Η γλύκα των αρωμάτων

{
}

Μοσχάτα σταφύλια δίνουν υπέροχα αρωματικά, γλυκά κρασιά ιδανικά για τα καλοκαιρινά μας ποτήρια.

Με αφορμή τα δύο χρυσά βραβεία που πήρε η ΕΟΣ Σάμου στον διαγωνισμό Sélections Mondiales des Vins στον Καναδά, για τα κρασιά της, Samos Vin Doux 2015 και Samos Anthemis 2010, ας μιλήσουμε σήμερα για τα σαμιώτικα μοσχάτα.

 

Στις πλαγιές του όρους Άμπελος, στη Σάμο, το νησί που έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο με τα πιο φημισμένα γλυκά κρασιά, το Μικρόρωγο Λευκό Μοσχάτο καλλιεργείται στις μοναδικής ομορφιάς παραδοσιακές πέτρινες πεζούλες. Σε υψόμετρο 900 μέτρων και με ελεγχόμενη, χαμηλή, στρεμματική απόδοση δίνει κρασιά που εκφράζουν όλα τον δυναμικό αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας τους όπου κυριαρχεί το άρωμα του φρέσκου σταφυλιού, των ανθισμένων εσπεριδοειδών, του τριαντάφυλλου.

 

Τα φρέσκα μοσχάτα κρασιά είναι ιδανικά για να συνοδεύουν φρούτα, τάρτες και ελαφριά γλυκά, κρέμες και μπαβαρουάζ, αλλά και μερικά σχετικά ήπια «μπλε» τυριά. Σουφλέ τάρτες και πίτες με τυριά και κρέμα αλλά και ένα ψητό ζουμερό κοτοπουλάκι με τραγανή πετσούλα , θα ζητωκραύγαζαν για ένα μοσχάτο από ώριμο τρύγο αλλά όχι μακρόχρονης παλαίωσης!

 

Αντίθετα, τα παλαιωμένα μοσχάτα που έχουν αποτυπώσει στα αρώματα τους το βαρέλι αναζητούν πιο δυνατές γεύσεις όπως κυνήγια μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και στιβαρά επιδόρπια, σιροπιαστά με ξηρούς καρπούς: μπακλαβά, κανταΐφι, καρυδόπιτα.

 

Στο σέηκερ

 

Τα τελευταία χρόνια οι mixologists ανακάλυψαν τα μοσχάτα κρασιά και δημιούργησαν μοναδικά κοκτέιλ. Δοκιμάζουμε το Golden sour και το Cerises doux.

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ