Ζήτημα γεύσης

Σκουρόχρωμες και μαύρες lager

{
}

Οι σκουρόχρωμες (dark και dunkel) και οι μαύρες (black και schwarz) Lager, όπως και οι σκούρες αγγλικές dark mild, «αναγεννώνται» τα τελευταία χρόνια φέρνοντας στο νου την παλιά εποχή της ζυθοποιίας, τότε που όλες οι μπίρες ήταν σκούρες, λόγω της βύνης, η οποία ψηνόταν πάνω σε φωτιά από ξύλα. Η φωτιά αυτή, που ήταν πολύ δύσκολο να τη διαχειριστεί κάποιος, συχνά έκαιγε τη βύνη, δίνοντας στην μπίρα έναν καπνιστό χαρακτήρα. 

Με την πάροδο των χρόνων, οι ζυθοποιοί κατάφεραν να παραγάγουν ανοιχτόχρωμες βύνες (pale malt). 

 

Οι σκούρες (dark) Lagers, γνωστές και σαν dunkel, έχουν βέβαια μια πολύ βασική διαφορά από τις αντίστοιχες αγγλικές dark mild. Οι πρώτες είναι μπίρες χαμηλής ζύμωσης (bottom ή cold fermentation) εν αντιθέσει με τις δεύτερες, που ανήκουν στις ale (υψηλής ζύμωσης-top ή high fermentation). Στη Βαυαρία, το «σπίτι» των πρώτων σκουρόχρωμων Lager, οι περισσότεροι ζυθοποιοί διαθέτουν στην γκάμα τους μια dunkel μπίρα. Αλλά και στην Τσεχία, η σκούρα Lager αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της τοπικής ζυθοποιίας. Στις ΗΠΑ, οι μπίρες αυτές έχουν γίνει επίσης δημοφιλείς λόγω της νέας γενιάς ζυθοποιών, πολλοί από τους οποίους είναι γερμανικής καταγωγής.

 

Όσον αφορά, τέλος, τους γευστικούς συνδυασμούς, οι σκουρόχρωμες και μαύρες Lagers ταριάζουν άψογα με τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, ωστόσο συνοδεύονται υπέροχα και με ελιές, λάχανο και φρεσκοψημένο ψωμί. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ