Σαββατιανό, η γεύση της Αττικής

{
}

Η ιστορική λευκή ποικιλία του Αττικού αμπελώνα στα Μεσόγεια δεν είναι άλλη από το Σαββατιανό, που οι φυτεύσεις του ξεπερνούν πολύ αυτές οποιασδήποτε άλλης ποικιλίας στον ελλαδικό χώρο. Μονοποικιλικό ή σε χαρμάνια το Σαββατιανό συμμετέχει σε πολλές ετικέτες αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες και την αγάπη κάποιων παραγωγών της περιοχής, άρχισε να βρίσκει τον δικό του βηματισμό.

 

Γιατί, όπως λένε όλοι, αν το καλλιεργήσεις σωστά, το τρυγήσεις στην κατάλληλη στιγμή και το οινοποιήσεις με προσοχή και γνώση τότε έχεις στο ποτήρι σου ένα φινετσάτο κρασί, με φρεσκάδα, αρωματική ιδιαιτερότητα, πολυπλοκότητα και βάθος.

 

Όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε προχθές στο Κτήμα Βασιλείου σε μια γευστική δοκιμή χωρίς προηγούμενο στα οινικά χρονικά. Κάθετη γευστική δοκιμή Σαββατιανού 20 χρόνων !

 

 image

 

«Πιστεύουμε στο Σαββατιανό» λέει ο Γιώργος Βασιλείου «το στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε με εντατική δουλειά και περίσσια αγάπη. Είναι μέρος της ζωής μας, της παράδοσης της κληρονομιάς μας. Έχοντας τις ρίζες του τόσο βαθιά όσο και η ιστορία της Αττικής γης, αποτελεί για μας σήμερα μια μοναδική κληρονομιά της οποίας τις δυνατότητες δεν έχουμε ακόμα πλήρως εξερευνήσει». Δίπλα στο Γιώργο Βασιλείου ο Θάνος Φακορέλης, flying wine maker από το Μπορντό που οινοποιεί στους αμπελώνες του κόσμου, ειδικός στις λευκές οινοποιήσεις, μιλάει για την προσπάθεια που ξεκίνησε να γίνεται στο Κτήμα εδώ και 20 χρόνια από το 1995. Το αποτέλεσμα της στα ποτήρια. Σαββατιανά με αντοχή στο χρόνο που μόνο έκπληξη προκάλεσαν.

 

image

 

Ξεχωρίζω και σημειώνω το «Fume 2000» ένα επετειακό για την αλλαγή του αιώνα κρασί με πολύπλοκη ευγενική μύτη, λίγο γερασμένη, αλλά ευχάριστη, βουτυρένιο στο στόμα με νότες γλυκών κουταλιού. Αλλά και οι «Δοκιμές Σαββατιανό» της ίδιας χρονιάς με γέμισαν αρώματα γλυκού σταφυλιού, με πιπεράτη γεύση και επίγευση αχλαδιού.

 

Εντυπωσιακές οι «Δοκιμές Σαββατιανό 1996-1997» εκφραστικές, φρέσκες, ανθώδεις και πιπεράτες, συμπυκνωμένες δείχνουν τις δυνατότητες της ποικιλίας.

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ