Κτήμα Πετρήεσσα

{
}

Ένα αμπέλι μεγαλώνει στην «Πετρήεσσα Αυλίδα» κι εμείς ψάχνουμε λίγο την ιστορία και τα κρασιά του.

Με διαφορά δύο ετών γεννήθηκαν στην Αυλίδα ο Γιώργος Λεονταρης και ο Λευτέρης Λειβαδίτης. Παιδικοί φίλοι, ακολούθησαν όμως διαφορετικούς δρόμους. Πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ ο Λεοντάρης , στην αγροτική παραγωγή μετά από γεωπονικές σπουδές στο κτήμα Συγγρού ο Λειβαδίτης.

 

Συναντιούνται ξανά το 2005 και αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν το παιδικό τους όνειρο, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο οινοποιείο για να παράγουν ποιοτικά κρασιά. Αξιοποιώντας την εκατέρωθεν μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια δημιούργησαν στην Ριτσώνα σε υψόμετρο 200 - 220 μ. τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Πετρήεσσα. 65 στρέμματα με αμπέλια μεγαλύτερα των 50 ετών και 150 στρέμματα νεόφυτα, ανάμεσα σε πευκόφυτους λόφους, ελαιώνες, καταπράσινες ρεματιές. Αμπελώνας φυτεμένος με ντόπιες και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται πάντα και αμετάκλητα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής.

 

Πολλά μονοποικιλιακά και χαρμάνια κόκκινα , λευκά και ροζέ παράγονται στο οινοποιείο της Πετρήεσσας.

 

Σήμερα θα σας προτείνω να δοκιμάσετε δύο λευκά που προσωπικά τα βρίσκω εξαιρετικά.

 

image

Μακρύ Λιθάρι

 

Οι κλασσικές ποικιλίες της Βοιωτίας και της Εύβοιας Λευκή Κουντούρα και Ροδίτης σε ένα δροσερό, φρέσκο χαρμάνι, φρουτώδες και ευκολόπιοτο που αν το κρυώσετε στους 10 - 12 το συνοδεύει περίφημα τα ντόπια ψαρικά και κυρίως τον θησαυρό των θαλασσινών και των οστράκων του Ευβοϊκού.

 

image

Sauvignon blanc

 

Όσο κι αν είναι παραφορεμένη η σταρ διεθνής λευκή ποικιλία δεν παύει να έχει πάντα κάτι ιδιαίτερο να πει στα χέρια των καλών παραγωγών. Εδώ έχουμε ένα ανθώδες κρασί από τη μια και από τη άλλη ένα πλούσιο στόμα γεμάτο γκρέιπ φρουτ και ανανάδες. Ένας εξαιρετικός συνοδός για πιάτα με πολλά μυρωδικά, για κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο - και όλα τα αυγολέμονα γενικά! - για ριζότο με ντοματίνια , φέτα και δυόσμο και φυσικά γεμιστές ντομάτες χωρίς κιμά παρακαλώ!!!

 

www.petriessa.gr

Βαθύ Αυλίδας

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ