Η έκθεση ήταν η αφορμή.

{
}

Με αφορμή την έκθεση Central Wine Fair συναντηθήκα με τον πρόεδρο της ΕΝΟΑΚΕ* Απόστολο Μούντριχα (Κτήμα Αβαντίς) που είχε πολλά κι ενδιαφέροντα να πει.

«Είναι μια ενωτική έκθεση με συμμετοχή 43 οινοποιείων, με σύνθημα το - η ισχύς εν τη ενώσει- τα μεγάλα σύνολα είναι πιο δυνατά. Θα ήθελα να είναι η αφορμή να δημιουργηθεί μια μεγάλη Ένωση στην οποία να υπάρχουν υποενότητες, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Αττική.. Όπου βολεύει να πορευτούμε όλοι μαζί όλοι μαζί σε κοινές δράσεις. Όπου ο τόπος και οι συνθήκες το επιτρέπουν με τοπικό branding. Η φετινή δράση ήταν μια έκθεση δυναμική, μια μεγάλη γεωγραφική ζώνη με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και ενδιαφέρουσες διαφορές, με πολλές κοινές ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών».

 

Είναι περιοχές που βασίζονται κυρίως στην παραγωγή γηγενών ή διεθνών ποικιλιών; «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην χάνουμε την μεγάλη εικόνα! Λημνιώνα, Μούχταρο, Μαυροκουντούρα, είναι οι γηγενείς ποικιλίες της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας που δικαίως βρίσκονται στο προσκήνιο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι στην κεντρική Ελλάδα, οι διεθνείς ποικιλίες δίνουν την μεγάλη παραγωγή. Cabernet sauvignon, Syrah εμφανίζουν εξαιρετικά ποιοτικά αλλά και ποσοτικά αποτελέσματα. Κοινή γραμμή όλων των οινοποιείων είναι ότι για μας οι διεθνείς ποικιλίες είναι ένας πλούτος!

Και πρέπει να δρουν συμπληρωματικά στις γηγενείς δημιουργώντας την μεγάλη εικόνα του ελληνικού κρασιού. Γιατί ένα κρασί από αμπέλια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα από Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιείται στην Ελλάδα από Έλληνες οινοποιούς είναι ελληνικό κρασί! Δεν πρέπει να δαιμονιοποιούμε τις διεθνείς ποικιλίες. Ο ξένος καταναλωτής αν το κρασί έχει αξία θα το προτιμήσει. Τι θα πει αν είναι Cabernet ελληνικό, αυστραλέζικο, χιλιάνικο… η Νέα Ζηλανδία ,η Αυστραλία και τόσες άλλες να μπαίνουν στον παγκόσμιο οινικό χάρτη μόνο με διεθνείς ποικιλίες! Και να ρίξουμε μια ματιά και στην γειτονική μας Ιταλία, που ξέφυγε από το καλαθάκι του Κιάντι βάζοντας στα χαρμάνια της Cabernet και merlot και εμφανίζοντας στον διεθνές κοινό τα περίφημα Super Tuscans! Ξέρετε εμένα ο πρώτος μου κωδικός στις εξαγωγές είναι το Syrah! Και ο δεύτερος το Κτήμα λευκό χαρμάνι Ασύτικο Viognier. Φυσικά το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι οι αυτόχθονες ποικιλίες! Αλλά πιστέψτε με, μέχρι ο Αμερικάνος καταναλωτής να μάθει να προφέρει τη λέξη Μαυροκουντούρα, θα του έχω πουλήσει τόνους Syrah».

 

To Central Wine Fair ήταν μια ωραία οργανωμένη έκθεση που για μια ακόμα φορά με έκανε να χαμογελάσω βλέποντας την τεράστια ποιοτική εξέλιξη των κρασιών και να χαμογελάσω ακόμα περισσότερο δοκιμάζοντας τα πρώτα δείγματα του τρύγου 2019 που ήταν εξαιρετικά!

 

 

*Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος

Tags Avantis
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ