Ο ρους των αρωμάτων

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}

8 χρονιές Βιδιανό-Πλυτό από το Κτήμα Ρους αποδεικνύουν την αντοχή στο χρόνο και των λευκών κρασιών.

2014 Είναι ένα κρασί ολόφρεσκο, με ζωντανή μύτη, πλούσια σε αρώματα λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών. Εχει αρωματική και γευστική ένταση, ζωηρή οξύτητα και διάρκεια, ενώ το βαρέλι δηλώνει την παρουσία του πολύ διακριτικά.

 

2013 Η έντασή του στη μύτη και στο στόμα έχει μειωθεί, δίνοντας τη θέση της στην ωριμότητα και την πολυπλοκότητα. Το κρασί είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένο, όμως ευχάριστο, με πολύ όμορφη διάρκεια. Θεωρώ ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του, στο «peak» δηλαδή της απόλαυσης που μπορεί να προσφέρει.

 

2012 Η εξέλιξη ήρθε ξαφνικά. Τα αρώματα στη μύτη είναι πιο γήινα και τα λουλούδια έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους. Η οξύτητα μετριάζεται, ωστόσο η διάρκεια και η πολυπλοκότητα παραμένουν σε υψηλά σημεία.

 

2010 Το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα στο μάτι προϊδεάζει για σοβαρή εξέλιξη λόγω ηλικίας. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν. Η μύτη παρουσιάζει απίστευτη πολυπλοκότητα, με αρώματα από λουλούδια και ζαχαρωμένα φρούτα, ενώ το στόμα είναι φρέσκο, με ζωηρή οξύτητα. Η επίγευση είναι «μια ιδέα» πιο κοντή, ωστόσο για την ηλικία του η όλη κατάστασή του αποτελεί φαινόμενο!

 

2008 Η αποκάλυψη της δοκιμής! Μύτη γεμάτη φρεσκάδα αλλά και βάθος, με αρώματα από φρεσκοκομμένα λουλούδια και φρούτα σε γλυκό του κουταλιού. Το στόμα είναι ολοκληρωμένο και απόλυτα ισορροπημένο, με σωστή οξύτητα και διάρκεια, που οδηγεί σε μια απολαυστικά γλυκιά επίγευση. Σχεδόν 8 χρόνια από τον τρύγο, το κρασί αυτό όχι μόνο αρνείται να «γεράσει», αλλά αποπνέει και εντυπωσιακή ζωντάνια.

 

2007 Η ηλικία μεγαλώνει και το κρασί ομορφαίνει. Στη μύτη είναι ζωντανό και βγάζει όμορφα αρώματα λουλουδιών, με κυρίαρχο το αγιόκλημα. Το στόμα έχει ανοίξει (ήταν και ζεστή χρονιά το 2007, μην το ξεχνάμε) και χαρακτηρίζεται από ένταση και θέρμη. Η οξύτητα είναι πολύ καλή, η επίγευση ωστόσο είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με νύξεις ξηρών καρπών και καφέ.

 

2006 Είναι το πιο εξελιγμένο οπτικά κρασί της δοκιμής και το κεχριμπαρένιο του χρώμα σχηματίζει εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Πράγματι η μύτη είναι πολύ -αλλά ωραία- εξελιγμένη, με αρώματα από μέλι, κερί και ξύλο κέδρου στο βάθος. Το στόμα είναι στρογγυλό και «γλυκό», με ευχάριστη οξύτητα και επίγευση με αρώματα καβουρντισμένου φουντουκιού. Με σχεδόν μία δεκαετία στην πλάτη του, το κρασί συνεχίζει να κρύβει τα χρόνια του!

 

2005 Η χρονιά που η ετικέτα αυτή έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά. Η εξέλιξη είναι έκδηλη σε μάτι, μύτη και στόμα. Οι εντάσεις έχουν πέσει γενικώς, ωστόσο το κρασί απλώς χαρακτηρίζεται «διακριτικό» σε όλα τα επίπεδα. Η οξύτητα και η επίγευση παραμένουν τέλειες, δεδομένης της ηλικίας του κρασιού.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ