Φυσαλίδες, design και άγριο hip hop

Από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν παράλληλα με το «Αφρός και φυσαλίδες» ήταν και το Master class του Wine Μaster Κωνσταντίνου Λαζαράκη για τον διάσημο οίκο σαμπάνιας Roederer.

 

Eνώ το 40% της παραγωγής επώνυμης σαμπάνιας ελέγχεται πια από πολυεθνικές όπως η Cartier κι η Louis Vouitton, η Roederer εξακολουθεί να είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Της ανήκουν 2.330 στρέμματα εκ των οποίων το 40% περίπου καλλιεργούνται βιοδυναμικά. «Η βιοδυναμική είναι το μέλλον της σαμπάνιας» έχει πει ο cellar master της Roederer.

 

Το ατμοσφαιρικό κελάρι της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ο ιδανικός χώρος για την εμφάνιση μιας Diva.

 

Ξεκίνημα με Brut Nature, χωρίς προσθήκη σακχάρων στο dosage. Πλούσιο με καθαρότητα φρούτου το 2009, με γοητευτικά αρώματα τρούφας το 2006. Έλαμπαν και τα δύο στην φιάλη που σχεδίασε ο Philippe Starck. Χρόνια φίλοι με τον Federic Rouzaud, ιδιοκτήτη του οίκου, ο Starck αποφάσισε να ανακατευτεί με την οινοποίηση πριν περάσει στον σχεδιασμό. «Έπρεπε να καταλάβω το περιεχόμενο για να σχεδιάσω κάτι αυθεντικό» έλεγε ο δημιουργός.

 

Brut Blanc de Blanc 2010 με την φινέτσα του Chardonnay και κατόπιν Vintage 2009 με Pinot Noir κυρίως. «Γεμάτο λόγω του Pinot Noir και όχι του dosage και πολύ κοντά σε μια Βουργουνδία» παρατήρησε ο Wine Master.

 

Βάζουμε χρώμα με δύο αστραφτερές Rose 2011 και ’12. Εδώ η Roederer δεν ακολουθεί την κλασική μέθοδο με μίξη λευκού και κόκκινου κρασιού (μόνο για τις ροζέ σαμπάνιες επιτρέπεται κάτι τέτοιο) αλλά κάνουν εκχύλιση του Pinot Noir και πριν την αλκοολική ζύμωση προσθέτουν μούστο Chardonnay. To αποτέλεσμα, μια αιθέρια ροζέ σαμπάνια.

 

Στο τέλος η μεγάλη κυρία του οίκου, η πολυαναμενόμενη Cristal 2009 και 2007. Η επιτομή της κομψότητας.

 

Η πρώτη Cristal δημιουργήθηκε το 1876 για τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙ της Ρωσίας. Απαίτησε να εμφιαλωθεί σε διαφανές μπουκάλι και χωρίς το σύνηθες βαθούλωμα στον πάτο, είτε επειδή ήθελε να ξεχωρίζει από τα άλλα κρασιά του παλατιού είτε λόγω φόβου για δηλητήριο. Έτσι εμφιαλώθηκε σε φιάλη από κρύσταλλο Baccarat. Η παραγωγή της σταμάτησε το 1917 και συνεχίστηκε τη δεκαετία του ΄40.

 

Για να προστατευτεί από την ακτινοβολία η διαφανής φιάλη τυλίχθηκε με πορτοκαλί σελοφάν ανθεκτικό στις ακτίνες UV, κάτι που την έκανε ακόμα πιο ξεχωριστή. Έγινε η σαμπάνια των διάσημων, συνώνυμη της χλιδής αλλά και της φινέτσας για όσους την εκτιμούν. Αγαπημένη σαμπάνια της Oprah Winfrey, που γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια live με μία 3λιτρη Cristal Jeroboam μαζί με τον John Travolta.

 

Έπεσε όμως και θύμα της επιτυχίας της όταν αστέρες της hip hop και της rap μουσικής την χρησιμοποίησαν βάναυσα σε video clip, γεμίζοντας μπανιέρες ή λούζοντας μοντέλα. Μια ήπια κατά τα άλλα δήλωση του Federic Rouzaud πυροδότησε την αντίδραση του Jay-Z, που τον κατηγόρησε για ρατσιστή και μποϋκοτάρησε την Cristal. Βέβαια τίποτα απ’ αυτά δεν έχει σημασία γιατί, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι Cristal θα σκεφτείς ότι και ο Dom Perignon όταν γεύτηκε το πρώτο του αφρώδες: «Δοκιμάζω τα αστέρια».

 

Τις σαμπάνιες Roederer εισάγει η εταιρεία Αίολος και πωλούνται σε πολλές κάβες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ