εμποδίων…

Είδαμε το ελληνικό κρασί να βγάζει διαβατήριο κι επιτέλους να ταξιδεύει πρώτη θέση προς στις αγορές του κόσμου. Είδαμε σπουδαία κρασιά να σερβίρονται με το ποτήρι στα ευλογημένα wine bars που μπήκαν θυελλωδώς στην ζωή μας και την κατέκτησαν.

Όπως κατέκτησαν τις νέες γενιές που τώρα πιά με άνεση για Βιδιανά,Ασύρτικα, Μαυρούδια… Είσαμε το κρασί το ελληνικό κρασί να βρίσκει τις ατραπούς που οδηγούν στις ολόφωτες λεωφόρους και βαδίζει προς τα εκεί με βήμα ταχύ. Τρέχουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις! Εκτός από τα γενέθλια και τις επετείους δεν μου αρέσουν και οι απολογισμοί. Εμπεριέχουν μία αμφίδρομη κριτική διάσταση που εκ των υστέρων είναι και εκ του ασφαλούς. Εμείς εδώ στον Οινοχόο, παλιοί και νέοι συνεργάτες , απολογουμεθα και κρίνουμε τους εαυτούς μας σε κάθε τεύχος. Το ίδιο κάνετε κι εσείς .Για να είστε ακόμα μαζί μας πιστεύουμε ότι το πρόσημο της κριτικής είναι μάλλον θετικό. Αυτό μας δίνει φτερά! Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας «τάξουμε» για το μέλλον. Ξέρετε πως ότι καλύτερο έχουμε, σ’ αυτές τις σελίδες θα το καταθέσουμε. Γιατί αυτές οι σελίδες είναι το δικό μας δίκτυο. Με χαρτί, λέξεις, εικόνες πασπαλισμένα με συναίσθημα, πάθος, γέλια και δάκρυα μερικές φορές …. άνθρωποι είμαστε… ευαίσθητοι….και οι συγκινητικές σας εκδηλώσεις μας κάνουν να δακρύζουμε χαμογελώντας.

Ας μην δακρύσουμε όμως σήμερα, παραμονές γιορτάδων! Ας ανταλλάξουμε όρκους πίστης και αγάπης, ας φιληθούμε (όχι απαραίτητα κάτω από γκι) κι ας υποσχεθούμε πως δεν θα λείψει ποτέ κανείς από το χειμωνιάτικο και το ανοιξιάτικο ραντεβού μας!

 

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 15 ολόκληρα χρόνια γιορτάζει φέτος ο Οινοχόος! Όλα αυτά τα χρόνια, από τις σελίδες του πρώτου και μεγαλύτερου περιοδικού κρασιού της Ελλάδας έχουν περάσει πρόσωπα, αρώματα, γεύσεις, τάσεις, ειδήσεις και τόσα άλλα που έγιναν ένα με την οινική μας ιστορία και συνέβαλαν (και συνεχίζουν να συμβάλλουν) στη διάδωση του πολιτισμού του κρασιού στη χώρα μας. Όσο για εμάς, παλιούς και νέους συνεργάτες, είμαστε μια όμορφη παρέα. Και έτσι γιορτάσαμε χτες - με ένα (τρόπος του λέγειν) ποτήρι κρασί και πολλά χαμόγελα!

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ