Στυλ μπίρας

Barley Wine

{
}

Είναι βρετανικό στυλ μπίρας, το οποίο εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα (μια δυνατή μπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 10 έως 12% και ωριμάζει για μεγάλες περιόδους - 18 μήνες ή ακόμα και 2 χρόνια.

 

Οι Barley Wine μπίρες διακρίνονται από την πλούσια γεύση της βύνης, είναι φρουτώδεις, με νότες εσπεριδοειδών, πικάντικες, πικρές και με την αίσθηση του αλκοόλ. Ο λυκίσκος κάνει έντονη την παρουσία του, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική πικράδα του και πικάντικη γεύση.

 

Η πιο γνωστή εκπρόσωπος της κατηγορίας -και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις- είναι η Whitbread’s 10,9% Gold Label. Αλλες, εξίσου διάσημες, είναι η No 1 Barley Wine της Bass και η Fuller’s Vintage Ale.

 

Με τι θα τη συνδυάσουμεΕίναι ιδανική για να την απολαύσουμε μόνη της, ως ποτό ή επιδόρπιο, ή ακόμα και με ένα πούρο. Ταιριάζει όμως και με πλούσια και λιπαρά πιάτα, με «δυνατά» τυριά και καρύδια ή με ένα κομμάτι σκούρα σοκολάτα ή γλυκό σοκολάτας.

 

Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγοράΑπό τη Βρετανία η Fuller’s Vintage Ale (8,5%), από την Ολλανδία η Hertog Jan Grand Prestige (10%) και από την Ελλάδα η Ionian Epos (7,5%).

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ