Στο Αιγαίο των γεύσεων

{
Φωτογραφίες ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
}

Κρουαζιέρα θα σε πάω από νοστιμιά σε νοστιμιά κι από αμπελώνα σε αμπελώνα, στις Κυκλάδες που αγαπώ. Κλείνω θέση στο καράβι γνώσης, το βιβλίο «Του ανέμου και της Αρμύρας, προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων». Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους καπεταναίους! Θάλεια Τσιχλάκη, γνωστή και μη εξαιρετέα, έχει γράψει τόμους ολόκληρους σε περιοδικά και εφημερίδες για γαστρονομία, προϊόντα, ανθρώπους που σχετίζονται μ’ αυτά. Νανά Δαρειώτη, εκλεκτή συνάδελφος χρόνια μαζί στα περιοδικά της Καθημερινής, στον δικό της νόστιμο δρόμο τώρα, μόνο ευχάριστες εκπλήξεις έχει για μας. Τελευταίος αλλά σε καμμία περίπτωση έσχατος, ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, από τις πιο «παλιές καραβάνες» στο χώρο του κρασιού, έχει καταγράψει με άποψη όσα πρέπει και δεν πρέπει να ξέρει ένας οινόφιλος.

 

Δεν στέκομαι στη πολύχρονη γνωριμία και φιλία μας, αλλά στην χρηστικότητα του πονήματος που εξέδωσαν με την φροντίδα της Aegean Cuisine και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

 

Δεν πρόκειται για βιβλίο μαγειρικής, αν και έχει υπέροχες συνταγές! Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στον υλικό πολιτισμό των γεύσεων και σε όλη την κουλτούρα των τοπικών κοινωνιών που αναπτύσσεται γύρω από τοπικά προϊόντα, μαγειρικές συνήθειες, παραδόσεις και καλλιέργειες. Ειδικά εμείς οι οινόφιλοι θα εκπλαγούμε από τις απίστευτες ποικιλίες που καταγράφει ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, που πολλές από αυτές εγώ τουλάχιστον διάβασα για πρώτη φορά!

 

Αν ταξιδέψετε στις Κυκλάδες συμβουλευτείτε το οπωσδήποτε. Αν πάλι όχι αφήστε το να σας ταξιδέψει καθισμένους στο σπιτικό σας με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ