Χρυσογέρακας

{
Φωτογραφίες ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ
}

Μια γλυκιά ιστορία

Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια από τον Οκτώβρη του 2011 που βρέθηκα στο Αμύνταιο. Γλυκό και μαλακό φθινόπωρο, ιδανικός καιρός για βόλτες στα αμπέλια. Με οδηγό και ξεναγό τον οινολόγο της «Κυρ Γιάννη», τον Αντώνη Κιοσέογλου ανεβήκαμε στη Σαμαρόπετρα, τον λόφο που βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Πετρών και τη Βεγορίτιδα. Εκεί βρέθηκα στους αμπελώνες με τα Gewurztraminer τυλιγμένους με δίχτυα για να αποτρέπουν τα λαίμαργα πουλιά να απολαμβάνουν πρώτα τους γλυκούς χυμούς των σταφυλιών. Το κλίμα της περιοχής, εξηγεί ο Αντώνης Κιοσέογλου, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και την κλίση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών με έντονα αρώματα και υψηλή οξύτητα.

 

image

 

Περπατάμε ανάμεσα στα προφυλαγμένα αμπέλια και πάνω από το κεφάλι μας πετούν συνεχώς σμήνη πουλιών, χαρακτηριστική εικόνα του Αμύνταιου. Όμως εδώ στη Σαμαρόπετρα ζει ένα ξεχωριστό φτερωτό ζευγάρι : οι σπάνιοι Χρυσογέρακες. Γεράκια υψηλής πτήσης φωλιάζουν σε ψηλά δέντρα ή απότομα βράχια για να έχουν εποπτεία ολόκληρης της περιοχής.

 

image

 

Το βραδάκι στο φιλόξενο εστιατόριο του Νίκου Κοντοσώρου στο Ξινό Νερό Αμυνταίου, ο Αντώνης Κιοσέογλου μου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Δοκιμές πειραματικών εμφιαλώσεων! 2011 και δοκιμάζουμε τις πρώτες αφρώδεις; Ροζέ Ακακίες, την Καλή Ρίζα και φυσικά τις απόπειρες για γλυκιά οινοποίηση Gewurztraminer και Μαλαγουζιάς τον Χρυσογέρακα.

 

imageimage

 

Έτσι λοιπόν όταν έφτασε στο σπίτι μου η τελική και εμφιαλωμένη η εκδοχή του κρασιού με την χρυσοποίκιλτη ετικέτα φιλοτεχνημένη από την κόρη του Στέλλιου Μπουτάρη την Λίλα, είχα ένα λόγο παραπάνω να παγώσω το κρασί και να το δοκιμάσω αμέσως.

 

image 

 

Πέταξα λοιπόν με τα φτερά του Χρυσογέρακα στο αγαπημένο μου Αμύνταιο, αντίκρισα τις λίμνες και τους γραμμικούς απέραντους αμπελώνες, τα σμήνη των πουλιών να γράφουν τις ιστορίες τους στον ουρανό. Γεύτηκα τη γλύκα των φρούτων του κομψού κρασιού και ήπια στην υγεία όλων των καλών φίλων που φροντίζουν για την παραγωγή του.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ